Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στη Σικελία: “Δεν το είδαμε να έρχεται” είπε ο καπετάνιος, ενώ οι δύτες ψάχνουν τους βαθύπλουτους αγνοούμενους

Ιταλοί και Βρετανοί δύτες δίνουν μάχη με το χρόνο για να προσεγγίσουν το εσωτερικό του πολυτελέστατου ιστιοφόρου Bayesian που βυθίστηκε στον βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της Σικελίας τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο τόπος της τραγωδίας με έναν επιβεβαιωμένο νεκρό, έξι αγνοούμενους και δεκαπέντε διασωθέντες είναι το λιμανάκι στο μικρό ψαροχώρι Πορτιτσέλο, στα ανατολικά του Παλέρμο.

“Δεν το είδαμε να έρχεται”

Για πρώτη φορά, μίλησε το πρωί της Τρίτης σε Ιταλούς δημοσιογράφους ο διασωθείς καπετάνιος του ιστιοφόρου, Τζέιμς Κάτφιλντ.

Μιλώντας μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται στην πόλη Τέρμινι Ιμέρσε κοντά στο Παλέρμο, ο καπετάνιος, σε κατάσταση σοκ, μπόρεσε να πει στη La Repubblica μόνο μια φράση: “Δεν το είδαμε να έρχεται”. Μια φράση που περικλείει την απόγνωσή του για το πώς βρέθηκε στον πυθμένα της θάλασσας το πολυτελέστατο σκαρί αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών, που είχε αναλάβει να κυβερνήσει.

Ήταν αγκυροβολημένο – Το κατάρτι του κόπηκε στα δύο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας 19 Αυγούστου, όταν ξαφνικά ξέσπασε σφοδρή καταιγίδα, το 56 μέτρων μήκους Bayesian ήταν αγκυροβολημένο. Η ιταλική ακτοφυλακή κάνει λόγο για μια πρωτοφανούς βιαιότητας καταιγίδα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι ο κεντρικός ιστός, το μεγάλο κατάρτι του πλοίου ύψους 72 μέτρων, έσπασε στη μέση με αποτέλεσμα το ιστιοφόρο να χάσει την ισορροπία του και να βυθιστεί. Περίπου μία ώρα αργότερα, στις 5 το πρωί, το Bayesian είχε χαθεί από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο Κάρστεν Μπόρνερ, καπετάνιος σκάφους που ήταν αγκυροβολημένο στο ίδιο λιμανάκι, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι αφού πέρασε η καταιγίδα, το πλήρωμά του παρατήρησε ότι το γιοτ που βρισκόταν πίσω τους είχε εξαφανιστεί. “Είδαμε μια κόκκινη φωτοβολίδα, οπότε ο πρώτος μου ναύτης και εγώ πήγαμε στη θέση και βρήκαμε αυτή τη σωσίβια λέμβο να έχει παρασυρθεί από τα κύματα” περιέγραψε.

Το πλήρωμά του ήταν που διέσωσε ορισμένους από τους επιζώντες του ναυαγίου. Μεταξύ αυτών ήταν και τρεις σοβαρά τραυματίες.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Φάμπι Τσεφαλού, καπετάνιος μιας τράτας, είπε ότι σχεδίαζε να βγει για ψάρεμα όταν είδε αστραπές και έτσι έμεινε στο λιμάνι. “Στις 04:15 περίπου είδαμε φωτοβολίδα στη θάλασσα”, είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων EVN. “Περιμέναμε να περάσει η καταιγίδα. Μετά από 10 λεπτά βγήκαμε στη θάλασσα και είδαμε μαξιλάρια και άλλα αντικείμνενα από το σκάφος που είχε βυθιστεί. Ό,τι ήταν στο κατάστρωμα, είχε βρεθεί στη θάλασσα. Ωστόσο, δεν είδαμε ανθρώπους στο νερό”.

Ένας τρίτος αυτόπτης μάρτυρας, επίσης ψαράς, είπε σε τοπικά ιταλικά ΜΜΕ ότι είδε “το σκάφος να βυθίζεται μπροστά στα μάτια του”.

“Είχε μόνο ένα κατάρτι. Τεράστιο. Και σε μια στιγμή κόπηκε στα δύο. Αμέσως πήγα στον κόλπο της Σάντα Νικολίτσια, στο Πορτιτσέλο” περιέγραψε. “Το σκάφος επέπλεε για λίγη ώρα ακόμα αλλά ξαφνικά χάθηκε από την επιφάνεια της θάλασσας. Το είδα να βυθίζεται μπροστά στα μάτια μου”.

Σώθηκαν επειδή είχαν βγει με το μωρό τους στο κατάστρωμα

Η πιο συγκλονιστική μαρτυρία είναι αυτή της Σάρλοτ Γκολούνσκι, της μητέρας που κατάφερε να διασώσει την μόλις ενός έτους κόρη της. Όπως είπε στην εφημερίδα La Repubblica, ο σύντροφός της, Τζέιμς, η ίδια και η κόρη τους, που ονομάζεται Σοφία, σώθηκαν επειδή τη στιγμή της καταιγίδας βρίσκονταν στο κατάστρωμα.

Η Σάρλοτ Γκολούνσκι που κατάφερε να σώσει την μόλις 1 έτους κόρη της.


Δύτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης περιγράφουν τη δυσκολία προσέγγισής του ιστιοφόρου. Ογκώδη αντικείμενα από το ιστιοφόρο που έχουν βγει από αυτό τους εμποδίζουν να το προσεγγίσουν.

Η άλλη μεγάλη δυσκολία είναι ότι το ιστιοφόρο βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος και έχει πάρει κλίση 90 μοιρών.

“Είμαι σχεδόν άθικτο στον πυθμένα της θάλασσας” λένε αλλά σημειώνουν ότι έχουν πολύ μικρό παράθυρο δράσης καθώς μπορούν να μείνουν στον βυθό μόνο για 12 λεπτά ενώ τα τα 2 από αυτά είναι ο χρόνος για να κατέλθουν και να ανέλθουν.

Όπως τονίζουν, ένα 24ωρο μετά την τραγωδία, δεν έχουν κατορθώσει να μπουν στο εσωτερικό του ιστιοφόρου.

Το superyacht Bayesian

Το Bayesian μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 12 επισκέπτες σε έξι σουίτες και ήταν προς ενοικίαση έως και 195.000 ευρώ (166.000 £) την εβδομάδα. Κατασκευάστηκε το 2008 από την ιταλική εταιρεία Perini Navi. Ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του Bayesian είναι η εταιρεία Revtom Ltd, η οποία εδρεύει στη Νήσο του Μαν.

Το όνομα του γιοτ θεωρείται ότι προέρχεται από τη θεωρία του Μπεϋζ, (Bayes) στην οποία βασίστηκε η διδακτορική διατριβή του αποκαλούμενου Βρετανού Μπιλ Γκέιτς, του Μάικ Λίντς, που μαζί με την 18χρονη κόρη του, Χάνα, είναι μεταξύ των έξι αγνοούμενων.

Η σύζυγος του Λιντς, Άντζελα Μπακάρες, αναφέρεται ως η μοναδική νόμιμη ιδιοκτήτρια της Revtom.

Εκτός από τον Βρετανό μεγιστάνα της τεχνολογίας, Μάικ Λιντς, μεταξύ των αγνοουμένων είναι και ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ καθώς και η σύζυγός του, Τζούντι Μπλούμερ.

- TheToc

Related posts

Βουλγαρία – BTA: Η Σόφια θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο συνέδριο Real World Crypto του 2025

admin

Γ. Στόλτενμπεργκ: Η Ουάσινγκτον θα παραμείνει αφοσιωμένη σύμμαχος ανεξαρτήτως της έκβασης των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

admin

Η Ιταλία εγκαταλείπει και επισήμως την κινεζική πρωτοβουλία “Μία ζώνη, ένας δρόμος”

admin

Ο Λουκασένκο υπέγραψε νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση μέσων ενημέρωσης από “μη φιλικές χώρες” στη Λευκορωσία

admin

Γερμανός καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο της Λευκορωσίας για “τρομοκρατική δράση” και “μισθοφορισμό”

admin

Κρεμλίνο: Κανείς δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τον Πούτιν αν θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία

admin

ΗΠΑ: Ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα προωθήσει χωριστή ψηφοφορία για τη χορήγηση βοήθειας στο Ισραήλ

admin

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Βάζουν ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ”

admin

Συνομιλίες Ιράκ – ΗΠΑ για το μέλλον του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού

admin