Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Ο άξονας Ρωσίας – Κίνας “παράγοντας σταθερότητας” στη διεθνή σκηνή

Οι στενότερες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας είναι “παράγοντας σταθερότητας” στη διεθνή σκηνή, παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του Λι Τσιάνγκ στη Μόσχα.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που θέλουν να αντιμετωπίσουν τον Αμερικανό αντίπαλο, έχει ενισχυθεί από την αρχή, τον Φεβρουάριο του 2022, της επίθεσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, την οποία η Κίνα ουδέποτε καταδίκασε.

“Η συνολική εταιρική μας σχέση και η στρατηγική μας συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε μια κατάσταση όπου διαμορφώνονται οι νέοι όροι της παγκόσμιας τάξης”, υπογράμμισε ο Μισούστιν.

“Υπό αυτές τις συνθήκες, η σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας αποτελεί ισχυρό παράγοντα σταθερότητας”, δήλωσε ενώπιον του Κινέζου επισήμου.

Μόσχα και Πεκίνο καταγγέλλουν από κοινού αυτό που θεωρούν ως δυτική ηγεμονία – και κυρίως αμερικανική – στον κόσμο και ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα την “προστασία των κοινών μας συμφερόντων”.

Δήλωσε επίσης ότι το μερίδιο του ρουβλίου και του γιουάν στις αμοιβαίες πληρωμές είναι στο εξής “πολύ πάνω από 95%”, με τη Ρωσία να είναι προσηλωμένη στην αποδολαριοποίηση της οικονομίας της για να περιορίσει τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ήταν τον Μάιο στο Πεκίνο στο πλευρό του ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, χαιρέτισε στο Κρεμλίνο το γεγονός ότι οι “εμπορικές σχέσεις” μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας “αναπτύσσονται με επιτυχία”.

Από την πλευρά του, ο Λι Τσιάνγκ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, εξέφρασε ικανοποίηση για τον “άνευ προηγουμένου επίπεδο” των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που επιτεύχθηκε υπό την “ισχυρή προώθηση” των Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα παρουσιάζεται ουδέτερη ως προς τη σύγκρουση στην Ουκρανία και διαβεβαιώνει ότι δεν παραδίδει κανένα όπλο σε καμιά πλευρά. Ωστόσο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι την κατηγορούν συχνά ότι προσφέρει στη Ρωσία, η οποία αποτελεί στόχο σημαντικών δυτικών κυρώσεων, καθοριστική οικονομική υποστήριξη για την πολεμική της προσπάθεια.

Το ταξίδι αυτό του Λι Τσιάνγκ στη Ρωσία πραγματοποιείται τη στιγμή που ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αναμένεται την Παρασκευή στην Ουκρανία. Η Ινδία παραμένει στενός εταίρος της Μόσχας αλλά είναι και περιφερειακός αντίπαλος του Πεκίνου. Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μόντι εκεί, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 10 χρόνια.

-

Related posts

Μ. Σάντου: Αν ο Πούτιν δεν ανακοπεί στην Ουκρανία, θα συνεχίσει την πορεία του

admin

Γαλλία-ταραχές: Η γιαγιά του Ναέλ απευθύνει έκκληση για ηρεμία από την τηλεόραση

admin

Ουκρανία: Συνελήφθη στέλεχος του Υπουργείου Άμυνας για κατάχρηση 36 εκατ. ευρώ

admin

Γαλλία: Ξεκινούν τα μετεκλογικά παζάρια για τον σχηματισμό νέας -ίσως απίθανης- πλειοψηφίας

admin

ΗΠΑ: Έσπασε τα κοντέρ η ανάπτυξη και στο 4ο τρίμηνο με 3,3%

admin

Μαλί: Ο στρατός πλησιάζει τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κιντάλ στον βορρά, μάχες με αντάρτες

admin

Μεξικό: Δύο συλλήψεις για την “ανευ προηγουμένου” βομβιστική επίθεση

admin

“Δειλούς” αποκάλεσε ο Λαβρόφ τους Μπλίνκεν και Μπορέλ

admin

Ισπανία: Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης

admin