Image default
ΚΟΣΜΟΣ

UNCTAD: Η Γάζα χρειάζεται δισεκατομμύρια σε βοήθεια για να αντιστραφούν τα χρόνια περιορισμών

Η Γάζα χρειάζεται δισεκατομμύρια διεθνούς οικονομικής βοήθειας για να αντισταθμιστούν τα χρόνια περιορισμών που κατέπνιξαν την οικονομία της και έπληξαν την ανάπτυξή της, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Στην έκθεση για την οικονομική ανάπτυξη στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για το 2022, η UNCTAD τόνισε τις δεινές οικονομικές συνθήκες στη Γάζα, ακόμα και πριν από τα ισραηλινά χτυπήματα στον θύλακα ως αντίποινα για τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

“Οι δωρητές και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να παράσχουν σημαντική οικονομική βοήθεια για να αποκατασταθεί η εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η Γάζα από τους παρατεταμένους περιορισμούς και αποκλεισμούς και τις συχνές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν καταπνίξει την οικονομία και έχουν αποδεκατίσει τις υποδομές”, σύμφωνα με την έκθεση.

“Ενώ η βοήθεια των δωρητών είναι σημαντική για να υποστηριχθούν οι άνθρωποι στη Γάζα, δεν θα πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο για τον τερματισμό των περιορισμών και των αποκλεισμών και για το κάλεσμα προς το Ισραήλ και όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους με βάση το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε η έκθεση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο Ρίτσαρντ Κόζουλ-Ράιτ, διευθυντής της διεύθυνσης για τις στρατηγικές παγκοσμιοποίησης και ανάπτυξης στην UNCTAD, δήλωσε πως είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πόσα ακριβώς χρήματα θα χρειαστεί η Γάζα έως ότου παύσει η σημερινή σύγκρουση.

“Αλλά θα είναι δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε.

Έχει επίσης σημειωθεί σημαντική πτώση στη βοήθεια από το 2008 έως το 2022, από τα 2 δισεκ. δολάρια, ή 27% του ΑΕΠ, στα 550 εκατ. δολάρια, ή λιγότερο του 3% του ΑΕΠ, πέρυσι.

Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας είναι άνεργοι πολίτες, και πάνω από τους μισούς ζουν σε καθεστώς φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρόλο που σε εργάτες από τη Γάζα έχει επιτραπεί να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας στο Ισραήλ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν –περίπου το 1% των απασχολούμενων εργατών στη Γάζα– είναι πολύ μικρός για να αντισταθμίσει τη φτώχεια.

“Το κλείσιμο των συνόρων και οι συνεχείς στρατιωτικές επιθέσεις έχουν θέσει σε κίνηση έναν φαύλο κύκλο οικονομικής και θεσμικής κατάρρευσης”, σύμφωνα με την έκθεση.

“Ο αντίκτυπος δεν περιορίζεται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι έμμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι αισθητές και τις μελλοντικές γενιές”.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει πως στο νοσοκομείο Σίφα βρέθηκαν δεκάδες πτώματα

admin

ΗΠΑ και Ουκρανία επιδιώκουν την επέκταση της παραγωγής όπλων

admin

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας

admin

Μπέρμποκ: Καλούμε την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στον Πούτιν

admin

Lockheed Martin: Αυξημένη κερδοφορία στο τρίμηνο με φόντο την ισχυρή ζήτηση όπλων

admin

Νίγηρας: Πρώην αντάρτης ιδρύει κίνημα κατά της χούντας

admin

Ισραήλ: Σε χειρουργική επέμβαση για την εγκατάσταση βηματοδότη υποβλήθηκε ο Νετανιάχου

admin

Οι ΗΠΑ θέλουν να εργαστούν με τις χώρες της περιοχής για την ανοικοδόμηση της Γάζας – Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ

admin

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και από τη Βουλγαρία

admin