Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Με κομμένη την ανάσα η Μέση Ανατολή: Ισραήλ – Ιράν με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Την Παρασκευή το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολή στέλνοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αμερικανική στρατιωτική παρουσία για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ενέκρινε την αποστολή πρόσθετων καταδρομικών και αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού με δυνατότητα κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων στην Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, στέλνει μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ενέργειες αυτές υλοποιούνται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Συζήτησαν τις νέες αμυντικές στρατιωτικές ενισχύσεις από τις ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισραήλ έναντι απειλών όπως πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Τον Απρίλιο, οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ και βοήθησαν στην κατάρριψη σχεδόν όλων.

Θέμα ημερών το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων η ιρανική επίθεση “θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες”, για αυτό και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την περιοχή για τυχόν ενδείξεις για το πώς μπορεί αυτή να εξελιχθεί, ενώ ορόσημο αποτελεί η ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου και συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου.

Κατά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής διοίκησης, τα ιρανικά αντίποινα ενδέχεται να υπερβαίνουν ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανάλογο με αυτό του περασμένου Απριλίου, προχωρώντας σε μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επίθεση, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους. Ήδη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, άφησε να εννοηθεί ότι μια συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να είναι στα σκαριά, αφού το Ισραήλ δολοφόνησε έναν από τους κορυφαίους διοικητές της ομάδας του, που υποστηρίζεται από το Ιράν στη Βηρυτό, σε λιγότερες από 24 ώρες πριν από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. “Επειδή έχουν διαλέξει μια μάχη με όλους, δεν ξέρουν από πού θα έρθει η απάντηση… η απάντηση θα έρθει χωριστά ή συντονισμένα”, είπε σε ομιλία του ο Νασράλα.

Στο ενδιάμεσο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα του ισραηλινού Channel 12, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε διαφωνία μεταξύ του κ. Νετανιάχου και των ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας του Ισραήλ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων και κατάπαυσης του πυρός την περασμένη Τετάρτη. Συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικό δίκτυο έκανε λόγο για μια τεταμένη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν ανώτεροι αξιωματούχοι προέτρεψαν τον Νετανιάχου να δεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός. Τότε, κατά το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε χτυπήσει στο τραπέζι, λέγοντας ότι η ομάδα “δεν ήξερε πώς να διεξάγει διαπραγματεύσεις”. “Η αναφορά είναι εσφαλμένη” ανταπάντησε το Γραφείο Πρωθυπουργού, παρατηρώντας πως “ο επικεφαλής της Μοσάντ δεν είπε ότι υπήρχε έτοιμη συμφωνία και ότι έπρεπε να γίνει αποδεκτή. Η περιγραφή ότι η Χαμάς υποτίθεται ότι συμφώνησε με τους όρους της συμφωνίας είναι ψευδής…”.

Οι πολίτες του Ισραήλ προετοιμάζονται πυρετωδώς για τα ιρανικά αντίποινα, καθώς βασικά είδη διατροφής αδειάζουν από τα ράφια στα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, ο δήμος της Ιερουσαλήμ διένειμε φάκελο με κατάλογο με χώρους στάθμευσης που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια και κατάλογο με καταφύγια βομβών, συνιστώντας στους κατοίκους να φτάσουν στα καταφύγια σε 90 δευτερόλεπτα, όπως και να διαθέτουν αρκετό νερό και τρόφιμα για τρεις ημέρες, φάρμακα, μπαταρίες και φακούς.

Το Ιράν συλλαμβάνει δεκάδες υπόπτους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Το Ιράν έχει συλλάβει πάνω από δώδεκα άτομα, σύμφωνα με τους New York Times, μεταξύ των οποίων ανώτερους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικούς αξιωματούχους και μέλη του προσωπικού ενός στρατιωτικού καταφυγίου στην Τεχεράνη, ως απάντηση σε μια σημαντική παραβίαση των συνθηκών ασφάλειας που οδήγησε στη δολοφονία ενός κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, του Χανίγια.

Οι συλλήψεις υψηλού επιπέδου έγιναν μετά τη δολοφονία του ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο οποίος επισκεπτόταν την Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου του Ιράν και διέμενε σε ξενώνα στη βόρεια Τεχεράνη. Ωστόσο, η διαμονή του σε βαριά φυλασσόμενο συγκρότημα στην πρωτεύουσα της χώρας μέσα σε λίγες ώρες από την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν, δεν κατάφερε να του προστατέψει τη ζωή, πλήττοντας σοβαρά το κύρος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Related posts

Πακιστάν: Κατηγορίες βάσει του νόμου περί κρατικών απορρήτων απαγγέλθηκαν σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν

admin

Συρία: Κλειστά παραμένουν τα αεροδρόμια Δαμασκού και Χαλεπίου έναν μήνα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

admin

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: H “στρατιωτικοποίηση” της Ιαπωνίας περιπλέκει την κατάσταση στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού

admin

Πολωνία: Η Βαρσοβία καταδικάζει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, λέει ότι και εκείνη αποτέλεσε στόχο

admin

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη που σκότωσε 3 ανθρώπους

admin

Ισραηλινοί στρατιώτες ανακάλυψαν σήραγγα στη Γάζα που κράταγαν παλαιότερα ομήρους

admin

Λιβύη: Οι κάτοικοι της Ντέρνα ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή

admin

Η Rheinmetall θα ανοίξει εργοστάσιο κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία σε τρεις μήνες

admin

Χιλή: Σε 131 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές

admin