Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση NYT: Πώς η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ αλλάζει το προεκλογικό τοπίο στις ΗΠΑ

Η απόπειρα δολοφονίας από έναν 20χρονο άνδρα κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ετοιμαζόταν να μιλήσει σε υποστηρικτές του σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια φέρνει με τον πιο τρομακτικό τρόπο στο προσκήνιο το βαθύ τραύμα που έχει υποστεί η δημοκρατία στη χώρα αλλά και τις πολύ μεγάλες ευθύνες του πολιτικού συστήματος που πρέπει να αναληφθούν χωρίς χάσιμο χρόνου. Οι New York Times, στην άμεση ανάλυσή τους, τοποθετώνουνται με τρόπο απερίφραστο: “Οι Αμερικανοί έλαβαν μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση της απειλής που συνιστά η πολιτική βία για τη δημοκρατία μας”.

Η εφημερίδα, εκτός από τον αυτονόητη αλλά απαραίτητη υπενθύμιση για μία χώρα σε προεκλογική περίοδο με τόσο μεγάλη πόλωση, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης εκλογών μέσω της βίας είναι απεχθής και ότι η βία είναι αντίθετη με τη δημοκρατία, τονίζει ότι “εναπόκειται πλέον στους πολιτικούς ηγέτες και των δύο κομμάτων, και στους Αμερικανούς ατομικά και συλλογικά, να αντισταθούν σε μια διολίσθηση σε περαιτέρω βία και στον εξτρεμιστικό λόγο που την τροφοδοτεί”.

Και το πιο σημαντικό που υπογραμμίζει είναι ότι η επίθεση του Σαββάτου δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια μεμονωμένη πρόκληση ή μια δικαιολογία που θα οδηγήσει σε απλώς μεγαλύτερη πόλωση. “Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι σχετικά ως προς την πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτό το έθνος. Τα γεγονότα του Σαββάτου δεν μπορούν να διαγραφούν ως μια παρέκκλιση. Η βία μολύνει και επηρεάζει την αμερικανική πολιτική ζωή”.

Το 10% λέει ότι η χρήση βίας είναι δικαιολογημένη για μη γίνει ο Τραμπ πρόεδρος

Εξτρεμιστικός λόγος που εξαπλώνεται αφιλτράριστα μέσω του διαδικτύου, πράξεις βίας, εύκολη πρόσβαση στα όπλα: όλα αυτά συνθέτουν μια ανησυχητική εικόνα της Αμερικής στην οποία προστίθεται και ένα εξίσου ανησυχητικό εύρημα από έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Σικάγο Chicago Project on Security and Threats την οποία επικαλούνται οι NYT. Στην εν λόγω έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, το 10% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η χρήση βίας θα ήταν δικαιολογημένη για να αποτρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνει πρόεδρος και στον αντίποδα ότι το 7% είπε ότι η χρήση βίας θα ήταν δικαιολογημένη για να επιστρέψει ο Τραμπ στην προεδρία.

Η επίθεση το Σάββατο ήταν μια τραγωδία

Κάνοντας ουσιαστικά έκκληση για νηφαλιότητα η αμερικανική εφημερίδα παρεμβαίνει και υπογραμμίζει ότι “η πολιτική ατζέντα του κ. Τραμπ δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαντηθεί με βία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιωχθεί να λάβει απαντήσεις μέσω της βίας. Η επίθεση το Σάββατο ήταν μια τραγωδία. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα οι Αμερικανοί είναι να αποτρέψουν αυτή τη στιγμή να γίνει η αρχή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας. Αυτές οι εκλογές πρέπει να επιλυθούν με τις ψήφους που θα ρίξουν οι Αμερικανοί στις κάλπες”.

- The Toc

Related posts

“Κακές βραδιές ντιμπέιτ συμβαίνουν”: Ο Ομπάμα επανέλαβε τη στήριξή του στον Μπάιντεν

admin

Πένθος για τον θάνατο Μπερλουσκόνι: “H κοινοβουλευτική δραστηριότητα σταματά για μια εβδομάδα”

admin

Γερμανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μαλού Ντράιερ

admin

Τουρκία: Αναστολή εμπορίου με Ισραήλ εώς ότου υπάρξει μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

admin

Η Μολδαβία μπλοκάρει την πρόσβαση σε περισσότερους από 20 ρωσικούς ενημερωτικούς ιστότοπους

admin

Ζελένσκι: Επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού βρίσκονται σε εξέλιξη

admin

ΗΠΑ: Το FBI ξεκίνησε έρευνα για την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

admin

Κίνα: Οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν τον Ιανουάριο την καθοδική τους πορεία με μικρότερη μείωση

admin

Ουκρανία: Υψηλόβαθμος Ουκρανός στρατιωτικός συντόνισε την επίθεση στον αγωγό Nord Stream

admin