Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ευρωπαϊκή προσφορά στην Πολιτική Προστασία

Εκλογές ΠΑΣΟΚ

Νίκος Ανδρουλάκης

Η ευρωπαϊκή προσφορά στην Πολιτική Προστασία

Συνέχεια στις σκληρές βολές του προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αιχμή την πολιτική προστασία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στα Χανιά, συνδυάζοντας την προεκλογική δραστηριότητά του με την παρουσία του στον γάμο του δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, που έμοιαζε και με… reunion της γενιάς των σαραντάρηδων φίλων και συντρόφων του από τα χρόνια της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξή του (στο τοπικό ραδιόφωνο Zarpa) έδωσε έμφαση στην κριτική του ΠΑΣΟΚ για την ελλιπή πρόληψη των πυρκαγιών, ενώ τόνισε τη δική του ειδική γνώση και πρακτική συμβολή στο πεδίο. Υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε ο εισηγητής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ (RescEU) που πέτυχε, με δική του πρόταση, τη δωρεάν συνδρομή στην πυρόσβεση με τα κοινά πτητικά μέσα του μηχανισμού, αλλά και την αυξημένη χρηματοδότηση για αγορά νέων, όπως τα νέα Canadair που έχουν παραγγελθεί.

Οσο για το πρόγραμμά του αυτής της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, θα συνεχίσει να είναι νησιωτικό, αφού την Τετάρτη και την Πέμπτη θα βρίσκεται στη Χίο και την Παρασκευή στη Ζάκυνθο.

Παύλος Γερουλάνος

Γέφυρα με το χθες, δρόμος για το μέλλον

Την… καρδιά των παπανδρεϊκών διεκδικεί με το πρώτο σποτ της υποψηφιότητάς του ο Παύλος Γερουλάνος, επιλέγοντας να μιλήσει ο ίδιος σε πρώτο ενικό, δίνοντας έναν προσωπικό και συναισθηματικό τόνο, με κεντρικό σύνθημα το «Νίκη Αξιών».

Ο υποψήφιος για την ηγεσία αναφέρεται στον Ανδρέα Παπανδρέου, στην ιστορία του κόμματος, αλλά και στο «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας», προαναγγέλλοντας ότι «το σύνολο της επικοινωνιακής μας καμπάνιας που πρόκειται να ξεδιπλωθεί τις επόμενες μέρες, έχει έναν πολύ βασικό στόχο: να αναδείξει αυτό που προσωπικά υπερασπίστηκα και θα υπερασπίζομαι πάντα, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Και τίποτα δεν αποτυπώνει καλύτερα την ιστορία, τον χαρακτήρα, την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, από τις ίδιες τις αξίες του Κινήματος που είναι και οι διαχρονικές αξίες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της προόδου».

Το σποτ θυμίζει, κατά κάποιον τρόπο, μια γέφυρα. Ο Παύλος Γερουλάνος έχει μεγαλύτερη δημοφιλία σε νεότερους και προοδευτικούς ψηφοφόρους με πιο «χαλαρούς» δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ οπότε, με την αναφορά στην κομματική «θεολογία», επιδιώκει να φέρει το προφίλ του πιο κοντά και στον παραδοσιακό πασοκικό κόσμο.

Αννα Διαμαντοπούλου

Η εθνική άμυνα και ο… σασμός

Τη διαφορά στην τρέχουσα ατζέντα έκανε η Αννα Διαμαντοπούλου επιλέγοντας να τοποθετηθεί αυτές τις μέρες για την άμυνα, ζητώντας την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Η πρώην υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εξοπλίζεται σοβαρά, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνδέονται οι τεράστιοι προϋπολογισμοί για τον αμυντικό εξοπλισμό με μια εθνική αμυντική βιομηχανία, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, κάνει η Τουρκία.

Κατά τα λοιπά, η περιοδεία της στα Χανιά και η παρουσία της στον γάμο του δημάρχου Χανίων είχε και ένα έξτρα παραπολιτικό ενδιαφέρον. Οχι τόσο λόγω της παρουσίας και του αντιπάλου της, Νίκου Ανδρουλάκη (με τον οποίο εθεάθησαν να συνομιλούν σε καλό κλίμα). Αλλά επειδή εθεάθη να τα λένε οικογενειακώς και με την Ντόρα Μπακογιάννη και τους συζύγους τους. Υπάρχει, βλέπετε, ένα ωραίο ιστορικό background εδώ: ο σύζυγος της Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννης Σαβαλάνος, είναι ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας του Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, του χανιώτη πολιτικού των Φιλελευθέρων και του ΠΑΣΟΚ που είχε άσβεστη πολιτική κόντρα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Χάρης Δούκας

Πρόταση για σχέδιο διάσωσης της Αττικής

Οι πυρκαγιές ήταν μια αφορμή για τον Χάρη Δούκα να φορέσει το «καπέλο» του επιστήμονα που έχει ασχοληθεί με το περιβαλλοντικό ζήτημα, τόσο ακαδημαϊκά όσο και πολιτικά, ως αρμόδιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Εμφανιζόμενος, παράλληλα, και ως ενωτικός υποψήφιος, με την απεύθυνση ανοιχτής επιστολής στους συνυποψηφίους του, με την οποία τους ζητά να εκπονηθεί ένα σχέδιο άμεσης διάσωσης για την Αττική μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές όλων των τελευταίων ετών, που θα αποτελεί πρόταση του ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος.

Στρέφοντας κι αυτός τα πυρά του προς «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη» που «απέδειξε στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τον Εβρο ότι δεν μπορεί», ο Χάρης Δούκας ζήτησε, συγκεκριμένα, να δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ μια task force με επιστήμονες, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και αυτοδιοικητικούς, υπό τον συντονισμό του γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, του καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλου, που να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο σε 90 μέρες.

Μιχάλης Κατρίνης

Περιοδείες με ατζέντα περιβάλλοντος και υποδομών

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης στην εισήγηση Δούκα για την κατάρτιση σχεδίου για την πρόληψη και τη διάσωση της Αττικής από τις συνέπειες των πυρκαγιών, χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσες» τις προτάσεις του δημάρχου Αθηναίων και υπογραμμίζοντας τις προειδοποιήσεις έγκριτων επιστημόνων για τους κινδύνους που εγκυμονούν ειδικά για το Λεκανοπέδιο.  Ο Κατρίνης σήμερα θα περιοδεύει στη Ζάκυνθο και θα πραγματοποιήσει ομιλία στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Στο ζήτημα της λειψυδρίας επικεντρώθηκε ειδικότερα η Νάντια Γιαννακοπούλου που περιόδευσε το Σαββατοκύριακο σε χωριά της μεσσηνιακής Μάνης όπου συναντήθηκε με τοπικούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς. Η μεσσήνια βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών συνέχισε με την ίδια ατζέντα την περιοδεία της και στο νησί της Αίγινας, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα υποδομών και περιβάλλοντος, λειψυδρίας και ηλεκτροδότησης. Με το μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι δίπλα στους κατοίκους που δοκιμάζονται από τη ραγδαία μεταβολή των περιβαλλοντικών συνθηκών και την κλιματική κρίση».

Related posts

Χωρίς τον Ερντογάν η φιέστα στα Κατεχόμενα

admin

Μητσοτάκης: Στον Έβρο την Παρασκευή – Συνάντηση με την Σακελλαροπούλου αύριο

admin

Τα πλοία αποχώρησαν, οι προκλήσεις συνεχίζονται

admin

«Επίθεση φιλίας» από τον Ερντογάν λίγο πριν έρθει στην Αθήνα

admin

Νίκος Παππάς για Κασσελάκη: Τι είπε για τα περί «κρατιδίου» και την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Δεν θα με κάμψουν ο κανιβαλισμός, οι απειλές και οι συκοφαντίες»

admin

Πρόωρες εκλογές: ώριμο αίτημα για την αντιπολίτευση ή όχι;

admin

Σκληρό πόκερ στο ΠΑΣΟΚ – Η πιο δύσκολη μέρα για τον Νίκο Ανδρουλάκη

admin

Οικονόμου: Εργα 75 εκατ. ευρώ στο Τατόι

admin