Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε επιφυλακή για επιθετική ρητορική από την Τουρκία

Αυξημένη επιθετική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας αναμένει η Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών πηγών, καθώς η Αγκυρα ετοιμάζει πρωτοφανή φιέστα για τα 50 χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα» το 1974 στην Κύπρο.

Το γεγονός πως στις 20 Ιουλίου θα βρεθούν στην Κύπρο τόσο ο έλληνας Πρωθυπουργός με κυβερνητικό κλιμάκιο όσο και κυρίως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από μια αρμάδα 50 πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων και το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu και με τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό να είναι σε κίνηση, κάνουν τις διπλωματικές πηγές στην Αθήνα να αναμένουν ένα ιδιαίτερα οξύ πνεύμα στις δηλώσεις του τούρκου ηγέτη.

«Θα είναι μια δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον Ελληνισμό», σχολίασε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πενήντα χρόνια μετά – πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός (Σκάι) – εξακολουθούμε να έχουμε το ένα τρίτο μιας ευρωπαϊκής χώρας υπό κατάληψη, υπό κατοχή ουσιαστικά. Είναι μία ευκαιρία αναστοχασμού για το τι ενδεχομένως και εμείς δεν κάναμε καλά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ…».

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το Κυπριακό αποτελεί ύψιστο θέμα για την Ελλάδα, ενώ επεσήμαναν πως παρά τα όσα έχουν αναφερθεί από διάφορα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, δεν έχει υπάρξει καμιά συνεννόηση με την τουρκική πλευρά για αποφυγή υψηλών τόνων κατά τη διάρκεια της παρουσίας των δύο ηγετών στην Κύπρο. Η Αθήνα παρά ταύτα επιμένει στη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο και των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα.

Καμιά συζήτηση για ΑΟΖ

Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» σχετικά με τις εξαγγελίες της Αγκυρας για έρευνες για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στο Αιγαίο, επεσήμαναν πως είναι δικαίωμα της Τουρκίας όπως είναι και της Ελλάδας να πράξει το ίδιο αντίστοιχα στα δικά της χωρικά ύδατα.

Με φόντο δε την επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως δεν θα γίνει καμιά προεργασία και ούτε έχει υπάρξει σχετική εντολή από τους δύο ηγέτες για προετοιμασία συζήτησης σχετικά με συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είναι γεγονός πως στην παρούσα φάση και μάλλον για πολύ καιρό η Αθήνα εκτιμά πως η στάση της Τουρκίας δεν είναι και δεν θα είναι τέτοια που να προδιαθέτει ακόμα και τη σκέψη για κάτι τέτοιο. Στην παρούσα φάση και οι δύο πλευρές εστιάζουν στη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου που εμπεριέχει τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Από στρατιωτικής πλευράς η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο που οι φιέστες της Τουρκίας θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες και αναπαράσταση της απόβασης στην Κερύνεια.

Οι προκλήσεις των Σκοπίων

Οι διπλωματικές πηγές σχολίασαν και τις προκλητικές δηλώσεις της ηγεσίας στα Σκόπια τονίζοντας πως η γειτονική χώρα παραβιάζει ξεκάθαρα τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ορίζεται ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία ονομασία έναντι πάντων, «erga omnes», κάτι που παραβιάζουν κατάφωρα οι τοποθετήσεις της νέας προέδρου όσο και του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας που είναι δημόσιες και δεν αποτελούν ιδιωτικές απόψεις.

ΚΥΣΕΑ

Τι θα αλλάξει με πιθανή νίκη Τραμπ

Το πράσινο φως δόθηκε χθες από το ΚΥΣΕΑ για να αποσταλεί στις ΗΠΑ η επιστολή προσφοράς και αποδοχής για τα πρώτα 20 F-35 block 4 που αν όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα θα αρχίσουν να προσγειώνονται στην Ανδραβίδα το 2028. Το κόστος τους χωρίς τα όπλα που θα αποτελέσουν άλλο πρόγραμμα, υπολογίζεται στα 3,7 δισ. δολάρια. Το επόμενο και τελικό βήμα από ελληνικής πλευράς είναι η αποστολή της επιστολής προς τις ΗΠΑ, ώστε πλέον να ξεκινήσει η διαδικασία που θα εμπεριέχει την μετάβαση και ελλήνων χειριστών και τεχνικών στις ΗΠΑ. Στόχος της Αθήνας είναι οι διαδικασίες να τρέξουν πριν από τις αμερικανικές εκλογές, καθώς η πιθανή έλευση Τραμπ στον Λευκό Οίκο δημιουργεί ακόμα και τις προϋποθέσεις για επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών στελθ, μιας και στην προηγούμενη περίοδο της προεδρίας Τραμπ η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Το ΚΥΣΕΑ έλαβε επίσης απόφαση για την απόκτηση των τεσσάρων πρώτων μη επανδρωμένων ελικοπτέρων για τις νέες φρεγάτες FDI.

Related posts

Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα ο Στέφανος Κασσελάκης την Τρίτη

admin

ΚΚΕ για Μητσοτάκη: Ο,τι κι αν λέει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τον εκθέτει η στάση ΝΔ στην εξεταστική

admin

Στίγμα – Ονομα – Ομάδα

admin

Η ακτινογραφία των περιφερειακών εκλογών: Τρεις μεγάλες ανατροπές και τρεις σταθερές

admin

Βορίδης: «Οσο έχετε στηρίξει τον Μπέο εσείς άλλο τόσο τον έχουμε στηρίξει εμείς»

admin

Έλληνες από το Σουδάν: Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το Τζιμπουτί – Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

admin

Πώς είδαν τα τουρκικά ΜΜΕ τις δηλώσεις Ερντογάν – Μητσοτάκη

admin

Ο Τζουμάκας «απασφάλισε» με τον Κασσελάκη: «Εχει πέραση σε έναν κόσμο που είναι UFO…»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Απευθείας στη Δικαιοσύνη ο Καραμανλής – Δεν τον καλύπτει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

admin