Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση «έως και 40» F-35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισ. δολαρίων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση «έως και 40» μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, σύμφωνα με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου για την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της δυνητικής πώλησης αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα έναντι του ποσού των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η αμερικανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στην πώληση «έως και 40» προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, παράλληλα με την πώληση 40 F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έναντι 23 δισ. δολαρίων.

Ειδοποίηση προς το Κογκρέσο

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε σήμερα την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Και προστίθεται: «Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε ν’ αγοράσει έως και σαράντα (40) αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και σαράντα δύο (42) κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά). Περιλαμβάνονται επίσης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας.

»Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες. Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαιδευτές συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη εργαστηρίου επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού.

Το εκτιμώμενο κόστος είναι 8,6 δισ. δολάρια

Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό. Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF), ανταλλακτικά και επισκευαστικά ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, μικρές τροποποιήσεις, συντήρηση και υποστήριξη συντήρησης, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού.

»Διαβαθμισμένες και μη διαβαθμισμένες δημοσιεύσεις και τεχνικά έγγραφα. Υπηρεσίες, μελέτες και έρευνες υποστήριξης της κυβέρνησης και της μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Η.Π.Α. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων.

Η προτεινόμενη πώληση των F-35 στην Ελλάδα θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει το αμερικανικό Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι δεν θ’ αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή (φωτογραφία από την Πολεμική Αεροπορία)

Θα υποστηρίξει τους στόχους των ΗΠΑ

»Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

»Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της και να βελτιώσει την ικανότητα της να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

»Το F-35 θα αντισταθμίσει την αυξανόμενη απαξίωση άλλων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όπως τα F-4 και Mirage 2000. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις Ενοπλες Δυνάμεις της.

Δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή

»Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Lockheed Martin Aeronautics Company, Fort Worth, TX και Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, CT.

»Ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία αντιστάθμισης θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου.

»Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης δεν θα απαιτήσει την ανάθεση πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των εργολάβων στην Ελλάδα.

»Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα αλλά και των F-16 στην Τουρκία έγινε πλέον και η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε την επίσημη ειδοποίηση για την ταυτόχρονη έγκριση στο Κογκρέσο (φωτογραφία από την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν, αριστερά, Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου)

»Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».

Παράλληλα με την Τουρκία

Το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα αλλά και των F-16 στην Τουρκία έγινε πλέον και η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην επόμενη φάση, στέλνοντας την επίσημη ειδοποίηση για την ταυτόχρονη έγκριση στο Κογκρέσο.

Με αυτή την επίσημη ειδοποίηση μπαίνει ουσιαστικά τέλος σ’ έναν διπλωματικό μαραθώνιο που είχε διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, με φόντο την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας αλλά και την απόκτηση νέων μαχητικών από δύο βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Με δεδομένο ότι μιλάμε για δύο νατοϊκούς συμμάχους, ο νόμος προβλέπει ότι η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) θα σταλεί αντιστοίχως στην Αθήνα και στην Αγκυρα αμέσως μετά το πέρας 15 ημερών.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αντίδραση στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να στείλει την επιστολή νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτή θα πρέπει να θεωρείται επίσημη μετά τον προβλεπόμενο χρόνο, ο οποίος δίνει στους αμερικανούς νομοθέτες την ευκαιρία να διατυπώσουν ενστάσεις που ενδέχεται να έχουν.

Related posts

Εκλογές 2023: Ποιες είναι οι διαφορές της απλής με την ενισχυμένη αναλογική

admin

Αδειάζει τον Χριστοδουλάκη το ΠΑΣΟΚ – «Προβληματική η συμμετοχή του σε εκδήλωση με Τεμπονέρα – Αχτσιόγλου»

admin

Κλειστή η άνοδος του Κηφισού – Ανδρας έπεσε στο ποτάμι στο ύψος του Ρέντη

admin

Τι έλαβε υπόψη της η Αθήνα για τις έρευνες νότια της Κρήτης

admin

Κάμαλα Χάρις: Η ανάρτησή της για την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

admin

Αρειος Πάγος: Εισαγγελέας ζήτησε άρση ασυλίας για όλους τους βουλευτές των Σπαρτιατών

admin

«Διορθωτικές» καρατομήσεις Οικονόμου – Κατσαφάδου μετά τα συνεχή φιάσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

admin

Νέες προτεραιότητες με εντολές για «ταχύτητα» και «αποτέλεσμα»

admin

Σπαρτιάτες: Στις 2 Νοεμβρίου η συνεδρίαση για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών

admin