Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιβλία για πολιτικούς αρχηγούς

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μαθήματα εξουσίας

Κάνει η προσωπικότητα την ηγεσία ή το αντίθετο; Επειδή ουκ ολίγοι πολιτικοί ασχολούνται επί χιλιετίες με την εξίσωση, ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να φιλτράρει τα δικά του συμπεράσματα διαβάζοντας το «Προσωπικότητα και εξουσία» του πάντοτε έγκυρου Ιαν Κέρσοου (εκδ. Αλεξάνδρεια), όπου μέσα από τα προφίλ 12 ηγετών – από τον Λένιν έως τον Χέλμουτ Κολ – ξαναδιαβάζουμε και την ιστορία της μεταπολεμικής Δύσης.

Πορίσματα οικονομίας

Επειδή ο ίδιος έχει δώσει δείγματα πολυσυλλεκτικότητας αντλώντας έμψυχο δυναμικό από χώρους εκτός του κόμματός του, το συλλογικό «Αναζητώντας τον άλλο δρόμο» (Πόλις) ανήκει με έναν τρόπο στην ατζέντα του. Δεν είναι τερπνό να διαβάζεις όσα οι νέοι οικονομολόγοι εντοπίζουν ως παθογένειες: ισχνή παραγωγική και εξαγωγική βάση, μεγάλο ειδικό βάρος του τουρισμού, brain drain, επενδυτικό κενό, μόνιμο πρόβλημα του ισοζυγίου πληρωμών. Δεν παύει όμως να είναι ωφέλιμο.

«Το κέντρο δεν αντέχει»

Οπωσδήποτε ποίηση για έναν Πρωθυπουργό που θέλει να ξεχαστεί και η πραγματικότητα δεν τον αφήνει. Ας πούμε μία συλλογή του Γ.Μ. Γέιτς που σίγουρα θα περιλαμβάνει τη «Δευτέρα παρουσία». Μόνο και μόνο για τον στίχο «Τα πάντα γίνονται κομμάτια, το κέντρο δεν αντέχει». Οχι επειδή το κέντρο δεν αντέχει – δεν υπάρχει ακόμη τελεσίδικη απόφαση. Αλλά επειδή αυτό είναι το στοίχημα της τριετίας.

Στέφανος Κασσελάκης

Ιστορική αναδρομή

Με το συμπάθιο κιόλας, αλλά αν όντως θέλει να ανακαλύψει τι σημαίνει να πηγαίνεις από την Ελλάδα μετανάστης στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρά να διαβάσει την «Κόκκινη Αμερική» (ΠΕΚ, 2017) του Κωστή Καρπόζηλου. Συγνώμη για το unfair – καθότι ο συγγραφέας ανήκει πολιτικά στη Νέα Αριστερά –, αλλά η φιλομάθεια δεν γνωρίζει διακρίσεις. Πρόκειται για τις συναρπαστικές διαδρομές των μεταναστών που την περίοδο 1900 – 1950 πίστεψαν στην επανάσταση και την αναζήτηση ενός Νέου Κόσμου.

Βιογραφία αρχαίου

Μακριά από εμάς οι ανιστορικές συγκρίσεις. Αλλά ο υπότιτλος στον «Αλκιβιάδη» της Ζακλίν ντε Ρομιγί (Αστυ, 2007) γράφει «Οι κίνδυνοι της φιλοδοξίας», οπότε μπορεί να αποδειχθεί διαφωτιστικό και ψυχωφελές ανάγνωσμα για πλείστους όσους διεκδικητές της εξουσίας. Τώρα κάτι αναλογίες με τον ναρκισσισμό και την υπερέκθεση του αρχαίου ημών προγόνου, που επέλεγε σινιέ υποδήματα για τις βόλτες στο αθηναϊκό κέντρο, αποδώστε τες στις κακές γλώσσες.

Οι Σπέτσες αλλιώς

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δει τις Σπέτσες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; Μακριά από τις κομματικές συνάξεις των νεοπροεδρικών και τον πολεοδομικό ίλιγγο; Να, θα μπορούσε να καταφύγει στη φαντασία του Τζον Φάουλς, ο οποίος στον «Μάγο» του (Εστία) εγκιβωτίζει μια ιστορία γκόθικ αποχρώσεων στο ελληνικό νησί και το ελληνικό καλοκαίρι. Μάγια στις μέρες μας δεν γίνονται, αλλά για αρκετές σελίδες ο Στ. Κασσελάκης θα δει τις Σπέτσες αλλιώς.

Νίκος Ανδρουλάκης

Απολογισμός Μεταπολίτευσης

Iσως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να έχει ήδη ξεφυλλίσει το «Πού πηγαίνει η Μεταπολίτευση» (εκδ. Πόλις, 2023), αλλά σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται, μιας και ο λόγος περί Μεταπολίτευσης επισκιάζει στις μέρες μας ακόμη και εκείνον περί σοσιαλδημοκρατίας. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι θα συντονιστεί με το κριτικό έως καταγγελτικό περιεχόμενο του συλλογικού τόμου, όπου η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία εμφανίζεται να γιορτάζει τα 50 της χρόνια κουρασμένη και διόλου ελκυστική, οι θεσμοί λογοδοσίας να ατροφούν και οι – γκουχ, γκουχ – ανεξάρτητες Αρχές να σιγάζουν όταν κάνουν τη δουλειά τους.

Οδηγός γαστρονομίας

Η έφεσή του στις τοπικές σπεσιαλιτέ – με αποκορύφωμα, εσχάτως, το γαλακτομπούρεκο – δεν κρύβεται ούτε στα βιντεάκια νέας κοπής του TikTok που ρίχνει στην επικοινωνιακή αγορά. Εξού και ένας οδηγός με την άγνωστη γαστρονομική κουλτούρα της Ελλάδας θα του φανεί χρήσιμος σε κάθε περίπτωση. Οι «Γαστρονομικές κοινότητες» του γνώστη Γιώργου Πίττα είναι ό,τι πρέπει: εύχρηστο βιβλίο και ψυχαγωγικό ανάγνωσμα.

Λογοτεχνική αναδρομή

Η λογοτεχνική πρόταση προέρχεται διόλου τυχαία από την Κρήτη, αλλά από μια περίοδό της που δεν γνώρισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ο «Ταχυδρόμος» του Γιώργου Παπαδάκη (εκδ. Εστία) διαδραματίζεται σε ένα ορεινό χωριό του νησιού, τη δεκαετία του 1950, και ο πρωταγωνιστής του τίτλου παντρεύεται μια γυναίκα που δεν έχει δει ούτε μία φορά πρωτύτερα. Εξτρα credit το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2019.

Related posts

Παύλος Μαρινάκης: Στόχος η αύξηση του εισοδήματος, θα νομοθετηθούν μέτρα μέσα στο καλοκαίρι

admin

Κουτσούμπας από Κύπρο: «Να γίνουν οι ευρωεκλογές μήνυμα λαϊκής αντίδρασης»

admin

Αβραμόπουλος: Διαψεύδει τα περί επείγουσας έρευνας από την Κομισιόν για το Qatargate

admin

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Νέας Αριστεράς

admin

Κικίλιας: Επίθεση από Τούρκους με απειλές και ύβρεις στον λογαριασμό του στο Instagram

admin

Εκλογές 2023: Κρατά την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης ο Μητσοτάκης

admin

Γιώργος Τσίπρας: Ειλημμένη απόφαση να υποστεί ζημιά ο ΣΥΡΙΖΑ – Θέλουν να φτιάξουν άλλο κόμμα

admin

Χαμηλές προσδοκίες στη Λευκωσία από το ραντεβού στην Αγκυρα

admin

ΣΥΡΙΖΑ για F16 σε Τουρκία: Η εξωτερική πολιτική της ΝΔ προκαλεί ζημίες στα εθνικά συμφέροντα

admin