Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στο -3,2% ο πληθωρισμός χονδρικής στην ευρωζώνη τον Ιούνιο

Μειωμένες από πέρυσι συνέχισαν να είναι οι τιμές των παραγωγών της ευρωζώνης και τον Ιούνιο, αλλά εμφανίζοντας αυξητική τάση σε μηνιαία βάση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη ήταν μειωμένες τον Ιούνιο κατά 3,2% από πέρυσι, μετά την πτώση 4,1% ετησίως τον Μάιο.

Στη σύγκριση Ιουνίου – Μαΐου ωστόσο εμφάνισαν ήπια αυξητικές τάσεις, με 0,5%.

Στην Ελλάδα η μέτρηση της Eurostat έδειξε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού έτρεξε με -2,4 ετησίως επιβραδύνοντας από το -3,8% του Μαΐου, αλλά με μηνιαία αύξηση κατά 1,8% μετά τη μείωση κατά 2,9% που είχε δείξει η προηγούμενη μηνιαία σύγκριση.

Σχετικά με τις τάσεις σε επίπεδο ευρωζώνης, σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σταθερές στα ενδιάμεσα αγαθά, αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ τη διαφορά έκανε η ενέργεια με αύξηση κατά 1,6% από πέρυσι.

Αντίθετα, σε ετήσιο επίπεδο οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 2,2% στα ενδιάμεσα αγαθά και κατά 9,4% στην ενέργεια, ενώ παρουσίασαν αύξηση κατά 1,6% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 1,2% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,4% στα καταναλωτικά αγαθά.

Εξαιρουμένης άλλωστε της ενέργειας, το πιο στενό μέτρο το λεγόμενου δομικού δείκτη τιμών παραγωγού έδειξε οριακή μείωση κατά 0,1% από πέρυσι.

Στις κατά τόπους μετρήσεις, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφηκαν στη Σλοβακία με -19%, στη Γαλλία με -6% και στην Πολωνία με -5,7%.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο με 19,1%, στην Πορτογαλία με 2,4% και στην Τσεχία με 1%.

Related posts

Το Ισραήλ προειδοποιεί με φυλλάδια τους κατοίκους της Γάζας να μην επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της πόλης

admin

Merck: Εξαγοράζει την Caraway έναντι 610 εκατ. δολ.

admin

ΕΕ: Συμφωνία για τη μείωση χρήσης των φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου

admin

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απελευθέρωσε 14 ομήρους

admin

Τούρκος υπ. Άμυνας Γ. Γκιουλέρ: Διανύουμε μια θετική περίοδο στην ανάπτυξη των σχέσεων μας με την Ελλάδα

admin

Fitch: Υποβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Κίνας

admin

Σλοβακία: Βουλευτικές εκλογές στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

admin

Ιταλία: Η Ρώμη αναστέλλει τη χρηματοδότηση προς την UNRWA, λέει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών

admin

Σεισμός στο Μαρόκο: Οι διασώστες προσεγγίζουν περισσότερες πόλεις – Οι νεκροί πλησιάζουν τους 3.000

admin