Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός κάδρου η ανανέωση θητείας για τον Μαργαρίτη Σχοινά

Την έναρξη της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης για τα πρόσωπα και τα χαρτοφυλάκια της νέας Επιτροπής, στην οποία η Αθήνα διεκδικεί «καλή» θέση, που «θα ενισχύει περαιτέρω» την παρουσία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημαίνει η ολοκλήρωση της πρώτης Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Αυτή κορυφώθηκε με την επανεκλογή της προέδρου της Κομισιόν, η οποία θα κληθεί να ανοίξει χαρτιά για τη μοιρασιά των θέσεων. «Και τώρα στο… ζουμί» έλεγε ευρωπαϊκή πηγή και αναφερόμενη στις επικείμενες συζητήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους ηγέτες των κρατών-μελών για τους επόμενους επιτρόπους σχολίαζε ότι «εκείνη έχει το μαχαίρι, έχει και το καρπούζι». Τηλεφωνήματα αναμένονται από Δευτέρα και εκτιμάται σε κάθε περίπτωση ότι στις πρώτες επαφές θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητά της εκ μέρους του ΕΛΚ.

«Η ηγεσία της θα συνεισφέρει σταθερότητα και συνέχεια, με ξεκάθαρη έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να έλθουν πιο κοντά στην Ευρώπη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το παλάτι Μπλένχαϊμ της Αγγλίας όπου βρισκόταν για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Και στάθηκε ιδιαίτερα στη «γεμάτη προκλήσεις» εποχή από «γεωπολιτική άποψη».

Το Xαρτοφυλάκιο της Γειτονίας και Διεύρυνσης

Πίσω από τις αναφορές Μητσοτάκη διακρίνεται το ενδιαφέρον της Αθήνας για το χαρτοφυλάκιο της Γειτονίας και Διεύρυνσης, στο οποίο πάντως καταγράφεται ανταγωνισμός. Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς είναι δεδομένο και για την Εσωτερική Αγορά, που περιλαμβάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και το οποίο όμως διεκδικείται σταθερά από ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία. Στο ραντάρ της Αθήνας δεν φαίνεται να είναι πλέον τόσο το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας όσο άλλα εξίσου παραγωγικά, και τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται στα επικείμενα νέα χαρτοφυλάκια: Αμυνα, Στέγαση και Μεσόγειος.

Ο Μητσοτάκης διαμηνύει ότι διεκδικείται ένα χαρτοφυλάκιο σημαντικό «όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη», δεδομένου ότι ο επίτροπος «φοράει ευρωπαϊκό καπέλο» ενώ έχει στο μυαλό του τη… short list υποψηφίων. Η σεναριολογία επιμένει γύρω από το πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες βγάζουν οριστικά πια εκτός κάδρου την προοπτική ανανέωσης θητείας για τον Μαργαρίτη Σχοινά. Η ονοματολογία έχει περιλάβει τη νυν υπουργό Νίκη Κεραμέως, τον πρώην υπουργό Σταύρο Παπασταύρου αλλά και τον γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα.

ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μάχη που δίνουν οι αδελφές του με τον καρκίνο

admin

Νέοι ρόλοι στο Μαξίμου

admin

Οικονόμου: Θα γίνει σύντομα προσφυγή στην ΕΕ για το Turkaegean

admin

Εμφύλιος, αδειάσματα και βολές στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Απορρίπτει τη θεσμοθέτηση της γυναικοκτονίας

admin

Οταν ο Αρχιεπίσκοπος πήρε το φραγγέλιο

admin

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο – Κυρίαρχο θέμα ο γάμος ομοφύλων

admin

Μητσοτάκης: «Να μην είμαστε στα κόκκινα με την Τουρκία» – Οι τρεις άξονες των νέων σχέσεων

admin

Οι κρίσιμες εξελίξεις στην Ευρώπη στο επίκεντρο της συνάντησης Α. Τσίπρα – Π. Τζεντιλόνι

admin