Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο εισηγήσεις για το γαλάζιο αφήγημα

Οι αναταράξεις που προκάλεσε στην κυβερνητική παράταξη το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, μεταξύ άλλων αναγκάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου να στρέψει το βλέμμα σχεδόν αποκλειστικά στην αποσόβηση εσωτερικών κρίσεων και στον έλεγχο δυσάρεστων συζητήσεων, και ταυτόχρονα τα αναπόφευκτα σημάδια φθοράς της δεύτερης τετραετίας και τα υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας δεν κάνουν εύκολη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περιλάλητη «επανεκκίνηση». Οχι μόνο οι χειροπιαστές λύσεις σε μια σειρά από κοινωνικές δυσκολίες, αλλά επιπλέον η διατύπωση ενός νέου πειστικού αφηγήματος προς τους πολίτες κρίνεται ως επείγουσα προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό της κυβέρνησης από το περιβάλλον πίεσης.

Εμπειροι πολιτικοί αναλυτές άλλωστε συμφωνούσαν μετεκλογικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ επί της ουσίας ξέμειναν από κεντρικό αφήγημα στην τελική ευθεία προς την ευρωκάλπη, παρότι πρώτοι είχαν διατυπώσει διακυβεύματα και είχαν επισημάνει τη σημασία εκείνης της αναμέτρησης. Το στοίχημα της κυβέρνησης να ανοίξει τον βηματισμό της με ένα «φρέσκο» αφήγημα, που θα κινείται πέρα και πάνω από το μότο της «πολιτικής σταθερότητας» ή της «συνέπειας» (δημοσιονομικής, πολιτικής κ.ο.κ.), είναι ακόμα ανοιχτό. Και οι προσεγγίσεις των γαλάζιων δείχνουν να ποικίλλουν σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί.

Από τη μία πλευρά διατυπώνονται εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο για απόλυτη έμφαση στην καθημερινότητα. «Δεν είχαμε “γείωση” με τα προβλήματα του κόσμου και είναι αυτό το οποίο πληρώσαμε στην κάλπη. Εμφαση στα μικρά λοιπόν ακόμα και στα πολύ μικρά – έως τα τοπικά», σχολιάζουν οι υποστηρικτές της άποψης ότι η πρωθυπουργική και ευρύτερα η κυβερνητική ρητορική και πολύ περισσότερο η δράση των υπουργών θα πρέπει να δίνουν ανελλιπώς στίγμα καθημερινής ζωής. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν γαλάζιοι που ανησυχούν ότι όσο κι αν ανέβουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας και παρότι, όπως λένε, «πάντα ο στόχος είναι η καθημερινότητα», πρόκειται για ένα ανεξάντλητο πεδίο στο οποίο είναι αδύνατον να υπάρξουν «μαγικά» όλες οι απαντήσεις. Συνεπώς χρειάζεται εμπλουτισμός του αφηγήματος, όπως πιστεύουν, εξού και φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη η κυβέρνηση να μετατοπίσει, το συντομότερο, το κέντρο βάρους από την καθημερινότητα στους νέους, μεγάλους «εθνικούς» στόχους.

«Το είπαμε, το κάναμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει τις εισηγήσεις και μέχρι στιγμής κινείται με ατζέντα και μικρών και μεγάλων αλλαγών, επιστρέφοντας στο σλόγκαν «το είπαμε, το κάναμε» για να επαναφέρει πεπραγμένα και δεσμεύσεις. «Δεν υπάρχουν αποκλίσεις από τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και από τις  προγραμματικές μας δεσμεύσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων», σχολιάζει στην ίδια κατεύθυνση κυβερνητική πηγή. Το ισοζύγιο καθημερινότητας – μεταρρυθμίσεων, δηλαδή μεταξύ στοχευμένων δράσεων σε διάφορες πτυχές της δημόσιας ζωής και νέων κεντρικών οροσήμων, θα αποτυπωθεί καθαρά στις αρχές του Σεπτεμβρίου μέσα από τα πολιτικά μηνύματα του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Εξάλλου ο ίδιος πρόκειται να επαναδιατυπώσει το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ στον δρόμο για την επόμενη εθνική αναμέτρηση. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες από την πλευρά τους επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και όταν καθοριστεί από τα κεντρικά η «συνθηματολογία» της επόμενης τριετίας και ολοκληρωθεί ο επανασχεδιασμός προτεραιοτήτων, το βάρος θα συνεχίσει να πέφτει στην αναζήτηση λύσεων στις καθημερινές ανησυχίες της κοινωνίας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προοπτική της χώρας.

Related posts

Τζώρτζια Κεφαλά: Τι δήλωσε για τους Σπαρτιάτες

admin

Το ΠΑΣΟΚ μπροστά σε νέες δεξαμενές

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ΝΔ θέλει να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των Τεμπών»

admin

25η Μαρτίου – Σακελλαροπούλου: Αντλούμε δύναμη από την ενότητα και την ομοψυχία

admin

Μητσοτάκης: Προκαλώ τον Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση

admin

Στέιτ Ντιπάρτιμεντ: Η αντίδραση των ΗΠΑ στη συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας για τον κόμβο φυσικού αερίου

admin

«Γείωση» στην εκλογολογία και τον ανασχηματισμό

admin

Δεν θέλουν αναταράξεις με τους γενικούς γραμματείς

admin

Μητσοτάκης: Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και παραδοσιακά τραγούδια της Μάνης

admin