Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πίεση εντός και εκτός Βουλής από την αντιπολίτευση

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των υποκλοπών, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κρατήσουν στην επιφάνεια της δημόσιας συζήτησης και θεσμικά, μέσω της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, το πόρισμα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου – το οποίο επί της ουσίας ερμηνεύουν ως απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου. Τα πέντε αιτήματα για να λάβει το θέμα και κοινοβουλευτική διάσταση έφεραν την άμεση σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής, ωστόσο η ημερήσια διάταξη για «συζήτηση και λήψη απόφασης» προαναγγέλλει επί της ουσίας ότι το αίτημα για κλήση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη καθώς και του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση θα πέσει στο κενό. «Η πίεση που κάναμε απέδωσε προς την κυβέρνηση. Δείξαμε αντανακλαστικά ως κόμματα αντιπολίτευσης. Θα έχουμε συντονισμό αύριο (σ.σ.: σήμερα)» ανέφερε χθες η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πάνω στην πρόταση της οποίας βασίστηκε η κοινή στάση των κομμάτων, παρότι τελικά κοινό αίτημα δεν υπήρξε.

Η σκληρή γλώσσα, πάντως, κυριαρχεί και εκτός των κοινοβουλευτικών τειχών: «Για τον Ουμπέρτο Εκο, Αύγουστος ήταν ο μήνας που δεν υπάρχουν ειδήσεις. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Αύγουστος είναι ο μήνας που ξεπλένει τα ίχνη του καθεστώτος του. Τώρα που λείπουν οι πολίτες, χορεύουν τα τρωκτικά» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, δείχνοντας όχι μόνο το σκάνδαλο των υποκλοπών που μπαίνει στο αρχείο, αλλά και το «φιάσκο» της υπόθεσης Καραϊβάζ αλλά και την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο σταθμάρχης των Τεμπών. Από την περιοδεία του στην Πελοπόννησο, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι για εκείνον μια προσωπική υπόθεση: ««Εδώ και δύο χρόνια κάνω έναν αγώνα που δεν είναι προσωπικός αλλά αφορά την ιστορία του λαού μας, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Πραγματικά, η απόφαση αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Οχι μόνο πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά τώρα υπάρχει και ένα δεύτερο σκάνδαλο, το σκάνδαλο της συγκάλυψης» ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να σταθούν απέναντι «στις προσβολές» του κράτους δικαίου – προειδοποιώντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει πίσω «στις σκοτεινές περιόδους επειδή ο Πρωθυπουργός θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες του ίδιου και του Μαξίμου της εποχής 2021-2022».

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Για τον Ανδρουλάκη, το ζήτημα «υποκλοπές» έχει και επόμενα βήματα, με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «για το γεγονός ότι η ΕΥΠ δεν εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι αδιανόητο για μια ευρωπαϊκή χώρα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και με νέα αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρότεινε από τη μεριά του ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς, έτσι ώστε να εξηγήσει τους «λόγους εθνικής ασφαλείας που υπαγόρευσαν τις γενικευμένες παρακολουθήσεις ακόμα και υπουργών του» – καλώντας παράλληλα όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να συστρατευτούν στο αίτημα, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μετατρέψει την Ελλάδα σε μπανανία».

Η διαχείριση της πλειοψηφίας, πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση προαναγγέλθηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Επιτίθενται στη Δικαιοσύνη επειδή δεν τους αρέσει μια απόφαση και λένε να έρθει εκπρόσωπος της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας στη Βουλή για εξηγήσεις» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Βγήκε ένα πόρισμα που περιμένουμε να διαβάσουμε. Οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες. Η Δικαιοσύνη μίλησε. Δε χωρεί αμφιβολία σε αυτά που είπε» επεσήμανε ο Μαρινάκης.

Related posts

Το Μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας

admin

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

admin

ΠΑΣΟΚ: Επενδύοντας στον στόχο του «δεύτερου κόμματος»

admin

Σουδάν: Ενημερώθηκε ο Δένδιας από τον πρέσβη της Αιγύπτου

admin

Προξενεία στη Λιβύη, γεωτρύπανα στο «τριεθνές»

admin

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παραβίαση κυριαρχίας από το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

admin

Νέα διαμάχη στην «αυλή» των Σπαρτιατών: Μήνυση Κατσιβαρδά κατά Στίγκα

admin

«Ό,τι είχα να πω το είπα» και ο… νοών νοείτω, λέει ο Σαμαράς

admin

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το μήνυμά του μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής

admin