Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Αναμένει τις τελικές εξαγγελίες για τις εταιρείες ενέργειας

Χρηματιστήριο: Αναμένει τις τελικές εξαγγελίες για τις εταιρείες ενέργειας

Όπως ήταν αναμενόμενο και εν αναμονή των κυβερνητικών εξαγγελιών για έκτακτη εισφορά σε εταιρίες ενέργειας, το ΧΑ αντέδρασε πτωτικά την Τρίτη (16/7) και έκλεισε στις 1449 μονάδες -0,63% με χαμηλό τζίρο στα 102 εκατ (το 20% του συνόλου αφορούσε σε συναλλαγές σε πακέτα).

Καλύτερη ήταν η εικόνα σε τράπεζες (ΔΤΡ 1288 -0,27%) μετά και το μπαράζ θετικών εκθέσεων από εγχώριους και ξένους οίκους με την ΠΕΙΡ 0,37% και ΕΤΕ 0,35% στο πράσινο.

Στην αντιπέρα όχθη κινήθηκαν όλες οι εταιρίες ενέργειας με ΔΕΗ -2,58% , ΕΛΠΕ -1,7% , ΜΥΤΙΛ -2,51% και ΜΟΗ -1,64% αφού έως και αυτή την ώρα (και περιμένοντας την εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπ.Θ.Σκυλακάκη) δεν έχει γίνει σαφές πώς ακριβώς θα κοστολογείται η φορολόγηση των λεγόμενων υπερκεδών.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι:

α. ότι θα αφορά μόνο τους παραγωγούς Φυσικού Αερίου και

β. ότι η περίοδος εφαρμογής του μέτρου (αρχικά τουλάχιστον) θα είναι 2 μήνες αντί 3 που διακινούνταν αρχικά.

Αν αυτά ισχύσουν και στην εξειδίκευση των μέτρων, θα σημαίνει ότι οι υπολογισμοί για συνολική επιβάρυνση των εταιριών κατά 100 εκατ περίπου ήταν υπερβολικοί και το συνολικό ποσό θα κινηθεί αρκετά χαμηλότερα (για τις εισηγμένες ουσιαστικά θα αφορά στις ΔΕΗ & ΜΥΤΙΛ).

Σε κάθε περίπτωση να επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά την αντίθεσή μας σε εκ των υστέρων μέτρα που αλλάζουν τους κανόνες αποτίμησης, επένδυσης και πάνω από όλα αξιοπιστίας μιας αγοράς!

Στα υπόλοιπα νέα είχαμε την σημαντική ανακοίνωση για συμφωνία Cosmote/Nova για κοινή προβολή του αθλητικού περιοχεμένου των δύο συνδρομητικών καναλιών με ελάχιστο επιπλέον κόστος, κάτι που σίγουρα προσθέτει αξία και στις δύο εταιρίες (η είδηση έρχεται ταυτόχρονα με εκθέσεις για τον ΟΤΕ για τιμές στόχους από 18 έως και 20 ευρώ).

Η εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών παρουσίασε αύξηση 6% στο πρώτο πεντάμηνο του έτους με βασικό οδηγό το online gaming.

H TτΕ ανακοίνωσε μείωση κατά 2 δις ευρώ της ανάγκης χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος από το ευρωσύστημα (8 δις τον Ιούνιο)

Σε ότι αφορά στις ξένες αγορές, η Ευρώπη χθες συνέχισε πτωτικά με σημαντικότερες πιέσεις στις χώρες του Νότου, ενώ στις ΗΠΑ θετική διαφοροποίηση είχαμε για δεύτερεη συνεχόμενη συνεδρίαση από τον Dow  1.85% σε σχέση με τους  υπόλοιπους δείκτες .

Τέλος στο τεχνικό κομμάτι της αγοράς μας περιμένουμε να δούμε πως θα εκλάβουν οι επενδυτές τις τελικές εξαγγελίες στο θέμα των εταιριών ενέργειας, εστιασμένοι στο 1452 του ΓΔ.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 

#χρηματιστήριο #ΓΔ #ΧΑ #Ανάλυση

Related posts

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στις 22/7 η αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου

admin

Noval Property: Η ΓΣ θα αποφασίζει την έκδοση ομολογιακών δανείων

admin

Medicon: Ανακοίνωσε τζίρο €15,41 εκατ. στο εννεάμηνο

admin

Quality & Reliability: Επαναληπτική ΓΣ στις 13 Ιουνίου για ΑΜΚ

admin

ΒΙΣ: Στην μητρική το 1,31% των μετοχών που κατείχε

admin

Yalco: Στο 19,91% η συμμετοχή του CEO, Σ. Κωνσταντίνου

admin

Διάδρομος… προσγείωσης του «Ελ.Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο- Ρύθμιση για την Aegean

admin

Χ.Α.-Νέος κανονισμός: Οι προβλέψεις για αναστολή, διαγραφή και επαναδιαπραγμάτευση μετοχών

admin

NBG Securities: 6 top picks για το β’ εξάμηνο του 2024

admin