Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η κεντρική τράπεζα βλέπει ώθηση στην ανάπτυξη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας το τρίτο τρίμηνο του 2024, αναφέρει η μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μεταξύ 0,35% και 0,45%, έναντι 0,3% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα,  χάρη στα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τις συμβάσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Αγώνων. Ο πλήρης αντίκτυπος των Ολυμπιακών Αγώνων στην οικονομική  δραστηριότητα της χώρας δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, προσθέτει.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και δημοσκόπηση σε 8.500 εταιρείες, που διεξήχθη μεταξύ 22 Ιουλίου και 5 Αυγούστου, η οποία έδειξε ότι η  επιχειρηματική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα όπου βρέθηκε κατά τις αιφνιδιαστικές πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα το καλοκαίρι. Ωστόσο, στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών η αβεβαιότητα παραμένει ακόμη σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που ήταν πριν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαλύσει την Εθνοσυνέλευση στις 9 Ιουνίου.

“Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δούμε πώς αυτή η αβεβαιότητα θα επηρεάσει τις αποφάσεις προσλήψεων και επενδύσεων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Ολιβιέ Γκαρνιέ. 

Ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη διορίσει νέο πρωθυπουργό που θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Μακρόν είπε ότι θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και ζήτησε συμβιβασμό μεταξύ των διαφορετικών κομμάτων για να σχηματιστεί πλειοψηφία.

Πριν βαρύνει η πολιτική βεβαιότητα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ βρισκόταν σε υγιείς βάσεις, με ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2024 που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των προοπτικών για τα δύσκολα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Νωρίτερα την Παρασκευή, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία μειώθηκε στο 7,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ότι η ανεργία θα παρέμενε αμετάβλητη  στο 7,5%. Ο Μακρόν έχει καταστήσει την “πλήρη απασχόληση” βασικό στόχο της δεύτερης θητείας του που λήγει το 2027.

Related posts

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε σε υψηλό τριών μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

admin

La Repubblica: “Η Μελόνι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη προεδρία των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών”

admin

Η Βρετανία “ουραγός” στην ανάπτυξη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών το 2025, προβλέπει ο ΟΟΣΑ

admin

ΗΠΑ: Τρίτο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα, χωρίς να καταφέρουν να πλήξουν τον Τραμπ

admin

ΗΠΑ: Στις 9,0 εκατ. αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας

admin

Η Ρωσία καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία

admin

Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν απειλεί ότι θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς

admin

Μαλί: Η Γερμανία δεν θα προχωρήσει σε άμεση απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή σε αίτημα της χούντας

admin

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία

admin