Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Jefferies: Τα δύο σενάρια για Alpha, τι αναμένει για το Q2

Η αμερικανική Jefferies και ο Αλέξανδρος Δημητρίου διατηρούν χωρίς αλλαγές την τιμή-στόχο στα 2,60 ευρώ και τη σύσταση αγορά (Buy) για τη μετοχή της Alpha Bank, ενόψει των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.

Η Jefferies εκτιμά ότι η αποτίμηση της τράπεζας είναι ιδιαίτερα ελκυστική με δείκτη Ρ/Ε 5,1 φορές για το 2025, με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία στις 0,5 φορές και μερισματική απόδοση 11%.

Στο θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 3,60 ευρώ ανά μετοχή ή 120% υψηλότερα και ακόμη και στο αρνητικό σενάριο η τιμή-στόχος στο 1,70 ευρώ ξεπερνά την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑ κατά 4%.

Η Jefferies εκτιμά ότι η Αlpha Bank θα ανακοινώσει μειωμένα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) σε τριμηνιαία βάση 4%, με την τράπεζα να βλέπει μια σειρά από αντίξοες συνθήκες αυτό το τρίμηνο. Η Αlpha Bank έχει καθοδηγήσει σε μείωση του NII κατά 5% φέτος. Τα στοιχεία του συστήματος δείχνουν αρνητικές καθαρές πιστωτικές ροές για τον Απρίλιο και τον Μάιο, σημειώνοντας ότι ιστορικά υπάρχει μια μεγάλη ανάκαμψη τον Ιούνιο. Το κόστος καταθέσεων θα είναι υψηλότερο, καθώς οι παλαιότερες εκδόσεις κινούνται υψηλότερα.

Από την πλευρά της χρηματοδότησης, εκτιμά υψηλότερο κόστος από την έκδοση Τier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου, καθώς και την πλήρη επίπτωση από το ομόλογο ύψους 400 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Από την άλλη, οι αμοιβές θα είναι αυξημένες σε τριμηνιαία βάση, με συνεισφορά από τις αμοιβές διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αυτό το τρίμηνο.

Τα έξοδα θα είναι υψηλότερα σε τριμηνιαία αλλά χαμηλότερα σε ετήσια βάση. Για το 2024, προβλέπει δείκτη κόστους προς έσοδα 39% (η καθοδήγηση είναι για 40% περίπου), ενώ οι απομειώσεις θα είναι υψηλότερες με κόστος κινδύνου στις 78 μονάδες βάσης ή 70 εκατ. ευρώ (έναντι 69 μ.β. το α’ τρίμηνο). Για φέτος, συνεχίζει να προβλέπει ένα δείκτη CoR 75 μ.β. σύμφωνα με το guidance.

Στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου η Αlpha Bank σχολίασε ότι έχει 500 εκατ. ευρώ NPEs στο pipeline προς πώληση, με μια συναλλαγή ύψους 150 εκατ. ευρώ να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, η οποία θα μειώσει τον δείκτη NPEs στο 5,6% από 6% το α’ τρίμηνο. Ο στόχος είναι στο 5% για φέτος. Ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων CET1 θα σημειώσει αύξηση στο 15,1% ή αύξηση 40 μ.β., καθώς θα επωφεληθεί από την οργανική δημιουργία κερδών και τα σταθερά RWAs που οδηγούν σε αύξηση στο τρίμηνο.

Τέλος, θα υπάρξει έξοδο 15 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο που περιλαμβάνει μια επιβάρυνση ύψους 30 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και όφελος ύψους 15 εκατ. ευρώ από τη ρουμανική δραστηριότητα που πλέον περιλαμβάνεται στις διακοπείσες δραστηριότητες, μετά τη συμφωνία με τη UniCredit.

Related posts

Εκλεισε η συμφωνία ΕΤΕ-EVO, στα 310 εκατ. η αποτίμηση του ντιλ

admin

Η Εθνική Τράπεζα ανακηρύχθηκε «Τράπεζα της χρονιάς στην Ελλάδα»

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από την BofA

admin

Χτύπημα $275 εκατ. για τη Credit Suisse μετά το σκάνδαλο του Archegos

admin

Πειραιώς: Κατατέθηκε μια προσφορά για τα δάνεια της MIG

admin

Στο 7,5% το επιτόκιο για το ομόλογο της Εθνικής

admin

Π. Βλαχόπουλος (Πειραιώς): Ωρα για sovereign wealth fund

admin

Σε εύρος €6,4-7,2 η τιμή διάθεσης των μετοχών της Optima Bank

admin

Παράταση στο όριο των 50 ευρώ για συναλλαγές χωρίς PIN

admin