Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Η Moody’s αναβάθμισε την Εθνική και την Τρ. Πειραιώς

Η Moody's αναβάθμισε την Εθνική και την Τρ. Πειραιώς

Στην αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, προχώρησε σήμερα (8/7) ο οίκος Moody’s.

Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3. Ωστόσο, ο οίκος υποβάθμισε το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε σταθερή (από θετική).

Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Eθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1. H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, τονίζει η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Σημαντική παράμετρος που ελήφθη στην απόφαση αναβάθμισης της ΕΤΕ από τη Moody’s ήταν η αισθητή βελτίωση της ποιότητας των στοιχειών ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας, με έμφαση στη μείωση των NPEs στο 3,7%, από 5,2% τον Μάρτιο του 2023. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης και την πιο ισχυρή καταθετική βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές,  η Eθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τα φθηνά δάνεια που έλαβε από την ΕΚΤ (TLTRO), το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η Moody’s αναφέρει ότι μπορεί να προβεί σε περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΕΤΕ, αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κερδοφορία της τράπεζας. Στον αντίποδα, ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση στα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας.

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η βασική πιστοληπτική της αξιολόγηση αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της αναβαθμίστηκε σε Baa3 από Ba2.

Η αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πειραιώς αντανακλά, σύμφωνα με τη Moody’s, τη σημαντική μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023.

Η κίνηση αντικατοπτρίζει επίσης το επιτυχημένο ιστορικό της τράπεζας στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της.

#Εθνική_Τράπεζα #Moody’s #αναβάθμιση

Related posts

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Στα €8,5 η τιμή-στόχος για την Ideal

admin

Πλαστικά Κρήτης: «Ναι» από τη ΓΣ για καταβολή μερίσματος 0,50€/μετοχή

admin

Συγκροτήθηκαν σε σώμα το ΔΣ και οι επιτροπές της Aegean

admin

Eurobank Equities: «Χρονιά του Δράκου» το 2024-Οι Top μετοχές

admin

Πλαστικά Θράκης: Αγορά 1.500 ιδίων μετοχών έναντι €5.787

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Alpha Bank

admin

ΧΑ: Οι… τρεις Σωματοφύλακες της αγοράς και η Nvidia

admin

Eurobank: Ξεπέρασαν το €1δισ. οι προσφορές για το senior ομόλογο

admin

Alpha Αστικά Ακίνητα: €1,7 εκατ. τα αυξημένα κέρδη εξαμήνου

admin