Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με επιβάρυνση από τις αποκοπές μερισμάτων

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με επιβάρυνση από τις αποκοπές μερισμάτων

Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό πρόσημο στο ΧΑ και δεύτερη συνεχόμενη με την ίδια ακριβώς απόδοση του ΓΔ ( 0,83%) ήταν η προηγούμενη. Η συνολική απόδοση στον μήνα φτάνει στο 3,07% και υπερβαίνει για πρώτη φορά μετά τις 13/6 το σημείο καμπής των 1452 μονάδων (κλείσιμο στις 1464).

Aν πρέπει να σημειώσουμε κάτι αρνητικό για την προηγούμενη εβδομάδα αυτό δεν είναι άλλο από τον πολύ χαμηλό τζίρο που σε επίπεδο μέσου όρου εβδομάδας έπεσε στα 94 εκατ (πολύ κάτω από τα 138 εκατ που είναι ο μέσος όρος του έτους), ενώ στα απόλυτα θετικά προκρίνουμε την θετική αυτονόμηση της αγοράς έναντι των ευρωπαϊκών (εβδομαδιαία υπεραπόδοση 3,6% vs Dax & 3.13% vs Stoxx 600) καθώς επίσης και την σημαντική εβδομαδιαία κίνηση του τραπεζικού κλάδου (ΔΤΡ 3,8%) που επιτέλους έβαλε πλάτη στην ανοδική κίνηση του δείκτη.

Από επιμέρους μετοχές ξεχώρισαν η ΕΤΕ 5,46% και η ΠΕΙΡ 4,61% (χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιπες) ενώ αρνητικά έκλεισαν όλες οι εισηγμένες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονταν στην κυβερνητική απόφαση για έκτακτη εισφορά σε εταιρίες παραγωγής ενέργειας (από ΦΑ) με τον ΜΥΤΙΛ -2,02% , τα ΕΛΠΕ -1,89% και την ΔΕΗ -1,79%.

Η σημερινή συνεδρίαση θα έχει την επιβάρυνση των αποκοπών μερισμάτων (και επιστροφής κεφαλαίων) της ΔΕΗ (0,25/μετοχή), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (0,50/μετοχή) και της ΕΥΔΑΠ (0,10/μετοχή) , ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε και τις αντίστοιχες αποκοπές σε τραπεζικές μετοχές (ΕΥΡΩΒ & ΑΛΦΑ).

Στα διεθνή νέα όλα κινούνται γύρω από την απόφαση της απόσυρσης Biden από την κούρσα για τις αμερικάνικες εκλογές του Νοεμβρίου και τα μελλούμενα στο κόμμα των Δημοκρατικών για τον (την) νέο (α) υποψήφιο, ενώ την ίδια ώρα νηνεμία επικρατεί στην Γαλλία εν αναμονή της έναρξης την Παρασκευή των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πολιτική εξέλιξη μέχρι το τέλος τους.

Τέλος, ιδιαίτερης παρατήρησης κρίνεται ο δείκτης Nasdaq στις ΗΠΑ όπου μετά από συνεχόμενα ανοδικά ρεκόρ ξεφούσκωσε απότομα την προηγούμενη εβδομάδα με απώλειες -4,2% και όλοι αναμένουν την αντίδρασή του καθώς διανύουμε εβδομάδα ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων σημαντικών εισηγμένων εταιριών.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 

#χρηματιστήριο #ΧΑ #ΓΔ

Related posts

Profile: Επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

admin

Lavipharm: Οι όροι για τα προγράμματα επιβράβευσης στελεχών

admin

Optima Bank: Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών στο ΧΑ

admin

Euroxx: Δεν θα διανεμηθεί μέρισμα για τη χρήση 2023

admin

Trade Estates: Μέρισμα €0,08 ανά μετοχή – Πότε πληρώνεται

admin

Profile: Εγκρίθηκε μέρισμα €0,038 ανά μετοχή

admin

ΕΥΔΑΠ: Εκπρόσωποι των μετόχων μειοψηφίας οι κ.κ. Μηστριώτης και Σκουλαρίκης

admin

Θεσμική διαχείριση: Αυξημένα ενεργητικά, εισροές κεφαλαίων και θετικές αποδόσεις

admin

Motor Oil: Διανέμει προσωρινό μέρισμα €0,4/μετοχή

admin