Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Στο μακροοικονομικό πεδίο το εγχώριο ενδιαφέρον, με διφορούμενα νέα

Χρηματιστήριο: Στο μακροοικονομικό πεδίο το εγχώριο ενδιαφέρον, με διφορούμενα νέα

Με μια σβηστή συνεδρίαση ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τον ΓΔ να αλλάζει αρκετές φορές πρόσημο μέχρι να καταλήξει στις 1432 μονάδες 0,03% και τον τζίρο μόλις πάνω από τα 54 εκατ. ευρώ.

Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις κύλησε η συνεδρίαση με πιο αξιοσημείωτη την συμπεριφορά του ΟΤΕ (15,20 2,22%) που από την 1.7.24 και μετά δείχνει εντελώς διαφορετική εικόνα και υποστηρίζει σημαντικά τον ΓΔ (απόδοση μετοχής από 1.1 15,7% και από 1.7 12,5%).

Υποχώρηση στον τραπεζικό κλάδο (ΔΤΡ -0,9%) με την ΕΤΕ ( 0,02%) να προσπαθεί περισσότερο και την Optima (-3,2%) να έχει την μεγαλύτερη πίεση.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του Ftse25 αξίζει μια αναφορά στις δύο μετοχές με την χειρότερη (έως τώρα) απόδοση από την αρχή του έτους και εννοούμε την ΜΟΗ (-10,5% από 1.1.24 και απόσταση υψηλού/χαμηλού -26%) η οποία έδειξε σημεία αντίδρασης (21,48 1,3%) και την ΜΠΕΛΑ (-8,2% από 1.1.24 και -28% από τα υψηλά στα χαμηλά έτους) που παρά την θετική εικόνα σχεδόν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, δεν άντεξε με τις εντολές πώλησης στις δημοπρασίες και έκλεισε στο κόκκινο (23,04 -1,2%).

Ελλείψει επιχειρηματικών ειδήσεων, το εγχώριο ενδιαφέρον στρέφεται στο μακροοικονομικό πεδίο με διφορούμενα νέα.

Αρχικά είχαμε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στο εξάμηνο στα 16,7 δις ευρώ ( 10,5%) αρνητική εξέλιξη που έχουμε θίξει επανειλημμένα, ενώ ταυτόχρονα η ΤτΕ ανακοίνωσε ταμειακό πλεόνασμα της Κεντρικής Διοίκησης στο επτάμηνο (Ιαν-Ιουλ) στα 338 εκατ. και πρωτογενές πλεόνασμα στα 5,5 δις αρκετά πάνω του στόχου. Παράλληλα, θετικά είναι τα μηνύματα της εξέλιξης του τουρισμού στην χώρα, με τις αφίξεις στο 10% αλλά με μικτή εικόνα στις εισπράξεις (μείωση στην εστίαση, σημαντική αύξηση στα super markets) λόγω και των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες των τουριστών.

Στα διεθνή, πέρα των γνωστών γεωπολιτικών εξελίξεων σε ΜΑ και Ουκρανία επανέρχονται στην επικαιρότητα οι εξελίξεις τόσο στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ (με το συνέδριο των Δημοκρατικών) όσο και στην Γαλλία όπου ακόμα ψάχνουν την επόμενη κυβέρνηση και τον επόμενο πρωθυπουργό.

Το κλίμα στις ξένες αγορές παραμένει θετικό με τις αγορές στις ΗΠΑ να έχουν σβήσει ολοκληρωτικά τις απώλειες της 5ης Αυγούστου και μένει να διευκρινιστεί εάν και η δική μας αγορά είναι σε θέση να ακολουθήσει παρόμοια πορεία με την διάσπαση των 1452 μονάδων.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΕΛΣΤΑΤ #ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ_ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ #ΞΕΝΕΣ_ΑΓΟΡΕΣ #ΤτΕ

Related posts

Παπουτσάνης: Καθαρά κέρδη €3 εκατ.- 29% αύξηση του κύκλου εργασιών

admin

Πρόεδρος UBS: Η αγορά του ιδιωτικού δανεισμού είναι μια φούσκα

admin

ΕΥΑΘ: Δε θα διανεμηθεί μέρισμα λόγω μη διανεμητέων κερδών εκμετάλλευσης

admin

Frigoglass: «Πράσινο φως» στο reverse split της μετοχής

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Διάθεση δωρεάν μετοχών σε 26 στελέχη

admin

Quest Holdings: Αύξηση 8% στα καθαρά κέρδη το 2023

admin

Μπλε Κέδρος: Νέα οικονομική και διοικητική διευθύντρια η Αικ. Πετροπούλου

admin

Jefferies για ελληνικές τράπεζες:Στο 10% η μερισματική απόδοση το 2026

admin

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Α’ αντιπρόεδρος ο Μιχαήλ Φέκκας

admin