Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν

Τις ημέρες που ακολούθησαν την ένταση στην Κάσο της 23ης Ιουλίου, όταν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή είχαν συγκεντρωθεί τόσο πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και περιπολικά του Λιμενικού Σώματος όσο και τουρκικά πολεμικά πλοία, δημιουργήθηκε ένα σκηνικό που για λίγες ώρες έδειχνε απρόβλεπτο, χωρίς όμως να είναι, αφού παράλληλα τα τηλέφωνα μεταξύ Γεραπετρίτη – Φιντάν είχαν πάρει φωτιά και οι έρευνες τελικώς ολοκληρώθηκαν χωρίς περαιτέρω ζητήματα, με την ένταση στο πεδίο να αποκλιμακώνεται βάσει συνεννοήσεων στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο. Από την ελληνική κυβέρνηση διεμήνυαν τότε ότι επιδιώκεται η διατήρηση κλίματος διαλόγου, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως «διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει και αφέλεια», ενώ παράλληλα ξεκαθάριζαν πως «ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνουν στο τραπέζι».

«Καμία απολύτως υποχώρηση»

Την ίδια ώρα, από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, γινόταν σαφές πως το πρόγραμμα ερευνών είχε ολοκληρωθεί «χωρίς καμία απολύτως υποχώρηση». «Συνεχίζουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας την ενεργειακή διασφάλιση και αυτονομία της χώρας», δήλωνε εκείνες τις μέρες του Ιουλίου, μετά την ένταση στην Κάσο, ο έλληνας ΥΠΕΞ από τη Βουλή. «Το γεγονός ότι έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας έτσι ώστε να μην παράγονται οι εντάσεις του παρελθόντος και σε μια εξαιρετικά δύσκολη, σύνθετη εποχή για την παγκόσμια ασφάλεια η Ελλάδα να μη διατρέξει κινδύνους πολέμου, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει η οποιαδήποτε παραχώρηση και ούτε θα υπάρξει ποτέ», υπογραμμίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στην πολιτική των «ήρεμων νερών» και της μη «αδράνειας» στην εξωτερική πολιτική όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Οπως έχει, εξάλλου, τονίσει ο ίδιος επανειλημμένα, «απαρέγκλιτη προϋπόθεση για μακρά και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Εως ότου φτάσει σε αυτό το σημείο η ελληνοτουρκική προσέγγιση, διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως οι εστίες έντασης με την Αγκυρα θα παραμένουν ενεργές καθώς πυροδοτούνται ακριβώς από την ανυπαρξία οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η οποία και εξασφαλίζει, βάσει Διεθνούς Δικαίου, τη βέβαιη έγκριση και από τα δύο μέρη για άδειες ερευνητικές.

Παρά ταύτα, η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποίησε την ένταση που πρόσκαιρα δημιουργήθηκε στην Κάσο για να στηλιτεύσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «νέα επίδειξη τουρκικής επιθετικότητας και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο», ενώ μίλησε και για υιοθέτηση παθητικής στάσης από πλευράς Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Related posts

Οικονόμου: Προσλαμβάνονται 15,5 χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες

admin

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο Ισραήλ

admin

Στη Χάγη ο Νίκος Δένδιας

admin

Επιστροφή στην εμπρηστική ρητορική

admin

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Π. Μαρινάκη – Αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ η κατάσταση με τους Σπαρτιάτες

admin

«Θα τσακίσουμε όποιον πατήσει στην καταστροφή και αυξήσει τις τιμές», λέει ο Μητσοτάκης

admin

Η Αρχή παρακάμπτει το πόρισμα του υπουργείου για τα e-mail

admin

Δεν κάνει πίσω η Αθήνα για την υπόθεση Μπελέρη

admin

Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση Φραγκογιάννη – Τσαβούσογλου

admin