Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 5 προτάσεις για σαρωτικές αλλαγές στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ

Ως ιδέες που ακόμα δεν είναι πλήρως επεξεργασμένες και οι οποίες τίθενται στη διάθεση της επιτροπής που θα αναλάβει τη σύνθεση των αλλαγών στο καταστατικό που θα ψηφιστούν στο συνέδριο του φθινοπώρου (και η οποία περιλαμβάνει και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης), ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε το πλαίσιο των παρεμβάσεων στο οργανόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλασσόμενος, σε κάθε περίπτωση, πως μπορεί να αλλάξει γνώμη για τις λεπτομέρειες, που με την ανακοίνωσή τους προκάλεσαν σούσουρο στο σώμα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επί της ουσίας έναν άξονα πέντε σημείων που αλλάζει ριζικά τη διαχρονική δομή του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινώντας από τις τοπικές οργανώσεις που καταργούνται και αλλάζουν φυσιογνωμία και φτάνοντας μέχρι την αντικατάσταση της Πολιτικής Γραμματείας και του τακτικού συνεδρίου του κόμματος:

1 Αντικατάσταση των μέχρι σήμερα Οργανώσεων Μελών (ΟΜ) από τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών. Οι ΟΜ αλλάζουν μορφή και θα λειτουργούν κατά κύριο λόγο ως Ψηφιακές Συνελεύεσεις Μελών, εκεί όπου θα γίνεται η διαβούλευση θέσεων και προγράμματος, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και οι προκριματικές εκλογές.

2 Κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και ενεργοποίηση των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών.

3 Αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣΥΜ). Το ΕΣΥΜ θα αποτελείται από 201 μέλη, στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 συντονιστές και 20 αναπληρωτές συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών. Θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο, μία τον Ιανουάριο για να διαμορφώσει το «ετήσιο πλάνο δράσης» και μία τον Ιούλιο, οπότε θα εκτιμάται ο βαθμός υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, εκεί θα λαμβάνονται οι ανάλογες αποφάσεις. Το ΕΣΥΜ θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών και τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές των τμημάτων.

4 Αντικατάσταση της Πολιτικής Γραμματείας με το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών. Το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών θα έχει 21 μέλη (πρόεδρος, γραμματέας, συντονιστής οργανωτικού, επικεφαλής ΚΟ – σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν είναι βουλευτής –, γραμματέας και διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας), ενώ θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών και κατά 50% των συντονιστών των τμημάτων.

5 Αντί Τακτικού Συνεδρίου, θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια η Εθνική Συνέλευση Μελών, όπου θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του του κόμματος που θα έχουν επιλεγεί με κλήρωση.

Related posts

Κύρτσος: Κατέθεσε μήνυση κατά όσων έστησαν την παρακολούθησή του

admin

Προειδοποιήσεις για χαμηλούς τόνους

admin

Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα για Κασσελάκη: Να προσφύγει τώρα στη βάση για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη

admin

Στην τελετή ορκωμοσίας της Βουλής την Κυριακή η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

admin

Βορίδης: Επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Οι 5 μάχες του Μαξίμου για την καθημερινότητα

admin

ΗΠΑ: Η λίστα των Δημοκρατικών που λένε στον Μενέντεζ να παραιτηθεί

admin

Σεισμοί και φωτιές ενίσχυσαν τη διπλωματία

admin

Σύγκρουση με επίκεντρο την οικονομία

admin