Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ράμμος καταρρίπτει το πόρισμα για τις υποκλοπές

«Oι διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι νόμιμες εξ ορισμού ή είναι απλώς καταρχήν νομότυπες, ελέγξιμες όμως, περαιτέρω, ως προς την καθ΄ όλα νομιμότητά τους;». Σε αυτό το ερώτημα θέλησε να απαντήσει με ένα μακροσκελές άρθρο στο Syntagma Watch ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος. Ή, για να το πούμε ωμά, θέλησε να απαντήσει στο πόρισμα για τις υποκλοπές. Με 5.619 λέξεις ο Ράμμος καταρρίπτει το επιχείρημα πως οι παρακολουθήσεις μέσω ΕΥΠ είναι νόμιμες, αρκεί να υπάρχει η σχετική εισαγγελική διάταξη.

Για την ακρίβεια, επιμένει ότι οι εισαγγελικές διατάξεις δεν είναι ανέλεγκτες. Αντιθέτως, υπόκεινται κι αυτές σε έλεγχο κατά τρόπο ανάλογο του ακυρωτικού ελέγχου που ασκεί το ΣτΕ σε αποφάσεις της Διοίκησης – δηλαδή, ελέγχονται ως προς το εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες και τεκμηριωμένες. Γι’ αυτό υποστηρίζει πως, παρότι δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη αιτιολόγησης των διατάξεων άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, η απουσία της δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι αιτιολογημένες και μέσα στον φάκελο κάθε απόφασης να περιλαμβάνονται επαρκή στοιχεία που να τη δικαιολογούν. Μάλιστα, πάει ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ότι η Αρχή της οποίας προΐσταται είναι μια Αρχή η οποία θα μπορούσε – με βάση το θεσμικό πλαίσιο και την αποστολή της – να ελέγχει κατά πόσο είναι επαρκής η αιτιολογία της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής για μια άρση απορρήτου.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Η κόντρα καλά κρατεί

Η απόσταση που χωρίζει τον Παύλο Πολάκη και την Αθηνά Λινού είναι μάλλον αγεφύρωτη πια. Το λέω επειδή η τελευταία αποφάσισε να απαντήσει στα ποστ με τα οποία ο αψύς άφηνε υπαινιγμούς για την κοινωφελή της δράση. Η καθηγήτρια Ιατρικής, αφού περιγράφει τι έχει κάνει με ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας που ξεκίνησε το 2012, γράφει σε ένα αρκετά μεγάλο υστερόγραφο ότι «περιττεύει να αναφερθεί ότι σε κανένα χώρο εργασίας δεν θα ήταν επιτρεπτές αυτές οι συμπεριφορές. Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να απαιτεί υψηλότερο επίπεδο από τους εκπροσώπους του». Η μπηχτή για τον Σφακιανό είναι τόσο εμφανής όσο και το πόσο τον απαξιώνει με την επιλογή της να μην αναφέρει καν το όνομά του. Ο ανεξάρτητος βουλευτής που δεν έχει διαγραφεί από το κόμμα του δεν άφησε τα σχόλιά της αναπάντητα, βέβαια. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πληκτρολόγησε «είδα πριν από λίγο μια ΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!!! Τα ερωτήματα δυστυχώς ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ και απαιτούν συγκεκριμένη τοποθέτηση και όχι έπεα πτερόεντα». Θα χρειαστεί, νομίζω, περισσότερο ποπκόρν απ΄ ό,τι υπολογίζαμε για να παρακολουθήσουμε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο.

Πειθαρχικό καλεί Σπίρτζη, αλλά εκείνος δεν έχει χρόνο

Μένω στα συριζαϊκά για να σας ενημερώσω ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πάει για μπάνια. Αντιθέτως, έχει καλέσει σε απολογία τον Χρήστο Σπίρτζη. Εκείνος, βέβαια, δεν προτίθεται να παραστεί. Κατά τα λεγόμενά του, έχει ενημερώσει το όργανο πως δεν έχει χρόνο αυτή την περίοδο γιατί δουλεύει κι ασχολείται με τις υποκλοπές, «με κάτι που δεν ασχολείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως όφειλε». Στη δε επιστολή που έστειλε στους συντρόφους του Πειθαρχικού γράφει: «Θα σας απαντήσω σχετικά με την καταγγελία των 70 μελών, σε χρόνο που κρίνω ότι θα έχω διαθεσιμότητα μετά τις διακοπές του Αυγούστου, αφού πρώτα διαβάσω τις δεκάδες άρθρα και συνεντεύξεις, που τη συνοδεύουν, για να σας απαντήσω με την απαιτούμενη αναλυτική τεκμηρίωση, που ελπίζω να επιθυμείτε». Χαλαρότατο τον βλέπω. Μάλλον επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υποδύεται πως έχει Πειθαρχικό, ως γνωστόν. Αυτή τη φορά, πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι τα μέλη του δεν θα αποφασίσουν διαγραφή.

Το γάντι, τα λεφτό-δεντρα και οι μισθοί

«Μπράβο στον Κασσελάκη που σήκωσε το γάντι στον Αδωνη Γεωργιάδη και του εξήγησε αυστηρά ότι για την «Αυγή» και το Κόκκινο δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Δεν νομίζω όμως ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της «Αυγής» και του Κόκκινου ζήτησαν λεφτόδεντρα. Να ξέρουν αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο μήνα ζήτησαν και αν θα πληρώνονται. Ο Κασσελάκης και η Πολιτική Γραμματεία δεσμεύτηκαν για αυτό, στο κάτω κάτω. Αλλά κανείς δεν σηκώνει πλέον τα τηλέφωνα. Τα σηκώνουν μόνο στον αντίπαλο όταν τους τρολάρει «πώς περνάτε στις διακοπές σας με τον κόσμο απλήρωτο». Η ανάρτηση ανήκει στον πρώην διευθυντή της «Αυγής» Αγγελο Τσέκερη. Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Δεν ξεχνούν τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Απροπό, οι γείτονες δεν έχουν ξεχάσει το πιο αγαπημένο απ΄ όλα τα χόμπι τους, τις προκλήσεις. Ο τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ανακοινώνοντας τη σύναψη σύμβασης με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Αγκυρας με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών για τη γαλάζια οικονομία και τον σχεδιασμό θαλάσσιων πεδίων, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας με ολόκληρη τη χώρα μας, όλους τους θεσμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις μας, χωρίς να αφήσουμε το παραμικρό κενό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εποφθαλμιά ούτε έναν κόκκο άμμου ούτε μία σταγόνα νερό στη θάλασσά μας».

Related posts

Ερντογάν: «Ανησυχεί η Ελλάδα με το γεωτρύπανο – Εγώ τη δουλειά μου κάνω»

admin

Αποκάλυψη-βόμβα Euractiv για υποκλοπές: Παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα Κύρτσου και Τέλλογλου

admin

Η απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη για τις τιμές των πολυεθνικών

admin

Παράταση στον ανασχηματισμό

admin

Αυγενάκης: Παρεμβάσεις για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

admin

Συνέδριο ΝΔ: Τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής

admin

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια παρά το… μασάζ στην ΚΟ

admin

Επιστροφή στην εμπρηστική ρητορική

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Τραγική η κατάσταση στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» – Παιδιά και προσωπικό σε κίνδυνο με τα «μπαλώματα» της ΝΔ

admin