Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Ποιες εισηγμένες υπογράφουν το εντυπωσιακό +5,57% του Ιουλίου

Χρηματιστήριο: Ποιες εισηγμένες υπογράφουν το εντυπωσιακό  5,57% του Ιουλίου

Σε έναν από τους καλύτερους χρηματιστηριακά μήνες  εξελίσεται ο Ιούλιος με την απόδοση του ΓΔ από την αρχή του μήνα να έχει φτάσει στο 5,57% (1404-1482. Μόνο ζητούμενο παραμένει ο χαμηλός τζίρος που δεν δίνει ακόμα ισχυρότερες βάσεις στο όλο εγχείρημα.

Μπορεί κάποιος να αξιολογήσει  την πορεία της αγοράς – και μάλιστα εν μέσω της αμφιλεγόμενης χρηματιστηριακά κυβερνητικής απόφασης επιβολής έκτακτης εισφοράς σε εταιρίες ενέργειας – αν την συγκρίνει με άλλες ευρωπαϊκές αγορές (πχ Dax) ή ακόμα και με τις αμερικάνικες (πχ S&P) που μέχρι πρότεινος πήγαιναν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Για το διάστημα λοιπόν που αναλύουμε, ο μεν Dax είχε απόδοση 0,98% ενώ ο S&P  1,90% και όπως είναι εύκολα αντιληπτό στις δύο περιπτώσεις η υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς είναι εντυπωσιακή ( 4,59% vs Dax & 3.67% vs S&P).

Η χθεσινή άνοδος είχε ως αφετηρία τον τραπεζικό κλάδο (ΔΤΡ 2,04%) που τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει επανέρθει πειστικά στο προσκήνιο και με μηνιαία απόδοση 8,09% ωθεί την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Εκτός όμως των τραπεζών σημαντικό  ρόλο στην ανοδική κίνηση της αγοράς έχουν παίξει και άλλες δύο μετοχές που έως τώρα είχαν πολύ διαφορετική πορεία μέσα στο έτος, η πρώτη είναι βέβαια η ΕΕΕ που όχι μόνο κράτησε μόνη της την αγορά στον δύσκολο Ιούνιο αλλά έκλεισε χθες σε πολυετή υψηλό (33,22) έχοντας μια διακύμανση μέσα στον μήνα στο 5,46%. Η δεύτερη στην οποία αναφερόμαστε είναι η μετοχή του ΟΤΕ που εδώ και είκοσι ημέρες διαπραγματεύεται σαν την μετοχή που θαυμάσαμε στο μακρινό παρελθόν και όχι σαν αυτή που έχει απογοητεύεσει τους επενδυτές τα τελευταία 2-3 χρόνια , έχοντας εξαιρετική πορεία μέσα στον μήνα με απόδοση 8,26% ενώ αν συνυπολογίσουμε και το μέρισμα που έκοψε (0,72/μετοχή) τότε η συνολική απόδοση εκτοξεύεται στο 13,6%.

Το ΧΑ δείχνει ικανό με την αυτονόμηση των τελευταίων συνεδριάσεων να δοκιμάσει τα υψηλά έτους των 1505 μονάδων , έχοντας και άλλους συμμάχους εκτός των προαναφερθέντων και ειδικά τον ΟΠΑΠ ( 9,36% από 1.7) αλλά  και τον ΜΥΤΙΛ ( 4,7%) αναμένοντας την Πέμπτη τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν ευκολότερα αν οι εταιρίες ενέργειας (αλλά και εμμέσως τα διυλιστήρια) δεν είχαν πληγεί από κυβερνητικές αποφάσεις με έκτακτη (;)  φορολόγηση  των κερδών τους κάτι που είναι πασιφανές αν δει κανείς τις μηνιαίες αποδόσεις των συγκεκριμένων μετοχών (ΔΕΗ 2,3% η μόνη που αντέδρασε θετικά, ΕΛΠΕ -2,31% και ΜΟΗ 0,60%) όλες αρκετά κατώτερες από αυτές της αγοράς.

Σημασία βέβαια έχει το μέλλον και σε αυτό επικεντρωνόμαστε και ο στόχος μπροστά μας είναι ευδιάκριτος και εφικτός, σε μια περίοδο που τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ τα βλέμματα είναι στραμμένα στις πολιτικές εξελίξεις (αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα) , εξελίξεις που δεν φαίνονται να τρέχουν μέχρι το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 

#χρηματιστήριο #ΧΑ #ΓΔ

Related posts

UBS: Ανθεκτικές οι μετοχές τεχνολογίας και την περίοδο ανακοίνωσης κερδών

admin

Fourlis: Διανομή μερίσματος €0,11 ανά μετοχή

admin

ΟΠΑΠ: Έσοδα ρεκόρ στο Q4 2023- Μέρισμα στα €1,85

admin

Mytilineos: «Πράσινο φως» στη ΓΣ για αγορά ιδίων μετοχών

admin

Quality & Reliability: Ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων

admin

Ελλάκτωρ: ΕΓΣ στις 24 Απριλίου για την πώληση της Άκτωρ

admin

Optima: Τιμή-στόχος €1,4 για Eurobank-Πρόβλεψη για ετήσια κέρδη €1,31 δισ.

admin

Austriacard: Στις 19 Ιουλίου η καταβολή μερίσματος €0,10/μετοχή

admin

Roadshow από την HSBC στην Αθήνα- Συμμετέχουν μεγάλα funds

admin