Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε γραμμή αποκλιμάκωσης και ο Μπελέρης

Στις φυλακές του Φιέρι στην Αλβανία επέστρεψε ο Φρέντι Μπελέρης, μετά το πέρας της πενθήμερης άδειας που έλαβε από τις αλβανικές Αρχές προκειμένου να συμμετέχει στην πρώτη ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, κάτι που ήταν και προϋπόθεση για να μπορέσει να αναλάβει κανονικά τα νέα καθήκοντά του. Η Αθήνα, η πλευρά των υποστηρικτών του Μπελέρη και ο ίδιος ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής θεωρούν ότι η χορήγηση της άδειας αυτής είναι ένα βήμα αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Αλβανίας, δεδομένου ότι πλέον το θέμα της παραμονής του στον Δήμο Χειμάρρας έχει και τυπικά τελειώσει με την έκπτωσή του από το αξίωμα του δημάρχου και την ανακήρυξη των επαναληπτικών εκλογών. Εκτιμάται, δηλαδή, πως για τα Τίρανα προτεραιότητα ήταν πρωτίστως ο πολιτικός έλεγχος της μειονοτικής πόλης και τώρα η πλευρά Ράμα πιθανότατα θα ρίξει το βάρος της εκεί.

Αποφυλάκιση με τα 2/3

Το αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι η εικασία είναι, άλλωστε, θέμα ημερών, καθώς στο τέλος του μήνα αναμένεται να δικαστεί το αίτημα που έχουν καταθέσει οι συνήγοροι του Μπελέρη για να αποφυλακιστεί υπό όρους, μετά την έκτιση των 2/3 της ποινής του. Εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό ο Μπελέρης μπορεί να αποφυλακιστεί άμεσα. Αλλά ακόμη κι αν δεν γίνει, ο χρόνος της φυλάκισής του εξακολουθεί να μετρά αντίστροφα, καθώς στα μέσα του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται ο εγκλεισμός του.

Σήμα για τη Χειμάρρα

Το ερώτημα που απομένει κι απασχολεί εξίσου όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, είναι το τι θα συμβεί με τις επερχόμενες εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας. Ο Μπελέρης, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πάντως τη στάση του, αφού έφτασε στις φυλακές του Φιέρι συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δήμαρχο, Πέτρο Γκικουρία, επιλέγοντας να εμφανιστεί μαζί μπροστά στα αλβανικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης που τον περίμεναν στις πύλες του σωφρονιστικού καταστήματος. Στις δηλώσεις του, λοιπόν, έδωσε «γραμμή» για τη στήριξη του Γκικουρία ως τη «μόνη λύση για το καλό της Χειμάρρας καθώς θα πρέπει να διοικείται από Χειμαρριώτες». Σημειώνω δε ότι κατεβαίνει με πρώτο θέμα στην ατζέντα του την προστασία των περιουσιών των μειονοτικών. «Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα με συνόδευσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Γκικουρίας», δήλωσε, τονίζοντας πως είναι «ένας άνθρωπος με καταγωγή από τη Χειμάρρα που δεν έχει σχέση με τους μισθοφόρους που η εξουσία φέρνει για να κάνει κουμάντο».

Ο Γκρίνμπεργκ και ο… Μπάιντεν

Θα θυμάστε, φαντάζομαι, τον αμερικανό «γκουρού» εκλογολόγο Σταν Γκρίνμπεργκ, με τη χρυσή προϋπηρεσία στον Μπιλ Κλίντον, που μέχρι και τις ευρωεκλογές συνεργαζόταν με τον Κυριάκο Μητσοτακη και τη ΝΔ. Κι ο οποίος συχνά συγκέντρωνε έμμεσα «πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία αυτή. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, λοιπόν, με τι ασχολείται τώρα, μου λένε ότι ο Γκρίνμπεργκ βρίσκεται στις ΗΠΑ και «τρέχει» συνεχώς δημοσκοπήσεις για λογαριασμό των Δημοκρατικών. Κι αυτές τις ημέρες, ειδικά, το όνομά του συνδεόταν με τις προσπάθειες να αποσυρθεί ο Τζο Μπάιντεν από τη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ. Με το CNN να αποκαλύπτει ότι ο Γκρίνμπεργκ ήταν ο αποστολέας μιας σειράς σημειωμάτων στον Λευκό Οίκο, στα οποία υποστήριζε πως όσο περνούσαν οι μέρες τόσο πιο πολύ ενισχυόταν η εικόνα επικείμενης καταστροφής των Δημοκρατικών υπό τον Μπάιντεν στις κάλπες. Ισως έβαλε και εκείνος το χεράκι του στη χθεσινή αποχώρηση του αμερικανού προέδρου από την προεκλογική κούρσα…

Οι προειδοποιήσεις και η αποκάλυψη

Δεν τελειώνει η θύελλα από τις εξελίξεις στη υπόθεση Novartis και, σίγουρα, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω όσοι ζητούν να «βγουν οι κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες που συνεργάστηκαν, με το αζημίωτο, με τις αμερικανικές αρχές. Τη συνέχεια την έδωσε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης στο Twitter, απαντώντας σε δηλώσεις του αμερικανού δικηγόρου που εκπροσώπησε τους μάρτυρες στις ΗΠΑ («Documento»), ο οποίος «προειδοποιεί» ως και για άσκηση διώξεων σε έλληνες αξιωματούχους σε περίπτωση που αποκαλύψουν τα ονόματά τους. «Λοιπόν εγώ είμαι κρατικός αξιωματούχος και δηλώνω δημοσίως ότι τουλάχιστον ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα είναι ο ίδιος και στις ΗΠΑ» απάντησε ο Γεωργιάδης, μην αφήνοντας την προειδοποίηση να πέσει κάτω. «Ονομάζεται Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Ξέρουμε ότι είναι εις εκ των μαρτύρων στις ΗΠΑ διότι οι αμερικανικές Αρχές απεκάλυψαν την ιδιότητά του, που συμπίπτει χρονικά και εταιρικά με τη θέση που είχε ο συγκεκριμένος. Ας έρθει λοιπόν τώρα ο κ. συνήγορος να ζητήσει να μου ασκηθεί δίωξη στις ΗΠΑ» έγραψε. Προσθέτοντας «ελπίζω ότι οι εισαγγελικές Αρχές που χειρίζονται αυτά τα αιτήματα να μη φοβούνται φαντασιακές απειλές από τις ΗΠΑ».

Related posts

ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ

admin

Τρεις «κλεψύδρες» στην Κουμουνδούρου

admin

Βαρβιτσιώτης: Γιατί παραιτήθηκε από βουλευτής της ΝΔ και γιατί απομακρύνθηκε από την πολιτική σκηνή

admin

Κανέλλη: Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων με την εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

admin

Το παρασκήνιο, τα πρόσωπα και τα διακομματικά πηγαδάκια

admin

Τουρκία: Επιασε δουλειά το Αμπντούλ Xαμίντ Χαν – Θα «τρυπήσει» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

admin

Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία η τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες – «Οχι» από τον Σαμαρά

admin

Ο Κασσελάκης ανοίγει «γραμμή» με τη βάση

admin

ΑΝΕΚΦΡΑΣΤΟΣ

admin