Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Μπάιντεν: Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Σε παύση οδηγήθηκαν οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα που διεξάγονταν στην Ντόχα του Κατάρ, με τους διαπραγματευτές να προγραμματίζουν νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.

Σε κοινή δήλωση τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον παρουσίασε μια νέα συμβιβαστική πρόταση που βασίζεται στα σημεία σύγκλισης της τελευταίας εβδομάδας, επιχειρώντας να κλείσει τα “κενά” ανάμεσα στις δύο πλευρές με τρόπο που θα μπορούσε να επιτρέψει την ταχεία εφαρμογή μιας συμφωνίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα επαναληφθούν στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα έπειτα από 48 ώρες “εποικοδομητικών” διαπραγματεύσεων που έγιναν σε “θετική ατμόσφαιρα” στην Ντόχα,

“Ο δρόμος προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα έχει πλέον ανοίξει, με στόχο να σωθούν ζωές, να ανακουφιστεί ο λαός της Γάζας και να αποκλιμακωθούν οι περιφερειακές εντάσεις”, σημειώνουν στη δήλωση τους.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η Χαμάς φέρεται να απέρριψε τους “νέους ισραηλινούς όρους”. Οι “νέοι” ισραηλινοί όροι περιλαμβάνουν διατήρηση δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του ισλαμιστικού κινήματος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. “Δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, μια πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των εκτοπισμένων, μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων για κρατούμενους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ντόχα την Παρασκευή και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τη Δευτέρα.

Ο τελευταίος γύρος των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, ξεκίνησε μεταξύ Ισραήλ και μεσολαβητών την Πέμπτη. Η παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα Χαμάς δε συμμετείχε στις συνομιλίες αλλά ενημερωνόταν για την πρόοδο τους. Όπως μεταφέρει το Reuters πάντως, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως η ενημέρωση που έλαβε η ομάδα σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών “δεν συνάδει με όσα είχα συμφωνηθεί στις 2 Ιουλίου”. 

Τα σημεία τριβής περιλαμβάνουν την επιμονή του Ισραήλ στο γεγονός ότι η ειρήνη είναι εφικτή μόνο εάν η Χαμάς καταστραφεί, ενώ η Χαμάς από την πλευρά της δηλώνει ότι θα αποδεχθεί μόνο μόνιμη λύση και όχι προσωρινή εκεχειρία.

Άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν την αλληλουχία της εφαρμογής της συμφωνίας, τον αριθμό και την ταυτότητα των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν μαζί με τους Ισραηλινούς ομήρους, τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων εντός της Γάζας.

Μπάιντεν: Πιο κοντά από ποτέ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι “είμαστε πιο κοντά από ποτέ” σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα “αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί”, καθώς οι διήμερες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα διεκόπησαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

“Δεν θέλω να το γρουσουζέψω… μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί”, τόνισε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

“Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι’ αυτό, κάντε το σταυρό σας”, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σαμί Αμπού Ζούχι, μιλώντας στο Reuters, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια “εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα”, αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο.

Από την πλευρά του το Ισραήλ τόνισε ότι η πίεση από διεθνείς μεσολαβητές και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν την Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που προτάθηκε στις 27 Μαΐου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των μεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από την άρνησή της να αποδεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα επαναληφθούν στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα γύρω από μια νέα αμερικανική πρόταση, τόνισε το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα οι μεσολαβήτριες χώρες ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ. Ωστόσο, η Χαμάς απέρριψε τους “νέους ισραηλινούς όρους”.

Οι μεσολαβήτριες τρεις χώρες εκτίμησαν ότι οι δύο ημέρες συνομιλιών στη Ντόχα ήταν “εποικοδομητικές” και διεξήχθησαν σε “θετική ατμόσφαιρα”.

Σήμερα, η Ουάσινγκτον υπέβαλε νέα συμβιβαστική πρόταση, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, προκειμένου να “καλυφθούν τα κενά που απομένουν” με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή μιας συμφωνίας από το Ισραήλ και τη Χαμάς. Αυτή η αμερικανική πρόταση βασίζεται σε έναν οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου, και προβλέπει τρεις φάσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Φόβοι για κλιμάκωση στην περιοχή

Σε δήλωσή του αργά την Πέμπτη, το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χοσάμ Μπάντραν, ανέφερε ότι οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο προς μια εκεχειρία.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία περιελάμβανε τον επικεφαλής της κατασκοπείας Νταβίντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Ρόνεν Μπαρ και τον επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων για τους ομήρους Νιτζάν Αλόν, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.

Ο Λευκός Οίκος έστειλε τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκερκ. Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και ο επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, συμμετείχαν επίσης στις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν υπό τον φόβο κλιμάκωσης στην περιοχή, με το Ιράν να απειλεί να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Με τα πολεμικά πλοία, τα υποβρύχια και τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να αποστέλλονται στην περιοχή για να υπερασπιστούν το Ισραήλ και να αποτρέψουν πιθανή επίθεση, η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα θα σταθεί ικανή να αποτρέψει τον κίνδυνο ενός διευρυμένου πολέμου.

Related posts

Ουκρανία: Η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 18,7% το 2023

admin

Η Ουκρανία προκάλεσε ζημιές σε δύο ρωσικά περιπολικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσ

admin

Ερντογάν: Ο Πούτιν θέλει τη συνέχιση της συμφωνίας

admin

ΗΠΑ: Θετική έκπληξη από τις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο

admin

Ρωσικό μαχητικό απογειώθηκε για να συνοδεύσει νορβηγικό αεροσκάφος περιπολίας πάνω από την Θάλασσα του Μπάρεντς

admin

Βασιλιάς Αμπντάλα: Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου

admin

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Γάζα

admin

Ο Λαβρόφ επέκρινε και πάλι σήμερα τον ΟΑΣΕ και εξέφρασε την “αδιαφορία” του για την τύχη του

admin

Pfizer και AstraZeneca θα επενδύσουν 900 εκατ. ευρώ στη Γαλλία

admin