Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών , Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της ‘Ατυπης Συνάντησης Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διήρκησε περίπου μία ώρα και πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το γεύμα εργασίας του Τούρκου Υπουργού με τους 27 ομολόγους του, της ΕΕ,που τον έχουν προσκαλέσει .

Κατά τη διάρκεια του γεύματος αυτού, αναμενόταν να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων και για περιφερειακά και παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, αλλά και το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι: “Η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε σήμερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ και ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση. “Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στη θέση των κρατών-μελών μας – της Κύπρου – που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία”, δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ , σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.

Related posts

Συντριβή αεροσκάφους κατά τη διάρκεια αεροβατικού σόου στην Ουγγαρία, δύο νεκροί

admin

Φυλλάδια του ισραηλινού στρατού προειδοποιούν τους Λιβανέζους της μεθορίου να μην παρέχουν βοήθεια στη Χεζμπολάχ

admin

Ρωσία: Το NATO διαταράσσει την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη

admin

Ουκρανία: Οι δυνάμεις μας προελαύνουν στο νότιο μέτωπο στην περιφέρεια της Ζαπορίζια

admin

Φινλανδία: Συνελήφθη Ρώσος εξτρεμιστής για φρικαλεότητες στην Ουκρανία

admin

Η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο κατά του Ισραήλ καθώς επιλέγει στρατόπεδο στη Μέση Ανατολή

admin

Η Βουλγαρία βασίζεται στην ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του διαδρόμου Βορρά – Νότου

admin

Ιράν: Νεοσύλλεκτος πυροβόλησε και σκότωσε πέντε στρατιώτες

admin

Ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς Χανίγιε

admin