Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γρίφος το πρώτο επίσημο ραντεβού με τον Στάρμερ

Το τελευταίο ταξίδι του στο Λονδίνο, πριν από οκτώ μήνες, ήταν επεισοδιακό, καθώς ακυρώθηκε το ραντεβού με τον Ρίσι Σούνακ – ο οποίος στη συνέχεια κατακρίθηκε και περιγελάστηκε από πλήθος συμπατριωτών του για την «απρεπή» του συμπεριφορά. Στην τωρινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το γραφείο του ηττημένου αρχηγού των Συντηρητικών στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έχει καταλάβει ο σερ Κιρ Στάρμερ και στη Γηραιά Αλβιώνα πνέει πλέον άνεμος «Αλλαγής», όπως ήταν το σύνθημα του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές της προπερασμένης εβδομάδας.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός προσγειώνεται αύριο το απόγευμα στη βρετανική πρωτεύουσα, αυτή τη φορά με σκοπό να μετάσχει στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται την Πέμπτη στο ανάκτορο Μπλένιμ, την ιστορική έπαυλη βορειοδυτικά της Οξφόρδης, στην οποία γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Θα είναι η δεύτερη φορά – αλλά πρώτη επί βρετανικού εδάφους – που συναντά τον Στάρμερ με τη νέα του ιδιότητα (η πρώτη ήταν την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον). Εκτός από τη χειραψία και τις τυπικές κουβέντες που θα ανταλλάξει ο Μητσοτάκης με τον Στάρμερ – και τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες – στο πλαίσιο της συνόδου, το Μαξίμου επιδιώκει να κλείσει και ένα σύντομο τετ α τετ με τον βρετανό πρωθυπουργό, το οποίο «θα επισφραγίσει την καλή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ανδρών ήδη από την εποχή που ο ηγέτης των Εργατικών ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σε περίπτωση που το βεβαρημένο πρόγραμμα του οικοδεσπότη της συνόδου δεν το επιτρέψει, στόχος είναι να κλειστεί ένα ραντεβού στη Ντάουνινγκ Στριτ τον προσεχή Δεκέμβριο, όταν ο Μητσοτάκης θα ξαναβρεθεί στο Λονδίνο. Πάντως, ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα χάσει μεθαύριο την ευκαιρία να θέσει – έστω ακροθιγώς –  στον βρετανό ομόλογό του μια σειρά από ζητήματα: από την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το Κυπριακό μέχρι τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η εκπαίδευση. Επιδίωξη της Αθήνας είναι «να διατηρηθεί η καλή χημεία μεταξύ των δύο ηγετών και να ανοίξει ένας μόνιμος δίαυλος ελληνοβρετανικής συνεργασίας».

Related posts

Νέο στρατηγικό σχέδιο για τους αποδήμους

admin

Υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές ο Γιώργος Μουρούτης

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Τζόνσον για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

admin

Βορίδης για Νέα Φιλαδέλφεια: Στήριξη σε Οικονόμου – Υποτίμησε τον κίνδυνο η ΕΛ.ΑΣ.

admin

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση «έως και 40» F-35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισ. δολαρίων

admin

Κασσελάκης από Θεσσαλία: Είμαι εξοργισμένος για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

admin

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινά τις απειλές πολέμου της Τουρκίας

admin

Χαρίτσης και Ηλιόπουλος στηρίζουν Έφη Αχτσιόγλου

admin

Ανδρουλάκης και ΠΑΣΟΚ απ’ το ’80

admin