Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενα δείπνο στο Παρίσι με μήνυμα

Μια επίσκεψη στο Παρίσι για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων έφτασε μέχρι τις πόρτες του ΠΑΣΟΚ: η ανάρτηση της κοινής φωτογραφίας του Χάρη Δούκα και του Γιώργου Παπανδρέου τόσο από τον δήμαρχο Αθηναίων όσο και από τον πρώην πρωθυπουργό δεν περιείχε ανοιχτό μήνυμα στήριξης του δεύτερου στον πρώτο, θεωρήθηκε από αρκετούς παρατηρητές, ωστόσο, ως κλείσιμο του ματιού, ειδικά από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως ακόμα δεν θα πάρει θέση επίσημα. Οι Δούκας και Παπανδρέου δεν συναντήθηκαν μόνο με εθελοντές και εργαζόμενους στη διοργάνωση, μοιράζοντας αναμνηστικά από τους Αγώνες της Αθήνας, αλλά οι πληροφορίες λένε πως δείπνησαν και μαζί, στο εστιατόριο «Le Parthenon», όπου το μενού σχεδόν αναπόφευκτα θα περιείχε και τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η παριζιάνικη συνύπαρξη αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη εσωκομματική αναμέτρηση είναι τελείως διαφορετική απ’ όλες τις προηγούμενες για το ΠΑΣΟΚ – κι αυτό έχει να κάνει με τις φυλές του: για πρώτη φορά παραδοσιακοί σύμμαχοι, αλλά και «ομάδες» με συγκεκριμένες αναφορές εδώ και δεκαετίες, μοιάζουν να χωρίζονται στα δύο ή ακόμα και στα τρία. Και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι λεγόμενοι «παπανδρεϊκοί», μια ομάδα στελεχών που συσπειρώθηκε ξανά, ύστερα από χρόνια, για τις εσωκομματικές του 2021 υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου και σήμερα, για όσους έχουν επιλέξει να ασχοληθούν, εντοπίζεται σε δύο στρατόπεδα, του Δούκα και του Παύλου Γερουλάνου. Ενας εκ των πρώτων που, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μίλησε για την ανάγκη προσφυγής στη βάση για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας ήταν ο άρτι εκλεγέντας (πρώτος σε σταυρούς) Νίκος Παπανδρέου – λίγες μέρες αργότερα, ο ίδιος δήλωσε πως στηρίζει την υποψηφιότητα του Γερουλάνου.

Γρήγορα, έγινε σαφές πως ο βουλευτής της Α’ Αθήνας θα επιδιώξει να συσπειρώσει το παλιό στρατόπεδο: στο επιτελείο του βρίσκεται ο Γιώργος Πετρουλάκης, πρώην γενικός γραμματέας Επικοινωνίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2009, ενώ άλλα πρόσωπα όπως ο Γιώργος Ανωμερίτης έχουν ήδη δηλώσει πως τον στηρίζουν επίσημα – βοηθάει το γεγονός ότι ο Γερουλάνος είναι επισήμως ο μοναδικός υποψήφιος που δεν βρέθηκε στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα προηγούμενα χρόνια.

Ανοιχτή επικοινωνία

Από την άλλη, ωστόσο, παπανδρεϊκοί που έζησαν από κοντά την καμπάνια του 2021 είναι δυσκολότερο να πειστούν, καθώς ανά περιπτώσεις «κρατούν» ακόμα στον Γερουλάνο πως δεν αποχώρησε υπέρ του Παπανδρέου, δεδομένο που θεωρούν πως θα μπορούσε να αλλάξει τα αποτελέσματα και το μομέντουμ για τον πρώην πρωθυπουργό. Εκείνοι, σε μεγάλο βαθμό, κοιτούν και προς την υποψηφιότητα Δούκα – κυρίως μέσω του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος επίσης έχει ανοιχτή επικοινωνία  τα τελευταία χρόνια με πρόσωπα της νεότερης γενιάς που τάχθηκαν υπέρ του Παπανδρέου το ’21, αλλά και μεγαλύτερους, οι οποίοι τώρα βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα Δούκα.

Στο στρατόπεδο του δημάρχου Αθηναίων έχει προστεθεί και η Τόνια Αντωνίου, η οποία σήκωσε ένα μεγάλο μέρος της καμπάνιας του πρώην πρωθυπουργού, το 2021, ενώ ήταν επίσης η οργανωτική «μηχανή» και πίσω από την προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Παπανδρέου για την Ευρωβουλή πριν από λίγους μήνες.

Related posts

Διπλωματικό επεισόδιο: Εφυγε από την Τρίπολη της Λιβύης ο Δένδιας

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτες οι «κόκκινες γραμμές» μας – Η εθνική ισχύς της χώρας προβάλλεται χωρίς εκπτώσεις

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι στην Κομισιόν

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στο 10,7% η συμμετοχή – Μειωμένη σε σχέση με τον α’ γύρο

admin

Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινά απειλές από την Τουρκία

admin

Ζυμώσεις για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ – Τι θα κάνουν Δούκας, Γερουλάνος

admin

Κυπριακό: Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την ελληνική πλευρά για αδιαλλαξία

admin