Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα (πρώτα) πλάνα για τη ΔΕΘ

Συνήθως το μητσοτακικό Μαξίμου ξεκινάει την προετοιμασία για την πρωθυπουργική εμφάνιση στο πόντιουμ της ΔΕΘ από τα τέλη Ιουλίου. Το πολιτικό σύστημα της χώρας, βέβαια, μπαίνει στους ρυθμούς της από τα μέσα Αυγούστου κι έπειτα. Η παρουσία των αρχηγών στο Βελλίδειο σηματοδοτεί την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν – έστω κι αν η πλειονότητα της κοινής γνώμης παρακολουθεί τις ειδήσεις που βγαίνουν από εκεί μόνο το πρώτο και το τελευταίο Σαββατοκύριακο, όταν ανεβαίνουν στη συμπρωτεύουσα οι επικεφαλής της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη φετινή Εκθεση, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα τηρηθούν όλες οι παραδόσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου. Γιατί το τελετουργικό του πολιτικού της σκέλους θα διαφέρει. Οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, του κυβερνώντος και των δύο που φιλοδοξούν να παρουσιαστούν ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης – το καθένα ξεχωριστά προς το παρόν – θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη. Αλλά όλα δείχνουν ότι κάποιοι ανάμεσά τους θα αναγκαστούν να πρωτοτυπήσουν, ενώ άλλοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τον ρόλο που καλούνται να ερμηνεύσουν εκεί στην εσωκομματική τους πραγματικότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μικρό (;) το καλάθι των παροχών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει μια ιδέα των διαφορών που θα έχει η ομιλία του εκεί τον Σεπτέμβριο που έρχεται. «Εάν μιλάτε για πακέτο παροχών, νομίζω ότι μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο ως πρώιμος Αϊ-Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει» είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του. Το περιλάλητο «καλάθι» της ΔΕΘ, λοιπόν, δεν θα είναι τόσο γεμάτο όσο τις χρονιές που προηγήθηκαν.

Οι παροχές, σημειώνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, δεν είναι προτεραιότητα, η εκπομπή του μηνύματος πως στην Ελλάδα θα διατηρηθεί η δημοσιονομική τάξη είναι. Η επιλογή εξηγείται εύκολα αν αναλογιστεί κανείς πως από το 2025 επιστρέφουν οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ – με αποτέλεσμα τα περιθώρια των εθνικών κυβερνήσεων για παροχολογία να μειώνονται. Ετσι, η έμφαση αναμένεται να δοθεί σε εξαγγελίες οι οποίες θα καδραριστούν είτε ως μέτρα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα σε τομείς όπως η δημόσια υγεία ή η παιδεία, είτε ως διορθωτικές κινήσεις σε ήδη ψηφισμένες πολιτικές, σαν τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Στέφανος Κασσελάκης

Προτάσεις για πέντε τομείς

Πρόσφατα το προεδρείο της συριζαϊκής ΚΟ συνεδρίασε υπό τον Στέφανο Κασσελάκη και – κατά τα λεγόμενα κομματικών πηγών – επιβεβαίωσε πως το κόμμα θα συγκροτήσει πέντε ομάδες εργασίας ενόψει ΔΕΘ προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ιδιωτικό χρέος και τις τράπεζες, τη στεγαστική κρίση, τους μικρομεσαίους, την υγεία και την εργασία σε ενάμιση μήνα στο σαλονικιώτικο συνεδριακό κέντρο.

Οι κακές γλώσσες θα έλεγαν ότι ο καλοκαιρινός προγραμματισμός για ένα πολιτικό event το οποίο θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο είναι εκείνος που θα διαφοροποιήσει την κασσελακική πρεμιέρα στη ΔΕΘ, αλλά μάλλον θα έκαναν λάθος. Σύμφωνα με τις διαρροές από την τελευταία σύναξη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του σκέφτεται σοβαρά να μην εκφωνήσει ομιλία επειδή το κόστος των σκηνικών και του φωτισμού είναι απαγορευτικό σε περίοδο οικονομικής στενότητας σαν αυτή που διανύει τώρα το κόμμα. Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Ωστόσο, είναι πιθανό να δοθεί μόνο η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και να γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Η περαντζάδα στα περίπτερα της Εκθεσης δεν κόβεται από το αρχηγικό πρόγραμμα πάντως.

Νίκος Ανδρουλάκης

Με το βλέμμα στην εσωκομματική κάλπη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, θα φτάσει στο Βελλίδειο ως επικεφαλής που διεκδικεί την επανεκλογή του – και μάλιστα στα τελευταία μέτρα της προεκλογικής κούρσας, μια κι ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ θα διεξαχθεί έναν μήνα μετά την 88η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Θα εκπροσωπήσει, δηλαδή, το κόμμα του ως «υπηρεσιακός» αρχηγός. Από αυτή την αντικειμενική συνθήκη προκύπτει μια δυσκολία τόσο για τον ίδιο όσο και για τον λογογράφο του: ποιες θα είναι οι «εξαγγελίες» που μπορεί να κάνει. Ο ιδεολογικός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλάξει, όποιος κι αν κάτσει στην προεδρική καρέκλα στις 13 Οκτωβρίου. Παρ’ όλα αυτά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι υποψήφιοι πρόεδροί του δεν συμφωνούν, υποσχόμενοι διαφορετικές στρατηγικές και οργανωτικές δομές για να ξαναφέρουν το τρίτο κόμμα στη δεύτερη θέση.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν όλοι οι εκλογολόγοι, η Θεσσαλονίκη είναι μια δύσκολη περιοχή για το ΠΑΣΟΚ, ενώ από την εθνική κάλπη του 2023 κι έπειτα δεν θεωρείται φιλική προς τον ίδιο τον Ανδρουλάκη εκλογική περιφέρεια. Εξ ου και πολλοί διατυπώνουν ως ερώτημα του ενός εκατομμυρίου την απορία «πόσοι και ποιοι από τα ντόπια κομματικά στελέχη θα κάτσουν στις καρέκλες κάτω από το βήμα για να τον ακούσουν».

Related posts

Κασσελάκης: Δεν είμαστε πιασμένοι από πουθενά – Θα απαντήσω σε ερωτήσεις του κοινού στην ομιλία μου στα Χανιά

admin

Νίκος Χαρδαλιάς: «Ψηφίζουμε για την ασφάλεια των κατοίκων μας»

admin

Τουρκία: Στο λιμάνι Tasucu επέστρεψε το γεωτρύπανο Abdulhamid Han

admin

Τι θα γίνει με την έδρα του Φρέντι Μπελέρη στην Ευρωβουλή;

admin

Καλλιτέχνες: Δέσμευση του πρωθυπουργού για νομοθετική πρόταση μέχρι την Παρασκευή

admin

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στη σκιά του πολέμου μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς

admin

Predator Files: Αποκαλύψεις για τις υποκλοπές – Κέντρο εκπαίδευσης της Intellexa στην Αθήνα

admin

Ομόφυλα ζευγάρια: Θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ο βουλευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης

admin

Αυξάνονται τα κόκκινα τηλέφωνα Ελλάδας – Τουρκίας

admin