Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πληθωρισμός στο Πακιστάν επιταχύνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

Ο πληθωρισμός του Πακιστάν επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, παρά το κόστος δανεισμού ρεκόρ, καθώς οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους που υποστηρίχθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το αδύναμο νόμισμα ενίσχυσαν τα κέρδη των τιμών. 

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 29,66% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Στατιστικής του Πακιστάν τη Δευτέρα. Αυτό συγκρίνεται με μια μέση εκτίμηση για άνοδο 29,05% σε έρευνα του Bloomberg και μέτρηση 29,23% τον Νοέμβριο.

Οι αριθμοί έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Κρατικής Τράπεζας του Πακιστάν, η οποία τον περασμένο μήνα διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, εν όψει του νεύματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πληρωμή δανείου 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εκτελεστικό συμβούλιο των δανειστών θα συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου. 

Το νόμισμα του Πακιστάν μειώθηκε κατά 20% πέρυσι, σημειώνοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως και ασκώντας πίεση στις τιμές καταναλωτή. 

Οι αρχές έχουν αυξήσει τους φόρους και το ενεργειακό κόστος για να διατηρήσουν τη διάσωση του ΔΝΤ σε καλό δρόμο, κινήσεις που έχουν επιβαρύνει περισσότερο τους καταναλωτές. 

Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 28,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν και το κόστος των τροφίμων ήταν 27,5% υψηλότερο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι τιμές στέγασης, νερού, φυσικού αερίου και ρεύματος αυξήθηκαν κατά 37,68%.

Related posts

Βλ. Πούτιν προς Αφρικανούς ηγέτες: Εξετάζουμε προσεκτικά την ειρηνευτική πρότασή σας για την Ουκρανία

admin

Μπάιντεν, Τραμπ και Χάρις συναντήθηκαν στην τελετή για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

admin

Κολούμπια: Eπιβάλλει τιμωρίες σε φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που αρνούνται να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τους

admin

El Pais: Η Ισπανία θα στείλει πυραύλους για συστήματα Patriot στην Ουκρανία

admin

Η Γαλλία καταγγέλλει προσπάθεια “εκφοβισμού” εκ μέρους της Ρωσίας

admin

Viral στο TikTok βίντεο που προωθούν το “γράμμα του Μπιν Λάντεν για την 11η Σεπτεμβρίου” – Η πλατφόρμα τα αφαιρεί μαζικά

admin

Ο Καναδάς συστήνει στους υπηκόους του να φύγουν από τον Λίβανο όσο εκτελούνται ακόμα πτήσεις

admin

Αυξημένα κόστη για ναυτιλία και ακτοπλοΐα στην Ευρώπη φέρνει η εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων το 2024

admin

ΗΠΑ: Άλλοι δύο Δημοκρατικοί βουλευτές καλούν τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

admin