Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση σε φόντο τραπεζικών μερισμάτων και μείωσης επιτοκίων

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση σε φόντο τραπεζικών μερισμάτων και μείωσης επιτοκίων

Θετική η χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ με κλείσιμο ΓΔ στις 1443 μονάδες  1,34% και τον υψηλότερο τζίρο στο τελευταίο δεκαπενθήμερο (116 εκατ.). Παρέμεινε βέβαια χαμηλότερος από τον μέσο όρο τριμήνου (περίπου 145 εκατ.).

Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ο ΟΠΑΠ 15,13  4%, με τους επενδυτές να εκτιμούν με καθυστέρηση τα αποτελέσματα τριμήνου και την μετοχή να διασπά θετικά την γραμμή τάσης των 15 ευρώ, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ 3,72  3,76% με την διοίκηση να αναβαμίζει το guidance για το 2024 προβλέποντας κέρδη/μετοχή στα 0,85 (από 0,80 προηγούμενα) και καθαρά κέρδη κοντά στο 1 δισ. και τέλος το ΔΑΑ 8,40  2,4% προφανώς βοηθούμενο και από τις ανακοινώσεις για την επιβατική κίνηση Μαϊου αλλά και πενταμήνου που φαίνεται να υπάρχει αύξηση της τάξης του 17%.

Ο SSM έδωσε τις πολυαναμενόμενες εγκρίσεις για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει τον κλάδο να ξεφύγει από ένα προβληματικό χρηματιστηριακό δεκαπενθήμερο (ΔΤΡ υψηλό 1350, χαμηλό 1227) όπου σύμφωνα με αυτά που έχουν ανακοινωθεί θα είναι 0,03 ή 1,9% για την ΑΛΦΑ (υπάρχει έγκριση και για ένα αντίστοιχο ποσό για επαναγορά μετοχών) / 0,06 ή 1,6% για την ΠΕΙΡ / 0,09 ή 4,5% για την ΕΥΡΩΒ και 0,36 ή 4,5% για την ΕΤΕ.

Σημαντικές θα είναι και οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια όπου οι αγορές περιμένουν την πρώτη μείωση κατά 0,25% μετά από πέντε χρόνια, αλλά και το σκεπτικό πίσω από την κίνηση για να μπορέσει η αγορά να καταλάβει πως θα κινηθεί μέσα στο χρόνο (η πρόβλεψη είναι για 2 ή 3 συνολικά μειώσεις επιτοκίων).

Η ΔΕΗ σε παρουσίασή της στο Λονδίνο για το νέο ‘πράσινο ‘ τριετές bp,  ανέφερε ότι στόχος της είναι να έχει μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το τέλος του 2040 και αυτό θα γίνει μέσα από ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα 9 δις ευρώ. 

Η χθεσινή μέρα είχε και την έναρξη διαπραγμάτευσης της Noval  με θετικό ξεκίνημα και κλείσιμο στα 2,806 με ικανοποιητικές συναλλαγές 233 χιλιάδων μετοχών.

Σε ό,τι αφορά την ΤΕΝΕΡΓ οι πληροφορίες μιλούν για οριστική συμφωνία με την Masdar για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου (>50%) και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Τέλος μετά και τα εντυπωσιακά κέρδη σε Nasdaq  1.9% & S&P  1.2%, αλλά και με τα  futures  να δείχνουν θετικό άνοιγμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το πιθανότερο σενάριο είναι και η δική μας αγορά να κινηθεί προς τα πάνω δοκιμάζοντας την αντίσταση των 1455 μονάδων κάτι που όπως έχουμε τονίσει απαιτεί αυξημένο όγκο συναλλαγών και επαναφορά δεικτοβαρών μετοχών σε θετικό momentum (ενδεικτικά ΜΥΤΙΛ,ΜΠΕΛΑ κα)   .

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
#χρηματιστήριο #ΧΑ #ΕΚΤ #Ανάλυση #επιτόκια

Related posts

Yalco: Δάνειο €500.000 για αποπληρωμή υποχρεώσεων της «Δέλτα Κάππα Οικιακά»

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Παρήλθε άπρακτη η προθεσμία σύγκλησης ΓΣ για πώληση ποσοστού

admin

Intracom: «Πράσινο φως» στην επιστροφή κεφαλαίου €0,12 ανά μετοχή

admin

Η Prodea ολοκλήρωσε τη συγχώνευση των θυγατρικών της

admin

ΟΤΕ: Σύσταση buy από την Optima, με διψήφιο upside

admin

Πειραιώς: Κέρδη ανά μετοχή €0,15-Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 6,6%

admin

Profile: Καλύφθηκε πλήρως το ποσό της ΑΜΚ

admin

Η Alpha Finance ανεβάζει σημαντική την τιμή-στόχο της Mytilineos

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Δίκαιο και εύλογο το τίμημα- Η αιτιολογημένη γνώμη

admin