Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λέιν: Το μοντέλο AI της ΕΚΤ δείχνει ταχύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ενδεχομένως να υποχωρήσει ταχύτερα απ’ ό,τι υπολογίζει η ίδια η ΕΚΤ, αν και η αβεβαιότητα στο μοντέλο είναι μεγάλη, όπως ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, μεταδίδει το Reuters.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος της ΕΚΤ σχολιάζει δημόσια τις προβλέψεις του νέου εργαλείου της ΕΚΤ με μηχανική μάθηση, το οποίο χρησιμοποιεί περίπου 60 μεταβλητές για να εντοπίζει αλλαγές που οι παραδοσιακοί αλγόριθμοι δεν μπορούν να βρουν.

Η παρουσίαση με σλάιντς που έκανε ο Λέιν σήμερα σε εκδήλωση στη Ρώμη έδειξε ότι οι προβλέψεις του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης τοποθετούν τον πληθωρισμό μέχρι τον Ιούνιο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι οι επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας – και πιο κοντά στον στόχο του 2% – αν και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων. 

“Το κέντρο της εκτίμησης είναι κάτω από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου”, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό στο 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το μοντέλο της AI λίγο χαμηλότερα. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 2,3%. 

Ο Λέιν προειδοποίησε πάντως ότι το ευρύ φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων δείχνει ότι το μοντέλο της AI θα πρέπει να εξετάζεται με επιφυλακτικότητα. “Τα μοντέλα λένε: υπάρχουν πολλές πιθανότητες εδώ, περιμένετε τα στοιχεία να σας πουν περισσότερα, γιατί δεν θα θέλατε να στοιχηματίσετε τα πάντα, στο κέντρο της πρόβλεψης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Το μοντέλο AI της ΕΚΤ αναπτύχθηκε από τους οικονομολόγους Michele Lenza, Inès Moutachaker και Joan Paredes της τράπεζας. 

Related posts

Παραδόθηκε στις ΗΠΑ ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ όπου κατηγορείται για insider trading

admin

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για μια “παγκόσμια απάντηση” σε όποιον βοηθά τη Ρωσία

admin

Βουλευτής του κόμματος της Μελόνι πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πόδι συγγενή αστυνομικού

admin

Ινδία: Επέβαλε δασμούς αντιντάμπιγκ για 5 χρόνια σε μέρος των εισαγωγών χάλυβα από την Κίνα

admin

Γαλλία: Ο Μακρόν δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει κυρώσεις εναντίον του Νίγηρα

admin

Η Intel έχει βάλει πλώρη να ξεπεράσει την TSMC με ώθηση από τη Microsoft

admin

Οι Μούντζι Μπαουέντι, Λούις Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2023

admin

Όλαφ Σολτς: Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν κάποιοι

admin

Επίσκεψη της Βικτόρια Νούλαντ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας

admin