Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Υπάρχουν θετικά σημάδια, αλλά υποβαθμίζονται από τον τζίρο

Χρηματιστήριο: Υπάρχουν θετικά σημάδια, αλλά υποβαθμίζονται από τον τζίρο

Μετά την χθεσινή θετική συνεδρίαση (ΓΔ 0,86%) χαμηλού όγκου (67 εκ) και τα αναμενόμενα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών με την σαρωτική επικράτηση των Εργατικών, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον Β γύρο των Γαλλικών εκλογών που λογικά θα φέρει ως πρώτο κόμμα το ακροδεξιό RN αλλά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να του δίνουν αισθητά λιγότερες έδρες (~ 230) από τις απαιτούμενες 289 για απόλυτη πλειοψηφία.

Οι εγχώριοι (κατά βάση) επενδυτές που συμμετείχαν στο χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζών (ΔΤΡ 1,97%) , ασχολήθηκαν περισσότερο με την αναμενόμενη (που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ) αναβάθμιση του κλάδου από τον οίκο αξιολόγησης  S&P σε ΒΒ με θετικό outlook και λιγότερο με την έκθεση της ΤτΕ για μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου στα νέα δάνεια στο 4,99% από 5,99% 2 μήνες νωρίτερα.

Κάτω από το ίδιο πρίσμα (βραχυπρόθεσμο και όχι όπως θα ήταν λογικό μεσομακροπρόθεσμο) είδαν και την δήλωση του διοικητή της ΤτΕ που ανέφερε ως λογικές δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων του ευρώ μέσα στο έτος, κάτι που θα είναι πολύ θετικό γεγονός για τις οικονομίες συνολικά αλλά θα επιβραδύνει (ή και θα μειώσει σημαντικά) την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών που στηρίζονται κατά 80% των κερδών τους στην διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. 

Από επιχειρηματικές εξελίξεις να αναφέρουμε την σύμβαση που υπέγραψε η ΓΕΚ για κατασκευή αγωγού ύδατος στην Λευκάδα ύψους 140 εκ ευρώ (χρηματοδοτείται κατά  30% περίπου από το ΤΑ), εταιρία που είναι ουσιαστικά μέσα σε όλα τα μεγάλα και σημαντικά κατασκευαστικά έργα της χώρας, κάτι που δείχνει και η εξαιρετική απόδοση της μετοχής το πρώτο εξάμηνο που έφτασε στο 25%. Στα του ομίλου σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τους επενδυτές που θέλουν να λάβουν το μέρισμ της ΤΕΝΕΡΓ που αποκόπτεται την Δευτέρα και είναι ύψους 0,38 ανα μετοχή.

Στα υπόλοιπα νέα της αγοράς, θετική εντύπωση έκανε η κίνηση συγκεκριμένων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης που μετά από ένα αρνητικό Α εξάμηνο δείχνουν σημάδια υγείας με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, ενδεικτικά χθες είχαμε ΛΑΜΔΑ 2,75% ,ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,36% και ΕΥΔΑΠ 2,21% αλλά και η ΑΡΑΙΓ με οριακά  θετική απόδοση εξαμήνου έκλεισε στο 3,3%.

Κινητικότητα και στις μετοχές του ομίλου Intracom με ΙΝΤΚΑ 3,76% , ΙΝΛΟΤ 2,67% αλλά και ΚΕΚΡ 2,96% καθως και σε αρκετες εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής με ΠΡΟΦ 4,74% και ΠΕΡΦ 2,23%.

Όλα τα παραπάνω παρότι θετικά θα είχαν (έχουν) μεγαλύτερη αξία αν αυξηθούν σημαντικά οι συναλλαγές γιατί όσο κινούνται σε επίπεδα κατά 50% χαμηλότερα από τον μέσο όρο (μο Α εξαμήνου 140 εκ, χθες 67 εκ) δεν δηλώνουν αξιόπιση προοπτική.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 
#Ανάλυση #Αγορά #ΧΑ

Related posts

ΧΑ: Προσπάθεια για διατήρηση των 1400 µονάδων

admin

Eurobank Equities για ΟΠΑΠ: Μοιάζει με ομόλογο υψηλής απόδοσης

admin

Entersoft: Στην Unity το 37,26% των μετοχών

admin

Χρηματιστήριο: Ευνοϊκή συγκυρία για προσέγγιση στην περιοχή των 1264-1270 µονάδων

admin

Χρηματιστήριο: Ο Γ.Δ. ίσως οδηγηθεί στις παρυφές των 1200 μονάδων

admin

Πειραιώς: Κέρδη ανά μετοχή €0,15-Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 6,6%

admin

AVE: Πότε μπαίνουν στο ταμπλό οι νέες μετοχές της ΑΜΚ

admin

Mermeren: Νέα οικονομική διευθύντρια η Jasna Azhievska

admin

Optima: Αυξάνει στα 47 ευρώ την τιμή-στόχο για τη Mytilineos

admin