Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία καλωσορίζει τη στάση του Βανς που θέλει να “κόψει” τη βοήθεια προς την Ουκρανία – Ανησυχία στην Ευρώπη

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε ηγέτη των ΗΠΑ είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε έναν “ισότιμο διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό”, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρετίζοντας παράλληλα τη στάση του υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Βανς, τον οποίο επέλεξε αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιο ταίρι ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, θέλει να “κόψει” την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία και έχει πει ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

“Είναι υπέρ της ειρήνης, είναι υπέρ του τερματισμού της βοήθειας που παρέχεται και μπορούμε μόνο να το καλωσορίσουμε αυτό, επειδή αυτό είναι που χρειαζόμαστε – να σταματήσουμε να γεμίζουμε την Ουκρανία με όπλα και τότε ο πόλεμος θα τελειώσει”, δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Αμερικής ανησυχούν για την επιλογή του Βανς ως υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο Τραμπ είχε εκφράσει τη δυσφορία του για το τελευταίο πακέτο βοήθειας του Κογκρέσου προς την Ουκρανία, το οποίο ψηφίστηκε τον Απρίλιο. Αλλά, σε αντίθεση με τον Βανς, δεν τάχθηκε ρητά εναντίον του.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης στα τέλη του περασμένου μήνα ότι δεν αποδέχεται τους όρους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία θα τερμάτιζε τον πόλεμο εάν το Κίεβο παρέδιδε τις τέσσερις περιοχές στα ανατολικά και τα νότια της χώρας που διεκδικεί η Μόσχα.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ – ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2017 έως το 2021 – και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκονται σε μια στενή εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

“Θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε Αμερικανό ηγέτη τον οποίο εκλέξει ο αμερικανικός λαός”, δήλωσε ο Λαβρόφ, εάν ο ηγέτης είναι “πρόθυμος να συμμετάσχει σε έναν ισότιμο διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό”.

“Επί Τραμπ επιβλήθηκαν όλο και περισσότερες κυρώσεις, οικονομικές κυρώσεις, διπλωματικές κυρώσεις, ωστόσο, εκείνη την εποχή… ο διάλογος ήταν σε εξέλιξη μεταξύ εμάς και της Ουάσινγκτον στα υψηλότερα επίπεδα”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος”, είπε για την κυβέρνηση Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι από το 2022 που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας τερματίστηκαν.

Μια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ρωσία “παραμένει η κύρια απειλή για τις εκλογές μας” και ότι άγνωστοι “ρωσικοί παράγοντες επιρροής” σχεδιάζουν κρυφά να “επηρεάσουν την κοινή γνώμη” σε αμφίρροπες πολιτείες και να “μειώσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία”.

“Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Αυτό περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ”, υποστήριξε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει σε δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της ρωσικής προεδρίας του Ιουλίου.

Related posts

Επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ουάσινγκτον, 8-9 Φεβρουαρίου

admin

Κριμαία: Διακόπηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ της Συμφερούπολης και της Σεβαστούπολης

admin

Παναμάς: Ο αντιπρόεδρος θα διεκδικήσει την προεδρία το 2024

admin

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες μετά τις πρώτες επιτυχίες της αντεπίθεσης

admin

Χαβάη: Τουλάχιστον έξι νεκροί από τις πυρκαγιές – Xιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

admin

Ευχαριστήριο μήνυμα της Χαμάς στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

admin

Η μεταρρύθμιση της πολωνικής δικαιοσύνης, που έγινε το 2019, παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ

admin

Μπάιντεν: Η αμερικανική αεροπορία αρχίζει τις ρίψεις τροφίμων στη Γάζα εντός 24 ωρών

admin

ΟΑΧΟ: Περιορίζονται οι εξαγωγές χημικών προς τη Συρία

admin