Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι έγινε 78 ετών: Εχει περιουσία 30 δισ. και μερικές αδυναμίες

Το πιο σίγουρο ανέκδοτο που θα ακούσετε αν ποτέ σας φέρει ο δρόμος προς το Μπρουνέι, το μικροσκοπικό κρατίδιο στα βορειοανατολικά του τεράστιου νησιού Βόρνεο στη νοτιοανατολική Ασία, αφορά το ποδόσφαιρο. «Ποιος είναι ο πλουσιότερος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στον κόσμο;», ρωτάει ο ντόπιος μ’ ένα πονηρό χαμόγελο. Σίγουρος ότι το μυαλό θα πάει στον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Μέσι, τον Εμπαπέ, τέλος πάντων έναν από τους λαμπρούς αστέρες της μπάλας.


Όποιο όνομα κι αν απαντήσετε, έχετε λάθος. «Ο Φαΐκ Μπολκιάχ!» αναφωνεί με αυταρέσκεια ο οδηγός, αναφέροντας το όνομα του συμπατριώτη του, παγκοσμίως άγνωστου, ποδοσφαιριστή. Δεν έχει άδικο, όμως. Ο 26χρονος σήμερα Φαΐκ Μπολκιάχ πέρασε ως έφηβος από την Τσέλσι και τη Λέστερ της Αγγλίας και τώρα παίζει επαγγελματικά σε ομάδα της Ταϊλάνδης. Για το χόμπι του. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 20 δις δολάρια. Τα οποία, φυσικά, δεν απέκτησε λόγω του ποδοσφαίρου, αλλά επειδή είναι μέλος «της γνωστής οικογενείας». Ανιψιός του σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ, του πλουσιότερου μονάρχη στον κόσμο κι ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.





Αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, το 2063 ο οίκος των Μπολκιάχ θα συμπληρώσει 700 χρόνια(!) στην κεφαλή του σουλτανάτου του Μπρουνέι. Το οποίο μπορεί σήμερα να έχει έκταση λίγο μεγαλύτερη από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και πληθυσμό κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο κατοίκους, αλλά υπήρξε πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο. Κατείχε το μεγαλύτερο τμήμα του Βόρνεο, του τρίτου μεγαλύτερου νησιού του κόσμου (περίπου 5,5 φορές όλη η έκταση της Ελλάδας), αλλά και παρακείμενα νησιά, που σήμερα ανήκουν στις Φιλιππίνες.

Η μικρή σχετικά έκταση του κράτους, και το γεγονός ότι το έδαφός είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια (ανάμεσά τους παρεμβάλλεται μια γλώσσα γης που ανήκει στη Μαλαισία) ουδόλως απασχολεί τον σουλτάνο, την οικογένειά του και τους γηγενείς κατοίκους. Η ιστορία απέδειξε ότι αυτό το μικρό κομμάτι που κράτησαν ήταν και το πιο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι εξορύξεις ξεκίνησαν εδώ κι έναν αιώνα, αλλά τα αποθέματα που ακόμα υπάρχουν υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο βαρέλια. Οπότε ο σουλτάνος δεν θα πεινάσει, είναι σίγουρο.





Οι θαλασσοπόροι που τα έβαλαν με Βρετανούς και Ισπανούς

Το Μπρουνέι εμφανίζεται στις ευρωπαϊκές αναφορές από τις αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ. Στην αρχή δεν είναι ξεκάθαρο αν αναφέρεται το σουλτανάτο ή το νησί -Βόρνεο και Μπρουνέι προφανώς έχουν την ίδια γλωσσολογική ρίζα, από τα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά), όπου «Μπαρουνάι» σημαίνει θαλασσοπόρος. Και πράγματι, οι ναυτικοί του Μπρουνέι όργωναν τις θάλασσες αυτές με μικρές φελούκες και προκαλούσαν προβλήματα ακόμα και στα πολύ μεγαλύτερα (και εξοπλισμένα με κανόνια) ευρωπαϊκά πλοία. Το πρόβλημα για τους σουλτάνους του Μπρουνέι ήταν ότι σ’ αυτές τις περιοχές επεκτείνονταν όλο και περισσότερο δύο από τις σπουδαιότερες ναυτικές δυνάμεις της ιστορίας, η Ισπανία και η Βρετανία. Μάλιστα, από διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι Ισπανοί πάτησαν στα νησιά των σημερινών Φιλιππίνων ερχόμενοι από ανατολικά, από την (ισπανική) Νότια Αμερική, οι Βρετανοί από δυτικά, όταν και έβαλαν πόδι στην Ινδία και τη Βιρμανία και άρχισαν την κάθοδο προς το γεωγραφικό φίδι της χερσονήσου της Μαλαϊκής χερσονήσου.


Ήταν αναπόφευκτο να ξεκινήσουν οι μάχες. Το 1578 η Ισπανία επισήμως κήρυξε τον πόλεμο στο Μπρουνέι. Και μάλιστα κατέλαβε μέχρι και την τότε πρωτεύουσά του, αλλά οι κατακτητές αποχώρησαν κακήν κακώς για να αποφύγουν μια επιδημία χολέρας. Το Μπρουνέι, πάντως, τότε έχασε όλα τα νησιώτικα εδάφη του στις σημερινές Φιλιππίνες και άρχισε η κατηφόρα.









ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.--.gr

Related posts

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκτη σερί άνοδος, πάνω από τις 1.450 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

admin

Αυξάνονται τα διόδια από 1ης Ιανουαρίου – Πόσο θα κοστίζει η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη

admin

«Ξέσπασμα» άνω του 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

admin

Η ψηφιακή ασφάλεια των επιχειρήσεων σε προτεραιότητα

admin

ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ: Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία» – Δ’ Κύκλος

admin

«Φορτίζω παντού»: Ανοίγει η πλατφόρμα – Κίνητρα και δικαιούχοι

admin

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Το ποσό της επιδότησης

admin

Β. Μαγκλάρας: «Άλμα προς τα εμπρός για τη χώρα η κατασκευή του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου – προχωρά με γοργά βήματα η ανάπτυξή του»

admin