Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Και ξαφνικά, ξεκίνησε μια συζήτηση περί ασυμβίβαστου: το άρθρο 36 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ προβλέπει πως «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι σε μονοψήφια όργανα». Με βάση αυτό, μπορεί ο Χάρης Δούκας να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όντας δήμαρχος Αθηναίων; Ο ίδιος σχολίασε χθες πως έθεσε υποψηφιότητα μπροστά στην Κεντρική Επιτροπή και θέμα δεν υπήρξε – «μέχρι τώρα αυτοί που θέτουν θέμα ασυμβίβαστου είναι τα στελέχη της κυβέρνησης και ο Πολάκης. Αν υπάρχει και άλλος, να μας το πει», σχολίασε, προτρέποντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση.

ΔΙΑΤΑΞΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Ευτυχώς, το πασοκικό καταστατικό δεν απαιτεί συνταγματολόγο για να ερμηνευθεί –αλλά ακόμα και αν χρειαζόταν, με τη συγκεκριμένη διάταξη (που συμπληρώνει δεκαετία), μέχρι κι αυτός θα είχε πρόβλημα. Τι σημαίνει έμμισθη σχέση κατόπιν εκλογής ή ορισμού στο κράτος; Ισχύει και για τους βουλευτές; Και αν, π.χ., υπήρχε το 1996, δεν θα επέτρεπε ούτε στον πρωθυπουργό Σημίτη ούτε στους υπουργούς Τσοχατζόπουλο και Αρσένη να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος; Για στελέχη που δεν στηρίζουν τον Δούκα, αν η πρόβλεψη αφορούσε δημάρχους ή υπουργούς θα έπρεπε να αναγράφεται ξεκάθαρα – στη δική τους εκτίμηση, η διάταξη αφορά κυρίως συνηγόρους και γενικούς γραμματείς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια επιτροπή υπάρχει. Την επόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει ενδεχομένως να έχουμε και μια πρώτη καλύτερη εικόνα. Από τα επιτελεία των υπολοίπων, λέγεται πως πολιτικά κανείς δεν μπορεί να εγείρει θέμα ούτε για τον Δούκα ούτε για την Αννα Διαμαντοπούλου – για την οποία επίσης ακούστηκαν παρόμοια, εν αναμονή της υποψηφιότητάς της, λόγω της δεκάχρονης απουσίας της από τα πασοκικά πράγματα και το ενδεχόμενο να μην είναι εγγεγραμμένο μέλος του κόμματος. Και ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, πάντως, λένε στελέχη του περιβάλλοντός του, έχει στόχο να «προφυλαχθεί η ενότητα, χωρίς αποκλεισμούς». Σε άλλα ερωτήματα καλούν τον Δούκα να απαντήσει και αυτά είναι πολιτικά. Αν, για παράδειγμα, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα παραιτηθεί από δήμαρχος για να είναι υποψήφιος πρόεδρος με το ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

«Αφιερωμένο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της καρδιάς μας»: στην πρώτη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου για τα πενηντάχρονα της Μεταπολίτευσης, ο τραγουδοποιός που συνέδεσε το έργο του (τουλάχιστον) με την πρώτη της περίοδο αφιέρωσε στην παρούσα Κατερίνα Σακελλαροπούλου το «Δρόμοι παλιοί» του Μίκη Θεοδωράκη και του Μανόλη Αναγνωστάκη – και το χειροκρότημα το πήρε η Πρόεδρος, που εμφανώς συγκινήθηκε με την κίνηση. Ηταν μια αναγνώριση, την ώρα που το πρόσωπό της συζητείται ως μομφή απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη από γαλάζιους βουλευτές. Ενα κλείσιμο του ματιού και ένα ευχαριστώ.

Related posts

Αντώνης Σαμαράς: Η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς, λένε κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού

admin

Στις «πλήρεις δημοκρατίες» η Ελλάδα, λέει το «Economist»

admin

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές στις 6 Οκτωβρίου η πρόταση Ανδρουλάκη

admin

Τραγωδία στη Λιβύη – ΚΚΕ: Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα

admin

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

admin

Μενέντεζ κατά Τουρκίας για επιπλέον προμήθεια S-400: Ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ

admin

Χαρίτσης: Τα μηνύματα για τη Νέα Αριστερά γίνονται όλο και πιο θετικά

admin

Οι κάλπες φέρνουν αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη Βόρεια Μακεδονία

admin

«Η ΑΔΑΕ κατάφερε να μείνει όρθια και αντιστεκόμενη»

admin