Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κ. Μητσοτάκης: Απαιτείται μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό – Τι θα πει απόψε στην ομιλία του στη Λευκωσία

O Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Λευκωσία και θα μιλήσει στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τον “Αττίλα” που είχε ως αποτέλεσμα να διχοτομηθεί η Κύπρος, ανταποκρινόμενος βεβαίως και στην πρόσκληση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μεγαλόνησο ανήμερα της μαύρης επετείου και σύμφωνα με όσα μετέδωσε η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews, Γεωργία Σκιτζή, αναμένεται να πραγματοποιήσει μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία. 

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες του Ιουλίου του 1974, που διχοτόμησαν την Κύπρο και θα ζητήσει μια δίκαιη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, καλώντας τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Καθώς η Κύπρος είναι το τελευταίο ως σήμερα διχοτομημένο ευρωπαϊκό έδαφος, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη.

Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος

Νωρίτερα στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Μακεδονίτισσας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε και κατάθεση στη συνέχεια στεφάνων στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Εκεί βεβαίως ήταν και συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι περιμένουν ακόμα και τώρα, πενήντα χρόνια μετά, συγκεκριμένες απαντήσεις και επί της ουσίας αυτό που ζητούν είναι δικαίωση. Θέλουν απαντήσεις και αυτό που ζητούν επιμόνως όλα αυτά τα χρόνια είναι να είναι και πάλι ελεύθερη η Κύπρος.

Ενώ στη Μητρόπολη Αθηνών, έλαβε χώρα το αρχιερατικό μνημόσυνο, με παρούσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, μεταξύ άλλων. Η κ. Σακελλαροπούλου, εν συνεχεία, κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η προκλητική φιέστα στα Κατεχόμενα

Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου σε μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και αεροπλανοφόρο, δίνει το παρών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανέφερε ότι “μία ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο”.

Στην Κύπρο οι πρόεδροι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο βρίσκονται ήδη οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της λύσης του Κυπριακού στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για διεθνοποίηση του θέματος των αγνοουμένων της τραγωδίας.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Το Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο για τη φύλαξη των παλαιστινιακών φορολογικών κεφαλαίων από τρίτη χώρα

admin

ΝτεΣάντις: Δεν διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και στηρίζει Τραμπ

admin

Ερντογάν: Το φθινόπωρο στο κοινοβούλιο η επικύρωση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Μεξικό: Δύο νεκροί σε επιθέσεις κατά εκλογικών τμημάτων

admin

Η Τζ. Γέλεν αισιοδοξεί για την έκβαση των συζητήσεων για τα “παγωμένα” ρωσικά περιουιασκά στοιχεία

admin

Οι ΗΠΑ διατάσσουν την απομάκρυνση του μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας της στο Ιράκ

admin

Ερντογάν: “Σύντομα” κοινά βήματα Τουρκίας-Ισραήλ στο πεδίο εξορύξεων και ενέργειας – Τι είπε για Πούτιν

admin

Σεντένο (ΕΚΤ): Ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων πιθανότατα έφτασε στο τέλος του

admin

Σχέδιο Νετανιάχου για εκκένωση της Ράφα – “Στόχος η εθνοκάθαρση της Γάζας από Παλαιστίνιους”, απαντά ο Αμπάς

admin