Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Δολοφονία τοπικού μονάρχη έπειτα από ομηρία

Ένοπλοι δολοφόνησαν παραδοσιακό τοπικό ηγέτη στη βορειοδυτική Νιγηρία τον οποίο είχαν απαγάγει τρεις εβδομάδες νωρίτερα διότι υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των λύτρων που απαιτούσαν, δήλωσε χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στην αυλή του θύματος.

Ο Ίσα Μπάουα, ο εμίρης του Γκόμπιρ, στην πολιτεία Σοκότο, απήχθη μαζί με τον γιο του καθώς μετέβαινε στην πόλη Σαμπόν Μπίρνι, από όπου κατάγεται, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, αφού είχε παραστεί σε εκδήλωση στη Σοκότο, την ομώνυμη πολιτειακή πρωτεύουσα.

Πολιτείες της βορειοδυτικής και κεντρικής Νιγηρίας, της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, ζουν εδώ και χρόνια με τον τρόμο πως θα υποστούν επιθέσεις των bandits, όπως αποκαλούν οι αρχές συμμορίες κακοποιών που εφορμούν σε κοινότητες από κρησφύγετά τους σε αχανές δάσος, σκοτώνουν, λεηλατούν, πυρπολούν και απαγάγουν.

“Η υψηλότητά του δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς χθες (σ.σ. προχθές Τρίτη), ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την καταβολή των λύτρων που ζητούσαν”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουάιμπου Γκουάντα Γκομπίρ, μέλος του συμβουλίου που επιλέγει τους μονάρχες στο εμιράτο του Γκομπίρ.

Άνθρωποι που είχαν “σταλεί να διαπραγματευτούν την πληρωμή μας τηλεφώνησαν και μας πληροφόρησαν για τη δολοφονία του εμίρη αφού είδαν το πτώμα του στον καταυλισμό” των κακοποιών, διευκρίνισε.

Οι απαγωγείς είχαν δώσει προθεσμία ως προχθές Τρίτη για την καταβολή των λύτρων και είχαν απειλήσει πως θα εκτελούσαν τον 73χρονο τοπικό μονάρχη αν δεν έπαιρναν τα χρήματα, πρόσθεσε.

Η δολοφονία του παραδοσιακού ηγέτη υπογραμμίζει την κρίση ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η δράση των bandits στην περιοχή, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους — γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη διατροφική ασφάλεια στην περιοχή.

“Προτεραιότητά μας είναι πλέον να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του γιου του”, που παραμένει όμηρος, ανέφερε ο κ. Γκομπίρ.

Η αστυνομία στη Σοκότο δεν αντέδρασε όταν το Γαλλικό Πρακτορείο της ζήτησε να σχολιάσει την υπόθεση.

Πολλοί παραδοσιακοί τοπικοί ηγέτες στη Νιγηρία δεν έχουν εξουσία, ως εκ του Συντάγματος, και η όποια χρηματοδότησή τους προέρχεται από τις πολιτειακές κυβερνήσεις, θεωρούνται ωστόσο θεματοφύλακες των τοπικών πολιτισμών και συχνά ασκούν μεγάλη επιρροή στους πληθυσμούς.

Εξάλλου, η στάση τους συχνά είναι καθοριστική όταν διεξάγονται εκλογές.

Ο εμίρης του Γκομπίρ, εξ όσων είναι γνωστά, είναι ο πρώτος τοπικός μονάρχης με επιρροή που δολοφονείται από κακοποιούς.

Πριν από μια δεκαετία και πλέον, τον Μάιο του 2014, τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ είχαν δολοφονήσει στήνοντας ενέδρα τον Ιντρίσα Τίμα, τον εμίρη της Γκουόζα, στην πολιτεία Μπόρνο (βορειοανατολικά).

- - – ΜΠΕ

Related posts

Επιδημία χολέρας ξέσπασε στο Σουδάν

admin

Τραμπ: Ο πρόεδρος πρέπει να έχει “λόγο” στις αποφάσεις της Fed – Προτείνει τρεις τηλεμαχίες με την Κάμαλα Χάρις

admin

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε “όλα τα κατάλληλα μέσα υποστήριξης” στο Ισραήλ

admin

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ συζήτησε με τον Μπίνκεν για την εκεχειρία και τη βοήθεια στη Γάζα

admin

ΗΠΑ: Ισχυρή βουτιά 11,3% στις ενάρξεις κατοικιών τον Αύγουστο

admin

Ρωσία: Δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκιση δημοσιογράφου του ραδιοσταθμού Radio Free Europe/ Radio Liberty

admin

Μερική αναδίπλωση Βατικανού: Πρώτος όρος για ειρήνη στην Ουκρανία να σταματήσει η ρωσική επίθεση

admin

Νίγηρας: Προειδοποιητικά πυρά εναντίον υποστηρικτών του προέδρου Μπαζούμ – Τουλάχιστον ένας τραυματίας

admin

Οι Πορτογάλοι κινητοποιούνται κατά του αυξανόμενου κόστους στέγασης

admin