Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνει δρόμο για τη… νέα Κεντροαριστερά

Περιγράφοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως κεντροαριστερή δύναμη και συνεχίζοντας τα ανοίγματα προς τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις πλην της Νέας Αριστεράς, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να απαντήσει και στις φωνές εντός του κόμματός του που μιλούν για την ανάγκη τέτοιων συγκλίσεων – ειδικά αυτών που δεν είδαν στο αποτέλεσμα μια ευχάριστη εξέλιξη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε την τριάδα των θεματικών πάνω στην οποία «στήνεται» η επόμενη ημέρα του κόμματός του: πρώτον, ο ίδιος θεωρεί πως το αποτέλεσμα, αλλά και το ύφος της ΝΔ απέναντί του, τον έχρισαν ως τον βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεύτερον, εξήγγειλε την πρόθεσή του για «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο φθινόπωρο, με καταστατικές αλλαγές στο σχετικό συνέδριο που θα «πείθουν ότι είμαστε ένα κόμμα ίσων ευκαιριών όπου κάθε μέλος θα μπορεί να διεκδικεί ισότιμα με κάθε άλλο μέλος μια θέση ευθύνης και προσφοράς». Τρίτον, έτεινε χείρα κοινοβουλευτικής συνεργασίας προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας «με σεβασμό στην αυτοτέλεια των κομμάτων» για κοινοβουλευτική συνεργασία και κοινή δράση, με προμετωπίδα το θέμα των Τεμπών.

Εκ νέου υποψηφιότητα

Η συζήτηση όμως δεν σταμάτησε εκεί: για πρώτη φορά ο Κασσελάκης αναφέρθηκε και στο υποθετικό σενάριο η προγραμματική σύγκλιση ή συνεργασία να οδηγήσει σε νέο, μεγάλο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης. «Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα φτάσουν στο σημείο συναίρεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα», σχολίασε, τονίζοντας πως σε ένα τέτοιο σενάριο «με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία» ενός επανιδρυμένου φορέα.

Και στη θεωρία, πάντως, όροι τέθηκαν: αυτό το σχήμα να προέλθει από την κοινωνία και όχι, όπως είπε αργότερα στο Mega, από κλειστά γραφεία, να μη συμπεριλαμβάνει τη Νέα Αριστερά (την οποία κάλεσε εκ νέου να παραδώσει τις έδρες της), αλλά να μη συμμετέχουν σ’ αυτήν πρόσωπα που διαφωνούν σε θέματα αρχής, όπως οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών και η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης – στην πράξη, δηλαδή, αποκλείοντας 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απείχαν, αλλά και δικούς του βουλευτές, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος απείχε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ. Εξηγώντας το πώς θα μπορούσε να προκύψει αυτό το θεωρητικό σενάριο (Mega), ο Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως δεν αναφέρεται «σε συμφωνίες κορυφής»: «Αν η κοινωνία μόνη της πει ότι θέλει μεγαλύτερο σχήμα, σ’ αυτό το σενάριο θα πρέπει να έχει νομιμοποίηση από τη βάση», τόνισε – εξού και η κοινή κάλπη.

«Η σωστή πλευρά της ιστορίας, αγαπητοί σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ και όλων των προοδευτικών κομμάτων, αναζητά το σπίτι της. Αυτό το σπίτι πρέπει να χτίσουμε το φθινόπωρο που έρχεται», ανέφερε, στο πλαίσιο του καλέσματος που κάνει σε προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο, για συμμετοχή στις καταστατικές διεργασίες του φθινοπώρου, προειδοποιώντας τόσο εκτός όσο και εντός ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει σκοπό να τα παρατήσει για να δώσει τη θέση του σε κάποιον άλλο – «σενάριο να αποχωρήσω και να έρθει από μηχανής θεός δεν υπάρχει». Με βάση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο επόμενος στόχος του κόμματος είναι η νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2027, «αλλά και τη μείωση της διαφοράς από το κυβερνών κόμμα σε κάθε κάλπη μέχρι τότε». Και σε αυτό το επίπεδο, πάντως, εκμεταλλεύτηκε την πασοκική αργκό, κηρύσσοντας «ανένδοτο αγώνα».

Related posts

Σήμερα το πρώτο κρας τεστ του Κασσελάκη με την Ομπρέλα και τους υποστηρικτές της Αχτσιόγλου

admin

Μητσοτάκης από Ξάνθη: «Αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε τα κάναμε»

admin

Μητσοτάκης: Άμεσες παρεμβάσεις στις μεταφορές – Σε κυκλοφορία αρχές του έτους τα πρώτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία

admin

Παρέμβαση ελληνοαμερικανικού ινστιτούτου για τα αμερικανικά F-16 στην Τουρκία

admin

Αιγαίο: Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά

admin

Οι 10 προειδοποιήσεις για κυβέρνηση και Μητσοτάκη – Προς λάθος κατεύθυνση η χώρα λένε 6 στους 10

admin

Υπό διάλυση οι Σπαρτιάτες – Τι θα γίνει με τις έδρες – Πάμε σε τοπικές εκλογές;

admin

2001 vs 2024

admin

Μάντζος για ομόφυλα ζευγάρια: Ζητήματα δικαιωμάτων και διακρίσεων δεν λύνονται με ασκήσεις κόστους-οφέλους

admin