Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank-Παγκρήτια: Το σταυρόλεξο με τα δάνεια που θα μπουν στον «Ηρακλή»

Φωτιά έχουν πάρει τα επιτελεία της Attica Bank και της Παγκρήτιας με στόχο την κοστολόγηση ένταξης μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον μηχανισμό στήριξης με κρατικές εγγυήσεις, «Ηρακλή ΙΙΙ».

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Αttica Bank ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα της Παγκρήτιας Τράπεζας διαμορφώνονται περίπου στα 1,1 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση τόσο η διοίκηση της Ελένης Βρεττού (διευθύνουσα σύμβουλος της Αttica Bank) όσο και η διοίκηση του Αντώνη Βαρθολομαίου (διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας) «μετρούν» το χαρτοφυλάκιο των NPE προκειμένου να καταλήξουν τι ποσοστό από αυτά θα ενταχθεί στον Ηρακλή ΙΙΙ υπό την προϋπόθεση να μην διαταραχθεί η κεφαλαιακή ισορροπία.

Η αντιμετώπιση των NPE μέσω της τιτλοποίησης αλλά και πωλήσεων – το μείγμα θα προκύψει από την άσκηση που ήδη γίνεται – αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επόμενη ημέρα των δύο τραπεζών ενόψει της συγχώνευσής τους ώστε να δημιουργηθεί ο πέμπτος τραπεζικός πόλος.

Εισήγηση στην Thrivest

Υψηλόβαθμες πηγές των δύο τραπεζών (Αttica Bank και Παγκρήτια) αναφέρουν - ότι «το νέο σχήμα του Ηρακλή δεν έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις και είναι φθηνότερος σε σχέση με τις πωλήσεις».

Προσθέτουν ότι μετά την κοστολόγηση των επιπτώσεων επί των κεφαλαίων θα εισηγηθούν στους μετόχους τους – πρόκειται για κοινό μεγαλομέτοχο – την Thrivest Holdings των Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου το ύψος των προς ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ» μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE).

Κοινό business plan

Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη το due diligence, η διαδικασία του αναλυτικού εσωτερικού ελέγχου τόσο στην Αttica Bank όσο και στην Παγκρήτια και αφού λάβει υπόψη του όλη τη λογιστική κατάσταση των δύο τραπεζών, ο σύμβουλος θα προτείνει τη σχέση ανταλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι το κοινό business plan των δύο προς συγχώνευση τραπεζών αναμένεται να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο.

Αμέσως μετά την κατάθεση του business plan στην Τράπεζα της Ελλάδος θα ξεκινήσει η συγχώνευση, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, με συνολικά assets 4-5 δισ. ευρώ.

Related posts

Ποιοι παράγοντες προωθούν την κατανάλωση λαχανικών από παιδιά-εφήβους

admin

Διαμετακομιστικός κόμβος για μεταφορά αυτοκινήτων ο Πειραιάς

admin

Σαρηγιάννης: Θα χρειαστούμε αρκετές επιπλέον ΜΕΘ ως τον Φεβρουάριο

admin

Prodea: Στα €102,5 εκατ. τα λειτουργικά κέρδη στο εξάμηνο

admin

Ακαδημία ψηφιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων από τη Eurolife

admin

Motor Oil: Καθαρά κέρδη €121,1 εκατ. στο εξάμηνο

admin

Enterprise Greece: Μπίζνες στη Ρωσία, ευκαιρίες και προοπτικές

admin

Quest: Αύξησε τζίρο και λειτουργικά κέρδη στο εννεάμηνο

admin

Γ. Περιστέρης: Επενδυτικό πλάνο 5,5 δισ. στην πράσινη ενέργεια

admin