Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς αντιδρά στις δηλώσεις Μπλίνκεν και δηλώνει ότι επιθυμεί εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς δήλωσε ότι είναι “πρόθυμη” να προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί υπαιτιότητας της παλαιστινιακής στρατιωτικής ομάδας ως προς την αδυναμία τερματισμού της καταστροφικής σύγκρουσης στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή οργάνωση, που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέφερε την Τρίτη ότι οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του κορυφαίου διπλωμάτη του, Άντονι Μπλίνκεν, ήταν “παραπλανητικές και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της θέσης του κινήματος”.

Τα σχόλια, μέσω ανάρτησης στο Telegram, ήρθαν μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών να δηλώνει πως το επόμενο βήμα προς την εκεχειρία είναι να πει το “ναι” η Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είχε αποδεχθεί την πρόταση που οι ΗΠΑ αποκαλούν “συμφωνία γεφύρωσης”, προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ώσπου να ολοκληρώσουν τις τελικές λεπτομέρειες.

Η Χαμάς από την πλευρά της σχολίασε πως η πρόταση ήταν διαφορετική από το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί από τον Μπάιντεν τον Μάιο, υπονοώντας ότι δεν είναι ικανοποιημένη με τις τελευταίες απαιτήσεις του Ισραήλ.

Οι δύο πλευρές πρόκειται να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία. Η Αίγυπτος διαμεσολαβεί, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε τον Μπλίνκεν ξανά στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρισκόταν στο Ισραήλ τη Δευτέρα και την Τρίτη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, στην παραθαλάσσια πόλη Ελ Αλαμέιν. Στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ.

Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι η Χαμάς θέλει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός να ισοδυναμεί με τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, ενώ το Ισραήλ θέλει να μπορεί να επανεκκινήσει τη σύγκρουση για να επιτύχει τον στόχο της εξόντωσης της Χαμάς.

Υπάρχουν επίσης εντάσεις σχετικά με την επιθυμία του Ισραήλ να διατηρήσει στρατεύματα κατά μήκος ενός στρατηγικού διαδρόμου στο νότιο τμήμα της Γάζας, που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, για να αποτρέψει τη διακίνηση όπλων από την αραβική χώρα.

Related posts

Ρον ΝτεΣάντις: Δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

admin

Είκοσι τρεις προσκείμενοι στο Ιράν μαχητές σκοτώθηκαν από τα πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία

admin

Νιγηρία: Ένοπλοι σκότωσαν έναν, απήγαγαν άλλους 150 ανθρώπους

admin

Ο Νετανιάχου ενέκρινε την αποστολή ισραηλινής αντιπροσωπείας για διαπραγματεύσεις αύριο στη Ντόχα

admin

Βουλγαρία: Πράσινο φως στις συνομιλίες με τη Hyundai για την κατασκευή νέων μονάδων του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι

admin

Καθηλώθηκε εξαιτίας μηχανικής βλάβης το αεροσκάφος Boeing 737 του Μπλίνκεν

admin

Προυπολογισμός 2024 – Γ. Γεραπετρίτης: Η εξωτερική μας πολιτική είναι επί την βάση Αρχών που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα

admin

Σλοβακία: Στο δικαστήριο ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Φίτσο

admin

Ινδία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πυρκαγιά σε βιοτεχνία κεριών στο κρατίδιο Μαχαράστρα

admin