Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με σφραγίδα Μαξίμου το «όχι» της Επιτροπής Θεσμών στην αντιπολίτευση

Σε μια θυελλώδη τρίωρη συνεδρίαση με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, η πλειοψηφία απέρριψε τα αιτήματα για να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ο αντεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης και να διαβιβαστούν η δικογραφία και το πόρισμα για την αρχειοθέτηση της πολύκροτης υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Με 14-13, τα «γαλάζια» μέλη της Επιτροπής καταψήφισαν τα αιτήματα των κομμάτων εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων σε ένα κλίμα ηλεκτρισμένο με καταγγελίες για απόπειρα βίαιης συγκάλυψης και με αντεπιχείρημα την αναρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών να θέσει υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις και να ελέγξει τη δικαστική εξουσία παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο τόσο στο πεδίο της αντιπολίτευσης ενόψει της συνεδρίασης όσο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο το οποίο στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης αποφάσισε να προχωρήσει στη σύγκληση της Επιτροπής. Μια επιλογή που φέρει τη σφραγίδα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να μη δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση για περαιτέρω «πολιτική εκμετάλλευση», σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τις παρεμβάσεις της προκάλεσε αρκετές φορές «βραχυκύκλωμα» καταγγέλλοντας παρακρατική λειτουργία της κυβέρνησης και έλεγχο της Δικαιοσύνης. Ο Θάνος Πλεύρης εκ μέρους της ΝΔ τόνισε ότι η κλήση της εισαγγελέως για να δώσει εξηγήσεις για το πόρισμα αντίκειται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα κλήσης μόνο για λειτουργίες των θεσμών και όχι για έλεγχο δικαστικών αποφάσεων και κρίσεων. «Είναι προκλητικό να μην αντιλαμβάνεστε ότι με το αίτημά σας η Βουλή για πρώτη φορά πάει να τεθεί πάνω από τη δικαστική εξουσία», είπε, προσθέτοντας ότι πρόσβαση στον φάκελο έχουν αποκλειστικά όσοι είναι διάδικοι. Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη επικαλέστηκε την κλήση το 2017 της εισαγγελέως Τσατάνη, η αρχική άρνηση της οποίας είχε προκαλέσει διακομματική οργή.

Οπως τόνισε «δεν προσκρούει στη διάκριση των εξουσιών και δεν κατατείνει στην αλλοίωση της δικαστικής κρίσης» η κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι η αρχειοθέτηση της υπόθεσης δεν συνιστά δικαστική απόφαση, αλλά προσωρινή κρίση που μπορεί να ανακληθεί και σε κάθε περίπτωση «εμείς δεν ελέγχουμε την εισαγγελική κρίση, αλλά ζητούμε να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο αυτής». Ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η πράξη αρχειοθέτησης δεν είναι μια αμετάκλητη δικαστική απόφαση. «Δεν θα δικάσουμε επί του πορίσματος αλλά θέλουμε να λάβουμε γνώση ως αρμόδιο όργανο», είπε τονίζοντας ότι το ζήτημα αφορά στον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας που υφίσταται ένα σημαντικό πλήγμα, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ κατήγγειλε fast truck διαδικασίες και «επιχείρηση ολοκλήρωσης της συγκάλυψης». Από τη Νέα Αριστερά η Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι το εισαγγελικό πόρισμα θυμίζει το πόρισμα μετά τη δολοφονία Λαμπράκη ότι «ουδεμία ανάμειξη της κυβερνήσεως διεπιστώθη», ενώ η Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε την πλειοψηφία για ξεκάθαρη προσπάθεια να οχυρωθεί πίσω από ανυπόστατα και αβάσιμα νομικίστικα επιχειρήματα προκειμένου να αυτοπροστατευθεί, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην Αδειλίνη και σημειώνοντας ότι η παρέμβασή της έγινε για να καλύψει την κυβέρνηση.

Related posts

Ευρωεκλογές 2024: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές: 152.000 υποψήφιοι – Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

admin

Κουτσούμπας από Κύπρο: «Να γίνουν οι ευρωεκλογές μήνυμα λαϊκής αντίδρασης»

admin

Η ακτινογραφία της γαλάζιας Kοινοβουλευτικής Oμάδας και ο Σαμαράς

admin

Ξεσαλώνει η Τουρκία στο Αιγαίο – Στέλνει και γεωτρύπανο

admin

Κασσελάκης: Δεν θέλω να παραιτηθούν ούτε η Έλενα, ούτε ο ναύαρχος, ούτε ο Όθωνας για να μπω στη Βουλή

admin

Η κρίσιμη ψήφος των 17άρηδων – Τα κριτήρια και τι ζητούν οι νέοι

admin

Μπορεί να γίνει και χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος

admin

Αγκάθια και στοιχήματα

admin