Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός – Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει

Ισραήλ και Χαμάς έχουν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι “Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα”

Αναλυτικά η ανάρτηση του Μπάιντεν:

Πριν από έξι εβδομάδες παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα.

Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα, αλλά το πλαίσιο αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς.

Η ομάδα μου σημειώνει πρόοδο και είμαι αποφασισμένος να τα καταφέρουμε.

Six weeks ago I laid out a comprehensive framework for how to achieve a ceasefire and bring the hostages home.





There is still work to do and these are complex issues, but that framework is now agreed to by both Israel and Hamas.





My team is making progress and I’m determined to…

— President Biden (@POTUS) July 12, 2024

Μεταπολεμική κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων πρότεινε η Χαμάς για την Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη

Σημειώνεται ότι η Χαμάς πρότεινε τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων που δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο, δήλωσε μέλος του πολιτικού γραφείου του ισλαμικού κινήματος που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα.

“Προτείναμε μία ακομμάτιστη κυβέρνηση με εθνικές αρμοδιότητες για να κυβερνήσει τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη μετά τον πόλεμο”, δήλωσε ο Χοσάμ Μπαντράν σε ανακοίνωση με θέμα τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα και το Κάιρο μέσω μεσολαβητών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

“Η διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο αποτελεί εσωτερική παλαιστινιακή υπόθεση στην οποία δεν θα πρέπει να υπάρξει εξωτερική παρέμβαση και δεν πρόκειται να συζητήσουμε το θέμα της μεταπολεμικής Γάζας με οποιαδήποτε ξένη πλευρά”, προσθέτει ο Μπαντράν.

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP χωρίς να κατονομάζεται ότι η πρόταση για την κυβέρνηση από ανεξάρτητες προσωπικότητες παρουσιάστηκε “από κοινού με τους μεσολαβητές”.

Η κυβέρνηση αυτή θα διαχειρίζεται “τις υποθέσεις της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης κατά την πρώτη μεταπολεμική φάση και θα χαράξει τον δρόμο για εκλογές”.

Ο κύκλος των διαπραγματεύσεων που διεξάγεται στην Ντόχα αφορά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και την μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας.

Ο κύκλος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο αφορά τρόπους για την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα και τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον παλαιστινιακό θύλακα.

Χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας που επέστρεψε από την Ντόχα, το Νταβίντ Μπαρνέα, αρχηγό της Μοσάντ, για να ενημερωθεί για την πρόοδο των συνομιλιών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό του Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ επρόκειτο να μεταβεί χθες το βράδυ στο Κάιρο για την συνέχιση των εκεί διαπραγματεύσεων.

Το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου

Το Ισραήλ αξιώνει να διατηρήσει τον έλεγχο μιας ζώνης της Λωρίδας της Γάζας που συνορεύει με την Αίγυπτο, με σκοπό να εμποδίσει “το λαθρεμπόριο όπλων” που προορίζονται για τη Χαμάς, δήλωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ κατέλαβε τον αποκαλούμενο “διάδρομο της Φιλαδέλφειας” στις αρχές Μαΐου.

Το αίτημα να διατηρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας καθώς και της μεθοριακής διάβασης της Ράφα περιλαμβάνεται στις “τέσσερις αρχές” που έθεσε η ισραηλινή κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, είπε ο Νετανιάχου.

Η Χαμάς από την πλευρά της ζητά να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τη ζώνη αυτή.

Related posts

Ισραήλ: Η αδελφή του ηγέτη της Χαμάς διώκεται για υποκίνηση τρομοκρατίας

admin

Το Facebook λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό “δυνητικά ανεπιθύμητων σχολίων” για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έφτασαν καύσιμα στη Γάζα – 26 νεκροί στην Χαν Γιούνες

admin

Υεμένη: Στοχοθετήθηκε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Νησιών Μάρσαλ

admin

Αϊτή: 50.000 άνθρωποι έφυγαν από την πρωτεύουσα για να γλιτώσουν από τις συμμορίες

admin

Λευκορωσία: 50χρονος πολιτικός κρατούμενος πέθανε στη φυλακή

admin

Δημοψήφισμα στο βόρειο Κόσοβο χωρίς την συμμετοχή των Σέρβων

admin

Ρωσία: Πέντε παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι στιγμής

admin

Washington Post: Μόσχα και Πεκίνο συζητούν την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία

admin