Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τιμ Γουόλτς: Ποιος είναι ο running mate της Κάμαλα Χάρις;

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα είναι ο εκλεκτός υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χάρις. Με τον Γουόλτς οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να ενισχύσουν την απήχησή τους στις αγροτικές περιοχές.

Το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) 6 Αυγούστου τα αμερικανικά μέσα έκαναν γνωστή την είδηση πως ο εκλεκτός της Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ο Τιμ Γουόλτς, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Μινεσότα.

Οι παρατηρητές είχαν προσθέσει μόλις προσφάτως τον Γουόλτς στη λίστα με τους πιθανούς υποψηφίους αντιπροέδρους – και τώρα θεωρείται ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το Δημοκρατικό Κόμμα στη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Ένας λαοφιλής πολιτικός

Η Μινεσότα δεν συγκαταλέγεται στις “swing states”. Αντιθέτως, η μεσοδυτική πολιτεία έχει ψηφίσει “μπλε” στις τελευταίες 12 προεδρικές εκλογές. Επιπλέον, έχει μόλις 10 ψήφους στο σώμα των εκλεκτόρων. Το Δημοκρατικό Κόμμα όμως ελπίζει πως ο Γουόλτς μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους και εκτός της πολιτείας του, ιδίως από τις υπόλοιπες μεσοδυτικές πολιτείες και άλλες αγροτικές περιοχές.

Μόλις τελείωσε το σχολείο ο Γουόλτς κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ, όπου και υπηρέτησε επί 24 χρόνια. Δούλεψε επίσης ως δάσκαλος σε σχολεία, πρώτα στην Κίνα και μετά στις ΗΠΑ, στη Νεμπράσκα και τη Μινεσότα. Στην τελευταία προπόνησε και την τοπική σχολική ομάδα ράγκμπι, την οποία και οδήγησε στο πρώτο της πολιτειακό πρωτάθλημα.

Η διαρκώς ανοδική σταδιοδρομία του Γουόλτς

Από το 2007 έως το 2019 ο Γουόλτς εκπροσώπησε την περιφέρειά του στη Μινεσότα στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου διετέλεσε και μέλος της Επιτροπής Υποθέσεων Βετεράνων.

Το 2018 εξελέγη κυβερνήτης της Μινεσότα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εισηγήθηκε την εφαρμογή πολλών προοδευτικών πολιτικών, προωθώντας μεταξύ άλλων την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης μαριχουάνας και την παροχή δωρεάν γευμάτων σε όλα τα σχολεία.

Το “περίεργο” ζευγάρι Τραμπ-Βανς

Ο Γουόλτς ξεκίνησε αρχικά ως αουτσάιντερ για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου στο πλευρό της Χάρις, αλλά έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές του καταβολές – ο ίδιος και τα τρία αδέρφια του μεγάλωσαν σε μία μικρή πόλη της Νεμπράσκα – και εν τέλει κέρδισε πολλές συμπάθειες.

Ο Αμερικανός πολιτικός είχε βρεθεί προσφάτως στο προσκήνιο της δημοσιότητας επειδή σε συνέντευξή του στο MSNBC αποκάλεσε το ζευγάρι Τραμπ-Βανς ως “αλλόκοτο” (“weird”). Ο χαρακτηρισμός αυτός έγινε viral και χρησιμοποιήθηκε πολύ και στην εκστρατεία της Χάρις, σε δελτία Τύπου και αναρτήσεις στα social media.

Στο παρελθόν ο Γουόλτς έχει δηλώσει ακόμη πως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αυτοί που κατέστρεψαν την αγροτική Αμερική και έσπειραν τη διχόνοια στους κατοίκους των περιοχών αυτών. Ο στόχος των Χάρις-Γουόλτς, όπως λέει, είναι να συσπειρώσουν τους ανθρώπους γύρω από αξίες όπως η ισχυρή δημόσια εκπαίδευση και η οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη.

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς





- Deutsche Welle

Related posts

Πόρισμα κόλαφος της Κομισιόν για το X του Μασκ – Αντιμέτωπο με πρόστιμα και κυρώσεις

admin

Μελόνι για Μεσανατολικό: “Πρέπει να εργαστούμε για μακροπρόθεσμη λύση, η οποία είναι ανάγκη να σχεδιαστεί τώρα”

admin

Lisa Cook (Fed): Υγιές και ανθεκτικό συνολικά το τραπεζικό σύστημα

admin

Toyota: Αυξάνει κατά 8 δισ. δολ. την επένδυσή της στη μονάδα μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στη Β. Καρολίνα

admin

Η Ρωσία ανακοίνωσε την αποστολή 27 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

admin

Πολωνία: Οι αγρότες θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας εντελώς τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία

admin

Ο Ζελένσκι απορρίπτει τη “μεσολάβηση” του Όρμπαν για τον τερματισμό του πολέμου

admin

Ρωσία: Η ανάμιξη από μη περιφερειακούς παράγοντες, όπως οι ΗΠΑ, στον Νίγηρα δεν αναμένεται να βοηθήσει

admin

Κίνα: Οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν τον Ιανουάριο την καθοδική τους πορεία με μικρότερη μείωση

admin