Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ – Ακραία πόλωση και βία ο κίνδυνος για την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ – Πώς αλλάζει το προεκλογικό σκηνικό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:47

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ από ένοπλο στην προεκλογική του συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους δημόσιων προσώπων και αναλυτών στις ΗΠΑ που προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής από όλες τις πλευρές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Αμερικανοί νομοθέτες και αναλυτές εξέφραζαν την ανησυχία τους από την εξέγερση του 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και προειδοποιούσαν ότι η ολοένα και πιο εμπρηστική γλώσσα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προκαλεί μια ανησυχητική κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο κίνδυνος αποτυπώθηκε έντονα το 2022, όταν ο σύζυγος της τότε προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι δέχθηκε επίθεση με σφυρί από έναν ακροδεξιό συνωμοσιολόγο που ήθελε να κρατήσει όμηρο την ηγέτιδα των Δημοκρατικών και να της “σπάσει τα γόνατα”.

Οι πολιτικές πεποιθήσεις του δράστη του Σαββάτου, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, δεν ήταν άμεσα σαφείς – αλλά αναλυτές και πολιτικοί έδειξαν αμέσως τον κίνδυνο του ακραίου πολιτικού λόγου.

Βαθύ τραύμα στη δημοκρατία  

Οι New York Times, στην άμεση ανάλυσή τους, τοποθετούνται με τρόπο απερίφραστο: “Οι Αμερικανοί έλαβαν μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση της απειλής που συνιστά η πολιτική βία για τη δημοκρατία μας”.

Η εφημερίδα, εκτός από την αυτονόητη αλλά απαραίτητη υπενθύμιση για μία χώρα σε προεκλογική περίοδο με τόσο μεγάλη πόλωση, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης εκλογών μέσω της βίας είναι απεχθής και ότι η βία είναι αντίθετη με τη δημοκρατία, τονίζει ότι “εναπόκειται πλέον στους πολιτικούς ηγέτες και των δύο κομμάτων, και στους Αμερικανούς ατομικά και συλλογικά, να αντισταθούν σε μια διολίσθηση σε περαιτέρω βία και στον εξτρεμιστικό λόγο που την τροφοδοτεί”.

Και το πιο σημαντικό που υπογραμμίζει είναι ότι η επίθεση του Σαββάτου δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια μεμονωμένη πρόκληση ή μια δικαιολογία που θα οδηγήσει σε απλώς μεγαλύτερη πόλωση. “Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι σχετικά ως προς την πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτό το έθνος. Τα γεγονότα του Σαββάτου δεν μπορούν να διαγραφούν ως μια παρέκκλιση. Η βία μολύνει και επηρεάζει την αμερικανική πολιτική ζωή”.

Το 10% λέει ότι η χρήση βίας είναι δικαιολογημένη για μη γίνει ο Τραμπ πρόεδρος

Εξτρεμιστικός λόγος που εξαπλώνεται αφιλτράριστα μέσω του διαδικτύου, πράξεις βίας, εύκολη πρόσβαση στα όπλα: όλα αυτά συνθέτουν μια ανησυχητική εικόνα της Αμερικής στην οποία προστίθεται και ένα εξίσου ανησυχητικό εύρημα από έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Σικάγο Chicago Project on Security and Threats την οποία επικαλούνται οι NYT. Στην εν λόγω έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, το 10% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η χρήση βίας θα ήταν δικαιολογημένη για να αποτρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνει πρόεδρος και στον αντίποδα ότι το 7% είπε ότι η χρήση βίας θα ήταν δικαιολογημένη για να επιστρέψει ο Τραμπ στην προεδρία.

Η επίθεση το Σάββατο ήταν μια τραγωδία

Κάνοντας ουσιαστικά έκκληση για νηφαλιότητα η αμερικανική εφημερίδα παρεμβαίνει και υπογραμμίζει ότι “η πολιτική ατζέντα του κ. Τραμπ δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαντηθεί με βία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιωχθεί να λάβει απαντήσεις μέσω της βίας. Η επίθεση το Σάββατο ήταν μια τραγωδία. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα οι Αμερικανοί είναι να αποτρέψουν αυτή τη στιγμή να γίνει η αρχή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας. Αυτές οι εκλογές πρέπει να επιλυθούν με τις ψήφους που θα ρίξουν οι Αμερικανοί στις κάλπες”.

Έκκληση Μπάιντεν για ενότητα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε για μια ακόμα φορά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του πρώην προέδρου και υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που ο Τραμπ αναρρώνει από τα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον του και σημείωσε ότι είχαν μια “σύντομη αλλά καλή” συζήτηση εχθές το βράδυ, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της απόπειρας κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι έδωσε εντολή στον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε να εξεταστεί και το τι συνέβη στην προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας θα ανακοινώσει δημοσίως τα αποτελέσματα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος στις 20.00 απόψε (3.00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) από το Οβάλ Γραφείο για να επισημάνει την ανάγκη για ενότητα. “Δεν υπάρχει θέση στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία ή για οποιαδήποτε βία. Μια απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη σε όλα στηρίζουμε (…) ως έθνος”, είπε, προσθέτοντας: “Θα μιλήσουμε εκτενέστερα απόψε”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη κάνει μια πρώτη δήλωση αμέσως μετά την απόπειρα και στη συνέχεια διέκοψε τις διακοπές του στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ και επέστρεψε νωρίτερα στην Ουάσινγκτον, τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Μπάιντεν ανέβαλε το αυριανό ταξίδι του στο Τέξας, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν επρόκειτο να μεταβεί στο Όστιν του Τέξας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ψήφιση του νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα.

Ανάλυση BBC: Πώς η απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Οι εικόνες του πρώην προέδρου, ματωμένου και με υψωμένη γροθιά είναι βέβαιο ότι θα γίνουν σημείο αναφοράς στο Μιλγουόκι. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιδίωκε ήδη να αναγάγει τη δύναμη και τον σκληροτράχηλο ανδρισμό σε επίκεντρο της εκστρατείας του και το περιστατικό του Σαββάτου θα δώσει νέα ώθηση στον στόχο αυτό,  επισημαίνεται σε ανάλυση του BBC.

“Αυτή είναι η μαχητικότητα που χρειάζεται η Αμερική!” έγραψε ο Έρικ Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας μια φωτογραφία του πατέρα του μετά τον πυροβολισμό.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο για τον χειρισμό των θεμάτων ασφάλειας στη συγκέντρωση του Τραμπ. Ένα άτομο με ένα τουφέκι υψηλής ισχύος μπόρεσε να φτάσει σε απόσταση βολής από τον υποψήφιο για την προεδρία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον υποσχέθηκε πλήρη έρευνα – που όμως θα χρειαστεί χρόνο.

Αλλά προς το παρόν, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: σε μια χρονιά αχαρτογράφητων εκλογικών υδάτων, η αμερικανική πολιτική έχει λάβει μια νέα, θανάσιμη τροπή.

Related posts

Κάτοικοι της νήσου Μπονέρ στην Καραϊβική μηνύουν την Ολλανδία για την κλιματική πολιτική της

admin

Ουκρανία: Επτά νεκροί μετά από πλήγματα με ρωσικά drones στο Χάρκοβο

admin

Γαλλία: Εκτός ανασχηματισμού αναμένεται να μείνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης

admin

ΗΠΑ: Στάσιμη στο 40% η δημοτικότητα Μπάιντεν

admin

Γαλλία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν

admin

Υποψήφια η Ρ. Μέτσολα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

admin

Ουκρανία: Αποθήκες και σιλό δημητριακών υπέστησαν ζημιές από ρωσικές επιθέσεις

admin

Πέντε άτομα εισήλθαν παράνομα στην πρεσβεία του Ιράν στη Στοκχόλμη

admin

Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας επιδιώκει να αποκαταστήσει σχεδόν τις μισές από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις

admin