Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα Πανεπιστημίου Σικάγο: Το 10% των Αμερικανών ενηλίκων υποστηρίζει τη βία κατά του Τραμπ

Η επίθεση με πυροβόλο όπλο σε συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια που οδήγησε στον ελαφρύ τραυματισμό του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, στο θάνατο ενός παριστάμενου πολίτη και στον κρίσιμο τραυματισμό άλλων δύο εκδηλώθηκε σε μια περίοδο αυξανόμενης υποστήριξης προς την πολιτική βία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά του Τραμπ.

Σε έρευνα που διεξήχθη στα τέλη Ιουνίου από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αύξηση της υποστήριξης για πολιτική βία κατά του Τραμπ (10% των Αμερικανών ενηλίκων, ή 26 εκατομμύρια άνθρωποι) σε σύγκριση με τη βία υπέρ του Τραμπ (6,9% ή 18 εκατομμύρια άτομα). Μέχρι τον Ιανουάριο ακόμη, η έρευνα έδειχνε ότι υπήρχε περισσότερη υποστήριξη για πολιτική βία υπέρ του Τραμπ.

Και από τα 26 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες που υποστηρίζουν τη βία ως μέσο αποτροπής της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, περισσότερο από το 30% έχει όπλα και το 80% έχει πρόσβαση σε διαδικτυακά οργανωτικά εργαλεία.

“Υπάρχουν περισσότερα βίαια αισθήματα κατά του Τραμπ από ότι υπέρ του”, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του λίγες μέρες πριν από την επίθεση ο Μπομπ Πέιπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο που διευθύνει το Σχέδιο του Σικάγο για την Ασφάλεια και τις Απειλές.

“Έτσι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για βία που έρχεται από την αριστερά με σκοπό την αποτροπή της επιστροφής του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία”, είχε προσθέσει.

Η αύξηση της υποστήριξης για την πολιτική βία στις ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο ακραίων πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, ανεξέλεγκτης παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βίαιης ρητορικής, με φορείς τον ίδιο τον Τραμπ και τους συμμάχους του. Άλλωστε ήταν οι οπαδοί του Τραμπ που συγκεντρώθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2021 και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη βρετανική εφημερίδα Guardian στα πλαίσια ενός αφιερώματος για την πολιτική βία και τις στάσεις απέναντι στη δημοκρατία, οι αιτίες υποστήριξης της βίας και στις δύο πλευρές της πολιτικής σκηνής πηγάζουν από τη δυσπιστία προς το κατεστημένο και πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας. 

Και από τις δύο πλευρές, αυτοί που υποστηρίζουν τη βία είναι κυρίως Αμερικανοί αστοί.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 58,6% των Αμερικανών πιστεύει ότι στη σημερινή Αμερική οι εκλογές δεν θα λύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

“Η επίθεση κατά του Τραμπ έρχεται ως συνέπεια ης αύξησης της υποστήριξης στην πολιτική βία στη χώρα μας”, δήλωσε ο Πέιπ. “Πρέπει επίσης να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση ως αντίποινα κατά του προέδρου Πρόεδρο Μπάιντεν”.

“Είναι σημαντικό οι πολιτικοί ηγέτες και από τα δύο κόμματα και σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης… ο πρόεδρος, η Γερουσία, η Βουλή, οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι να καταδικάζουν αμέσως την πολιτική βία από όπου κι αν προκύπτει”, πρόσθεσε.

Related posts

Ουκρανία: Δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό κοντά στο Κουπιάνσκ

admin

Euro 2024 – Αμβούργο: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που τους απείλησε με τσεκούρι

admin

Τα ATM της Bank of Ireland μοίραζαν χθες δωρεάν χρήματα στους πελάτες της

admin

Μπέρμποκ: Ο πόλεμος κατά της Χαμάς να διεξαχθεί με τον μεγαλύτερο σεβασμό προς την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

admin

Ρωσία: Κεκλεισμένων των θυρών η νέα δίκη του Ναβάλνι

admin

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 17.00 για τη Γάζα

admin

Ρωσία: Σε καθεστώς “κατά της τρομοκρατίας” το Μπέλγκοροντ μετά την εισβολή Ουκρανών σαμποτέρ

admin

Ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό στην Τουρκία

admin

Η Λετονία ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων της με τη Λευκορωσία

admin