Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κάλπες το 2027 με σταθερούς εκλογικούς κανόνες»

Για τη σταθερότητα του εκλογικού κύκλου δεσμεύτηκε ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας σε εθνική αναμέτρηση το 2027, ενώ απέρριψε την προοπτική αλλαγής του εκλογικού νόμου με τρόπο που θα έριχνε τον πήχη της αυτοδυναμίας, με την αποστροφή «πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού».

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του (Σκάι) ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να θέσει το πολιτικό πλαίσιο για την τροχιά (το ύφος, το περιεχόμενο και τους στόχους) της κυβερνητικής παράταξης με δύο τρόπους: πρώτον, θέλησε να δείξει ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός του παραμένει στο πολιτικό Κέντρο και δεύτερον έδωσε το σήμα ότι η ΝΔ θα συνεχίσει με αφήγημα υπεύθυνου πατριωτισμού και κοινωνικού προοδευτισμού. Επέμεινε άλλωστε στην πολιτική διεύρυνσης της ΝΔ «που είναι μια διεύρυνση, ας μην κοροϊδευόμαστε, στον κεντρώο χώρο», όπως είπε για κάτι που ακόμα και γαλάζια στελέχη χαρακτηρίζουν ως «μετάλλαξη». Ο ίδιος προσπάθησε να αποδραματοποιήσει τις εσωκομματικές ταλαντώσεις από επικριτικές φωνές για τον πολιτικο-ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ ή τις διαφωνίες γαλάζιων για κυβερνητικούς χειρισμούς, μιλώντας για «δημιουργική ζύμωση».

Ερωτηθείς για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε ότι «ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η πολιτική της ΝΔ «εκφράζεται από εμένα, την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Εξ ου και, μεταξύ άλλων, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην ομάδα του να κοπεί η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας «διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση». Οπως είπε, «προφανώς δεν κάθομαι σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου», αλλά τόνισε με νόημα ότι σέβεται «τη συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή».

«Οχι» σε μείωση ΦΠΑ

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι το 28% της ευρωκάλπης ήταν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας, αλλά καθόμαστε λίγο στην άκρη, σας κοιτάμε και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές για να δούμε αν υλοποιήσατε αυτά τα οποία μας είπατε». Και όρισε εκ νέου τη βελτίωση της καθημερινότητας ως βασικό ζητούμενο. «Υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν 10% οι τιμές; Δεν υπάρχει» είπε για την ακρίβεια, απορρίπτοντας ξανά τη μείωση ΦΠΑ καιεπιμένοντας ότι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος είναι ύψιστη προτεραιότητα. Ο ίδιος αποκάλυψε ότιμελετάται το θέμα των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με ανοιχτό άρα το παράθυρο παρεμβάσεων, ενώ στο «μέτωπο» με τους ιδιώτες ιατρούς απηύθυνε «τελευταία έκκληση» ώστε το θέμα των κενών να λυθεί «συναινετικά» (χωρίς επιτάξεις, κοινώς). Σε νέο μήνυμά του προς τη Βόρεια Μακεδονία, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «τοποτηρητή» της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων.

Related posts

Κατηγορεί για εκβιασμό τους αγρότες… εκβιάζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Η Φωτίου απαντά για το «άει στο διάολο» στη Βουλή: Ήταν έκφραση αγανάκτησης, δεν αναφερόμουν στην Κεφαλογιάννη

admin

Πυρά Κασσελάκη σε ΝΔ: Έπαιξε στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους

admin

Κύκλοι Δένδια: Αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον ΥΠΕΞ

admin

Τουρκία: Έτοιμο για γεωτρήσεις το τέταρτο γεωτρύπανο

admin

Φοβού την αποχή και τους αναποφάσιστους

admin

Ποιος ήταν ο Μίμης Δαρειώτης, το όνομα του οποίου θα πάρουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Κανείς δεν λαμβάνει διακριτική μεταχείριση στο ΕΣΥ

admin

Κασσελάκης: Δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα

admin