Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόουμαν (Fed): Eπιφυλάξεις αναφορικά με την αλλαγή πολιτικής και τη μείωση των επιτοκίων

Η διοικήτρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μισέλ Μπόουμαν δήλωσε την Τρίτη ότι παραμένει επιφυλακτική απέναντι σε ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, καθώς βλέπει συνεχείς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό. Προειδοποίησε μάλιστα ότι τυχόν υπερβολική αντίδραση σε οποιοδήποτε μεμονωμένο σημείο δεδομένων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει έως τώρα επιτευχθεί.

Οι παρατηρήσεις της Μπόουμαν, που έγιναν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης τραπεζιτών στην Αλάσκα, αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη στάση της ως μια από τις πιο hawkish υπεύθυνες χάραξης πολιτικής της Fed. Ενώ απέφυγε για δεύτερη φορά να δηλώσει ότι είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, – όπως ήταν η θέση της στο παρελθόν -, προσέφερε ελάχιστες ενδείξεις ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου, όπως αναμένεται πλέον ευρέως.

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται υπό την τρέχουσα πολιτική, είπε, και αν κινείται σταθερά προς τον στόχο της Fed για 2%, “θα καταστεί σκόπιμο να μειωθεί σταδιακά το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η νομισματική πολιτική να καταστεί υπερβολικά περιοριστική για την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση”.

Ωστόσο, η Μπόουμαν δήλωσε ότι “πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αποφύγουμε να υπονομεύσουμε τη συνεχή πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού με την υπερβολική αντίδραση σε οποιοδήποτε μεμονωμένο σημείο δεδομένων” – μια προφανής αναφορά στην αλλαγή της εστίασης μεταξύ αρκετών αξιωματούχων της Fed μετά την έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου που έδειξε βραδύτερες προσλήψεις και αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,3%.

Οι ανακολουθίες στην τελευταία έκθεση για την απασχόληση συστήνουν προσοχή, δήλωσε η ίδια. “Οι αυξημένες προκλήσεις των μετρήσεων και η συχνότητα και η έκταση των αναθεωρήσεων των δεδομένων τα τελευταία χρόνια καθιστούν το έργο της αξιολόγησης της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας και της πρόβλεψης του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθεί ακόμη πιο δύσκολο”, δήλωσε η Μπόουμαν. “Θα παραμείνω προσεκτική στην προσέγγισή μου για την εξέταση προσαρμογών στην τρέχουσα πολιτική μας”, πρόσθεσε.

Related posts

Υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου Μπάιντεν για τη Γάζα η G7

admin

Αργεντινή: Ο Μιλέι υποσχέθηκε σημαντική μείωση φόρων, αν το Κογκρέσο εγκρίνει τα σχέδιά του

admin

Συνεργάτες Ναβάλνι: Θα απελευθερωνόταν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων

admin

O ηγέτης της Χαμάς κάνει λόγο για “πρωτοφανή απομόνωση” του Ισραήλ

admin

Ταϊβάν: Διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο – “Στροφή” στην ενδυνάμωση της οικονομίας

admin

Τουρκία: Μια οικογένεια θεωρείται φτωχή ακόμα και με τρεις κατώτατους μισθούς – Αυξάνονται τα ψυχολογικά και οι αυτοκτονίες

admin

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στις εκρήξεις στο Ιράν

admin

Ελβετία: Νέο πακέτο βοήθειας $1,5 δισ. για την Ουκρανία ανακοίνωσε η Καμάλα Χάρις

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό άνω των 13 ετών οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο

admin