Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψάλτης: Προτεραιότητα, οργανική ανάπτυξη και κερδοφορία

Προτεραιότητα είναι η κερδοφορία έναντι της αύξησης των όγκων, επεσήμανε η διοίκηση της τράπεζας, ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πορεία του Asset Management και την αύξηση του μεριδίου αγοράς στα αμοιβαία κεφάλαια, με την τράπεζα να πραγματοποιεί καθαρές πωλήσεις μεριδίων 900 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Η Alpha Bank αναθεώρησε τη στόχευση για το σύνολο της χρονιάς. Πλέον αναμένει συνολικά έσοδα πάνω από 2,1 δισ. ευρώ (από περίπου 2,1 δισ. ευρώ), cost of risk κάτω του 40% αντί πέριξ αυτού του ποσοστού, ROTE πάνω από 13,5% από περίπου 13% και ομαλοποιημένα κέρδη ανά μετοχή 0,33 ευρώ αντί 0,31 ευρώ.

Όπως εξηγήθηκε, η τράπεζα θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια, με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το σύνολο της φετινής χρονιάς.

Η Alpha Βank περιμένει τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αντί για τέσσερις προηγουμένως και προβλέπει μέσο Euribor τριμήνου για το σύνολο του 2024 στο 3,5%. Σε ό,τι αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις, αναμένει να διαμορφωθούν στη χρονιά στο 29% αντί 32% της προηγούμενης εκτίμησης.

Αναφορικά με τα NPEs, η νέα εκτίμηση είναι ότι θα μειωθούν στο 4,5%, χάρη κυρίως σε οργανικές κινήσεις. Εξηγήθηκε ότι η κερδοφορία επηρεάστηκε από την επιτάχυνση των κινήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις πακέτων, θα εξαρτηθούν από την εικόνα της αγοράς, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η αξία των μετόχων.

Ο Βασίλης Ψάλτης επεσήμανε ότι χαροποιεί τη διοίκηση το ότι πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί. Υπενθύμισε δε ότι η τράπεζα «μοίρασε» την ανταμοιβή μεταξύ μερίσματος και buy back. Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, προτεραιότητα είναι η οργανική ανάπτυξη. Βέβαια, μπορεί να εξετάσει κανείς άλλες επιλογές. Είμαστε στην αγορά και κοιτάμε τις εξελίξεις, αλλά πάντα το βασικό κριτήριο είναι χρηματοοικονομικό, όπως ειπώθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις, ο CEO της τράπεζας εξήγησε ότι ο όμιλος θα εστιάσει στη συνολική «ουρά» νέων δανειοδοτήσεων, καθώς και ότι απαιτείται χρόνος να ολοκληρωθούν οι εκταμιεύσεις, ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν συμφωνηθεί.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, επισημάνθηκε ότι θα λειτουργήσει θετικά η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και το νέο πρόγραμμα για τη στέγαση νέων που αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

 

Related posts

Στην Prodea Investments «Διογένης» και «Αθηνών Αρένα»

admin

Κεραμεία Αλλατίνη: Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, το ακίνητο και το ερώτημα για τους μετόχους

admin

Intracom: Κέρδη 18,3 εκατ. ευρώ το 2023, μέρισμα €0,12/μετοχή

admin

ΑΔΜΗΕ: «Εταιρεία της χρονιάς 2023» η Grid Telecom στο 25ο συνέδριο Infocom World

admin

Επένδυση στη μονάδα της Ρουμανίας από την Isomat

admin

Μαρίνα Αλίμου: Ξεμπλοκάρει η επένδυση των Άκτωρ Παραχωρήσεις-Reds

admin

Μέσα στην εβδομάδα ο ανάδοχος για το data center της Microsoft

admin

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Ο ΒΟΑΚ σφραγίζει την κυριαρχία στις παραχωρήσεις

admin

Deutsche Telekom: Τι σηματοδοτούν επενδύσεις και αλλαγή ΔΣ του ΟΤΕ

admin