Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης και Φιντάν άρχισαν να οργανώνουν τα επόμενα ραντεβού κορυφής

Πέραν της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο περιθώριο της επετειακής 75ης συνόδου του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ευκαιρία για έναν σύντομο αλλά εποικοδομητικό διάλογο επί των ελληνοτουρκικών ζητημάτων είχαν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Οι δύο ΥΠΕΞ, οι οποίοι όλο το τελευταίο διάστημα που επικρατεί νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι επιφορτισμένοι με τη δύσκολη αποστολή της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας και της αποσυμπίεσης των κρίσεων, είχαν το δικό τους σύντομο τετ α τετ, μετά τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος ορισμένα από τα ανοιχτά ζητήματα, οργανωτικής κυρίως φύσεως, που βρίσκονται «κλειδωμένα» στις ατζέντες των δύο αντιπροσωπειών.

Πρώτο θέμα το Κυπριακό ενόψει και της επικείμενης ταυτόχρονης παρουσίας Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Λευκωσία για την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή. Για το ζήτημα αυτό, άλλωστε, η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θα επιδιώξει να έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με Γεραπετρίτη και Φιντάν.

Ακόμη ένα θέμα που χειρίζονται οι δύο ΥΠΕΞ, και τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου, είναι η προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών, που έχει από καιρό κλειδώσει για τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, Γεραπετρίτης και Φιντάν να συμφώνησαν σε ακόμη ένα προπαρασκευαστικό τετ α τετ – όπως εκείνο που είχαν τον Απρίλιο στο Λονδίνο, λίγο πριν απ’ το ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγκυρα – σε ημερομηνία κοντινή με τη διμερή επαφή των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη. Στην αρμοδιότητα των δύο ΥΠΕΞ, επίσης, εμπίπτει και ο καθορισμός του οδικού χάρτη για τα επόμενα βήματα ελληνοτουρκικού διαλόγου (Θετική Ατζέντα, Πολιτικός Διάλογος) μέσα από τα οποία θα προκύψει και η επιβεβαίωση του καλού κλίματος προκειμένου να διεξαχθεί προς το τέλος του χρόνου το σημαντικό 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Τουρκία – θέματα για τα οποία μπήκαν οι βάσεις στις χθεσινές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον.

Related posts

Σε καταφύγιο στο Κίεβο ο Νίκος Δένδιας – Ηχησαν οι σειρήνες ενώ συναντούσε τον Κουλέμπα

admin

Κλιμάκωση της σύγκρουσης για τις υποκλοπές

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Ο Λευκός Οίκος για την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη

admin

Κουτσούμπας: Άμεση αποκατάσταση των ζημιών και αποζημιώσεις στο 100%

admin

Κασσελάκης: Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Με καθυστέρηση έξι ημερών η παραίτηση Βαρβιτσιώτη

admin

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας

admin

Εύα Καϊλή: Τι θα κρίνει την κράτησή της – Το «αγκάθι» στην υπεράσπισή της

admin